Αρχαία σκανδιναβική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αρχαία νορδική γλώσσα)
dansk tunga, dönsk tunga
Αρχαία νορδική
Ομιλείτο σε: Σκανδιναβία, Ισλανδία, Γροιλανδία, Νήσοι Φερόες, Μεγάλη Βρετανία, Βίνλαντ, σταθμοί των Δνείπερου - Βόλγα και ενδιάμεσες επικράτειες
Εξαφανισμένη γλώσσα: μετεξελίχθηκε στιςηπειρωτικές σκανδιναβικές γλώσσες κατά τον 14ο αιώνα, ενώ είναι ακόμη πολύ εύκολα κατανοητή για τους ομιλητές της ισλανδικής γλώσσας
ταξινόμηση: Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες

 Γερμανικές
  Βορειογερμανικές
   Αρχαία νορδική

Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 -
ISO 639-2(B) non
ISO 639-2(T) non
SIL -
Χάρτης
Η κατά προσέγγιση διασπορά της αρχαίας νορδικής και των σχετικών γλωσσών κατά τις αρχές του 10ου αιώνα. Η κόκκινη περιοχή δείχνει τη διασπορά της δυτικής αρχαίας νορδικής διαλέκτου, ενώ η πορτοκαλί τη διασπορά της ανατολικής αρχαίας νορδικής διαλέκτου. Η ροζ νησίδα υποδεικνύει την εξάπλωση στη νήσο Γκοτλάνδη και η πράσινη περιοχή την έκταση διασποράς των άλλων Γερμανικών γλωσσών, με τις οποίες η αρχαία νορδική διατήρησε σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης.

Η αρχαία σκανδιναβική (εναλλακτικά αρχαία νορδική) είναι γερμανική γλώσσα που ομιλείτο από τους κατοίκους της Σκανδιναβίας κατά τον 8ο αιώνα.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα περισσότερα κείμενα στα οποία μαρτυρείται προέρχονται από τη μεσαιωνική ισλανδική, η de facto στερεότυπη εκδοχή της γλώσσας είναι η διάλεκτος της αρχαίας δυτικής νορδικής -ή δυτικής αρχαίας σκανδιναβικής- δηλαδή η αρχαία Ισλανδική και η αρχαία νορβηγική γλώσσα. Ενίοτε η αρχαία νορδική ορίζεται ακόμη και ως αρχαία ισλανδική και αρχαία νορβηγική, ενώ η ονομασία της για τους ομιλητές της, ήταν "dönsk tunga/norrœnt mál" δηλ. δανική γλώσσα/βόρεια λαλιά".

Ωστόσο, υπήρχε επίσης μια παρόμοια αρχαία ανατολική σκανδιναβική διάλεκτος που ομιλείτο στη Δανία και τη Σουηδία και τις αποικίες τους. Επιπλέον, δεν υπήρχε καθαρός γεωγραφικός διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο διαλέκτους. Ίχνη της ανατολικής αρχαίας σκανδιναβικής βρέθηκαν στη Νορβηγία και ίχνη της δυτικής αρχαίας σκανδιναβικής στη δυτική Σουηδία. Επιπλέον, υπήρχε μια αρχαία διάλεκτος η Αρχαία Γκούτνις (Old Gutnish), που περιλαμβανόταν ενίοτε στην ανατολική αρχαία σκανδιναβική.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gordon, Eric V. and A.R. Taylor, 1981, Introduction to Old Norse, Oxford: Clarendon Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]