Μάχη των Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη των Εθνών
Ρωμαϊκή αυτοκρατορία εναντίον Ούννων
De Neuville - The Huns at the Battle of Chalons.jpg
Οι Ούννοι στη μάχη των Εθνων
από τον Αλφόνς Ντε Νεβίλ (1836–85)
Χρονολογία20 Ιουνίου 451
ΤόποςΚαταλανικά πεδία, σημερινή Γαλλία
ΈκβασηΝίκη της ρωμαϊκής συμμαχίας
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
50.000 έως 80.000
50.000 έως 80.000
Απώλειες
άγνωστες
άγνωστες

Η Μάχη των Εθνών[1] διεξήχθη το 451 μ.Χ. μεταξύ των Ούννων με ηγέτη τον Αττίλα[εκκρεμεί παραπομπή] και πολυεθνικών στρατευμάτων υπό την ηγεσία του Ρωμαίου στρατηγού Αέτιου[εκκρεμεί παραπομπή] και επί αυτοκρατορίας του Βαλεντινιανού Γ΄.[2]

Αφορμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αφορμή για την μάχη δόθηκε όταν ο Αττίλας ζήτησε για γυναίκα του την Ονωρία, αδελφή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Βαλεντινιανού Γ΄, ελπίζοντας να πάρει ως προίκα μεγάλο μέρος της Δυτικής Αυτοκρατορίας. Η πρόταση απορρίπτεται και ο Αττίλας εισβάλει στη δύση με αμέτρητες ορδές κατευθυνόμενος στον Ρήνο. Από όπου περνά σπέρνει την καταστροφή. Τον αποκαλούν «Η μάστιγα του θεού».

Ο συνασπισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την αντιμετώπιση της απειλής δημιουργείται συνασπισμός από Ρωμαίους και γερμανόφωνα φύλα. Σε αυτόν συμμετείχαν Αλεμάνοι, Βουργουνδοί, Σουηβοί, Έρουλοι, Γέπιδοι, Θουρίγγιοι, Βησιγότθοι και Ρωμαίοι. Επικεφαλής αυτού του συνασπισμού ήταν ο Φλάβιος Αέτιος. Ο Αττίλας πολέμησε έχοντας στο πλευρό του τους Οστρογότθους.

Η μάχη έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου 451 μ.Χ. και έγινε γνωστή ως Μάχη των Εθνών ή Μάχη των Καταλανικών πεδίων λόγω της τοποθεσίας που διεξήχθη στη Γαλλία. Η σύγκρουση ήταν πολύνεκρη και οι Ούνοι ηττώνται. Ο Αττίλας όμως απτόητος ανασυντάσσεται και φτάνει έξω από τα τείχη της Ρώμης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gibbon, Decline and Fall, volume II, p.537
  2. Encyclopedia of European People books.google.com