Αττίλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αττίλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία[1][2]
Καυκασία
Θάνατος453[3][4][5]
Παννονία
Αιτία θανάτουασφυξία
Χώρα πολιτογράφησηςΑυτοκρατορία των Ούννων
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχηγός φυλής
Οικογένεια
ΣύζυγοςKreka
Ildico
Eskam's daughter
ΤέκναEllac
Dengizich
Ήρνάχ
ΓονείςMundzuk
ΑδέλφιαΒλέδας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜάχη των Εθνών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς των Ούννων (435–453, Αυτοκρατορία των Ούννων)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αττίλας (2 Σεπτεμβρίου 406 - 30 Απριλίου 453) ήταν βασιλιάς των Ούννων από το 434 έως το θάνατό του το 453. Ήταν ηγέτης της αυτοκρατορίας των Ούννων, μίας φυλετικής συνομοσπονδίας αποτελούμενης, μεταξύ άλλων, από Ούννους, Οστρογότθους και Αλανούς, στο έδαφος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ήταν ένας από τους φοβερότερους εχθρούς της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Διέσχισε τον Δούναβη δύο φορές και λεηλάτησε τα Βαλκάνια, αλλά δεν ήταν σε θέση να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση των Ούννων είναι αβέβαιη, σίγουρα όμως προέρχονταν κυρίως από φυλές της κεντρικής Ασίας . Ο Χουν από την Ασία κατέστρεψε την Ευρώπη τον 4ο αιώνα. Οι πρώτοι Ούννοι είχαν εγκατασταθεί στη Μογγολία τον 2ο π.Χ. αιώνα κι από κει έφτασαν στην περιοχή ανάμεσα στα δύο ποτάμια Ουράλη και Βόλγα. Στα 375 μ.Χ. μια ουννική φυλή προχώρησε στην περιοχή ανάμεσα στο Ντον και Βόλγα και, αφού υπέταξε τους Οστρογότθους και Βησιγότθους, εγκαταστάθηκε τον 4ο αιώνα στην εύφορη κοιλάδα του Δούναβη, ωθώντας τους Βησιγότθους νότια προς το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος. Ο αρχηγός των Ούννων Ρουγίλιας οργάνωσε ένα ισχυρό κράτος και άρχισε τις επιδρομές και τις επιθέσεις εναντίον της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Στα 434 τον Ρουγίλια διαδέχτηκε ο Αττίλας, που απαίτησε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία να του δώσει τεράστια χρηματικά ποσά. Στην άρνηση του Βυζαντινού αυτοκράτορα, ο Αττίλας οργάνωσε μια φοβερή εκστρατεία και, κατεβαίνοντας ορμητικά προς τα νότια, κατάστρεψε τη Μοισία, τη Θράκη και την Μακεδονία κι ερήμωσε πάνω από 70 πόλεις. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β' αναγκάστηκε να υπογράψει ταπεινωτική συνθήκη με το να του παραχωρήσει μεγάλες περιοχές στα νότια του Δούναβη και εφάπαξ 6.000 λίτρες χρυσάφι και να του δίνει κάθε χρόνο 2.100 λίτρες χρυσάφι. Μετά τη νίκη του ο Αττίλας με 700.000 στρατιώτες κατέλαβε τη Γερμανία, μπήκε στη Ρωσία και επιστρέφοντας έφτασε μέχρι τη Γαλατία.

Τα κατά προσέγγιση όρια του κράτους των Ούννων υπό τον Αττίλα.

Έτσι, υπό τον βασιλιά Αττίλα, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία το 445, μετά τη δολοφονία του αδελφού του, έφτασε το κράτος των Ούννων από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον ποταμό Ρήνο. Από τον πυρήνα του κράτους, στην ουγγρική πεδιάδα πραγματοποιούσε ο Αττίλας επιδρομές λεηλασίας στα Βαλκάνια, την Ιταλία και τη Γαλατία.

Τον Αττίλα τον αντιμετώπισε στα 451, στα Καταλαυνικά Πεδία ο Αέτιος, αρχηγός στρατού που τον αποτελούσαν Ρωμαίοι, Γαλάτες, Βουργουνδοί και Βησιγότθοι. Στην περίφημη σύγκρουση, που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Μάχη των Εθνών, ο Αττίλας νικήθηκε με φοβερές απώλειες. Παρόλα αυτά, συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις του, μπήκε στην Ιταλία κι έφτασε μπροστά στα τείχη του Μιλάνου. Επειδή όμως μια φοβερή αρρώστια αποδεκάτιζε τον στρατό του σε συνδυασμό με μία συνομιλία με τον πάπα της Ρώμης Λέοντα ο οποίος είχε σταλεί από τον αυτοκράτορα της Ρώμης, τον Βαλεντιανό, για να συνάψει ειρήνη, πείστηκε να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του. Μετά από τον θάνατο του Αττίλα, το 453, το κράτος των Ούννων διαλύθηκε και έσβησαν τα ίχνη του στην ιστορία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Большая российская энциклопедия». (Ρωσικά) Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1839777. Ανακτήθηκε στις 8  Μαρτίου 2022.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) World History Encyclopedia. Attila_the_Hun. Ανακτήθηκε στις 8  Μαρτίου 2022.
  3. Otto Seeck: «Attila» (Γερμανικά) 1896. Ανακτήθηκε στις 8  Μαρτίου 2022.
  4. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Attila-king-of-the-Huns. Ανακτήθηκε στις 8  Μαρτίου 2022.
  5. (Γαλλικά) Encyclopædia Universalis. Encyclopædia Britannica Inc.. attila. Ανακτήθηκε στις 8  Μαρτίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]