Αρχαία νορδική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αρχαία σκανδιναβική γλώσσα)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
dansk tunga, dönsk tunga
Αρχαία σκανδιναβική
Ομιλείτο σε: Σκανδιναβία, Ισλανδία, Γροιλανδία, Νήσοι Φερόες, Βρετανικοί Νήσοι, Βίνλαντ, σταθμοί των Δνείπερου - Βόλγα και ενδιάμεσες επικράτειες
Εξαφανισμένη γλώσσα: μετεξελίχθηκε σε ηπειρωτικές σκανδιναβικές γλώσσες κατά τον 14ο αιώνα, με σημαντικές επιβιώσεις στην Ισλανδική γλώσσα
ταξινόμηση: Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες

 Γερμανικές
  Βορειoγερμανικές
   Αρχαία σκανδιναβική

Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 -
ISO 639-2(B) non
ISO 639-2(T) non
SIL -
Χάρτης
Η κατά προσέγγιση διασπορά της αρχαίας σκανδιναβικής και των σχετικών γλωσσών κατά τις αρχές του 10ου αιώνα. Η κόκκινη περιοχή δείχνει τη διασπορά της δυτικής αρχαίας σκανδιναβικής διαλέκτου, ενώ η πορτοκαλί τη διασπορά της ανατολικής αρχαίας σκανδιναβικής διαλέκτου. Η ροζ νησίδα υποδεικνύει την εξάπλωση στη νήσο Γκοτλάνδη και η πράσινη περιοχή την έκταση διασποράς των άλλων Γερμανικών γλώσσών, με τις οποίες η αρχαία σκανδιναβική διατήρησε σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης.

Η Αρχαία σκανδιναβική (εναλλακτικά παλαιά σκανδιναβική γλώσσα) είναι Γερμανική γλώσσα που ομιλείτο από τους κατοίκους της Σκανδιναβίας και τις υπερπόντιες εγκαταστάσεις τους κατά την Εποχή των Βίκινγκ, έως το 1300. Εξελίχθηκε από την αρχαιότερη Πρωτοσκανδιναβική , κατά τον 8ο αιώνα.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα περισσότερα κείμενα στα οποία μαρτυρείται προέρχονται από τη μεσαιωνική Ισλανδική, η de facto στερεότυπη εκδοχή της γλώσσας είναι η διάλεκτός της αρχαίας δυτικής σκανδιναβικής -ή δυτικής αρχαίας σκανδιναβικής- δηλαδή η αρχαία Ισλανδική και η παλαιονορβηγική γλώσσα ή αρχαία Νορβηγική. Ενίοτε η αρχαία σκανδιναβική ορίζεται ακόμη και ως Παλαιοϊσλανδική και Παλαιονορβηγική.

Ωστόσο, υπήρχε επίσης μια παρόμοια ανατολική αρχαία σκανδιναβική διάλεκτος που ομιλείτο στην Δανία και τη Σουηδία και τις αποικίες τους. Επιπλέον, δεν υπήρχε καθαρός γεωγραφικός διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο διαλέκτους. Ίχνη της ανατολικής αρχαίας σκανδιναβικής βρέθηκαν στη Νορβηγία και ίχνη της δυτικής αρχαίας σκανδιναβικής στη δυτική Σουηδία. Επιπλέον, υπήρχε μια αρχαία διάλεκτος η Αρχαία Γκούτνις (Old Gutnish), που περιλαμβανόταν ενίοτε στην ανατολική αρχαία σκανδιναβική.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gordon, Eric V. and A.R. Taylor, 1981, Introduction to Old Norse, Oxford: Clarendon Press.

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Old Norse της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).