Σουαβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σουηβία)

Συντεταγμένες: 48°22′42.384″N 9°57′47.786″E / 48.37844000°N 9.96327389°E / 48.37844000; 9.96327389

Σουαβία
ΧώραΓερμανία
Διοικητική υπαγωγήΒαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°22′42″N 9°57′48″E
Η πολιτιστική, ιστορική και γλωσσική περιοχή της Σουαβίας στο εσωτερικό των σύγχρονων συνόρων της Γερμανίας

Η Σουαβία ή Σουηβία (Schwaben) είναι πολιτιστική, ιστορική και γλωσσολογική περιοχή στη νοτιοδυτική Γερμανία. Αρχικά ήταν δουκάτο και στη συνέχεια κομητεία εντός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους και αργότερα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Σουαβία, ένα από τα αρχαιότερα δουκάτα της Ευρώπης, καταλάμβανε την κοιλάδα του Άνω Ρήνου και του ποταμού Νέκαρ και εκτεινόταν γύρω από τη λίμνη Κωνσταντία. Αρχικά καταλήφθηκε από τους Σουαβούς, εξ ου και η ονομασία της, ενώ επί μακρόν ονομαζόταν Αλεμαννία. Μετά την κατάκτησή της από τον Κλάδιο (496), αποτέλεσε δουκάτο του Φραγκικού βασιλείου. Μετά από μακρά διαδοχή δουκών, η Σουαβία παραχωρήθηκε το 1079 από τον Κάρολο Δ΄ στον κόμη Φρειδερίκο του Χοενστάουφεν και παρέμεινε στους κληρονόμους του κόμητες μέχρι το 1268, οπότε και εξέλιπε ο τελευταίος κατ' αρρενογονία απόγονος. Τότε η κομητεία περιήλθε -αποσχισθείσα- στα κράτη της Βυρτεμβέργης, της Βάδης και του Χοεντσόλερν.

Έμεινε περισσότερο γνωστή στην ιστορία από τους πολέμους της με τα υπόλοιπα γερμανικά κρατίδια κατά τον 16ο αιώνα, οι οποίοι ονομάστηκαν «πόλεμοι της Σουαβίας». Με το Συνέδριο της Βιέννης το 1815 η κομητεία της Σουαβίας αποδόθηκε ως επαρχία στην Έσση και τη Βαυαρία, ενώ το 1971 το εδαφικό κομμάτι της Έσσης, που αποτελούσε ιδία επαρχία, ενσωματώθηκε στην επαρχία της Φρανκφούρτης.

Σήμερα είναι μια περιοχή της Γερμανίας που υπάγεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Baden-Würtemberg) και κατά το μικρότερο μέρος της στη Βαυαρία.

Γενικά οι κάτοικοι της Σουαβίας (όπως και της υπόλοιπης νοτιοδυτικής Γερμανίας) είναι οι Αλεμαννοί, απόγονοι των Σουαβών, γερμανικού φύλου που άρχισε να μεταναστεύει στη χώρα το 260 μ.Χ. Οι ντόπιοι Κελτορωμανοί έφυγαν ή υποτάχτηκαν. Οι Ρωμαίοι ονομάζουν αυτούς τους Σουαβούς Alamanni. Οι Αλεμαννοί μένουν στην Αλσατία της Γαλλίας, στη Νότια Βάδη και τη Σουαβία της Γερμανίας, σε ένα μεγάλο τμήμα της Ελβετίας, στο πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν και στο Φόραρλμπεργκ της Αυστρίας. Η γλώσσα τους ονομάζεται Αλεμαννική γλωσσα (Alemannisch).

Ονοματολογία των κατοίκων της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σουηβοί, αλλά και Σουήβοι (Σουῆβοι), Σουαβοί ή Σουάβοι στα νέα ελληνικά, και Σόηβοι ή Σούιβοι στα αρχαία ελληνικά, αποκαλούνται συλλογικά τα γερμανικά φύλα των Μαρκομάνων, Κουάδων, Ερμουνδούρων, Σεμνόνων και Λογγοβάρδων, οι οποίοι ζούσαν κατά κύριο λόγο στις παραποτάμιες περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έλβα. Ο όρος Σουαβοί χρησιμοποιείται και σήμερα για τους κατοίκους ή εκείνους που έχουν καταγωγή από την σημερινή περιοχή της Σουαβίας στη νότια Γερμανία.

Διάσημοι Σουαβοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πάπυρος, Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας, 2005.
  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ. 17ος, σ. 100