Έλβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έλβας
Labe udoli.jpg
Πηγές Τσεχία
Εκβολές Βόρεια Θάλασσα
Θέση Γερμανία και Τσεχία
Μήκος 1 091 km
Μέση εκροή 711 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Παραπόταμοι Gottleuba, Müglitz, Weißeritz, Jahna, Döllnitz, Mulde, Saale, Ohre, Tanger, Jeetzel, Ilmenau, Seeve, Este, Schwinge, Oste, Medem, Lachsbach, Wesenitz, Prießnitz, Black Elster, Nuthe, Ehle, Χάβελ, Stepenitz, Löcknitz, Elde, Sude, Bille, Alster, Pinnau (river), Krückau, Stör, Μολδάβας, d:Q19720931, Schwarzer Graben, d:Q19965016, Mühlgrundbach, Bílé Labe, Svatopetrský potok, Malé Labe, d:Q12045318, Úpa, Metuje και Orlice
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον ποταμό
Η περιοχή όπου ρέει ο Έλβας

Ο Έλβας (γερμ. Elbe, τσεχ. Labe) είναι ένας ποταμός της Τσεχίας και Γερμανίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγάζει από τα βουνά Καρκονόσζε της Βοημίας και χύνεται στη Βόρεια θάλασσα κοντά στο Αμβούργο, σχηματίζοντας δέλτα. Έχει μήκος 1165 χλμ., κατευθύνεται από ΝΑ προς ΒΔ, περνά από την κωμόπολη Πάρντουμπιτσε, δέχεται τα νερά του ποταμού Χρούντιμκα, του Όχρζε, του Μούλντε, περνά από την πόλη του Μαγδεμβούργου, δέχεται τα νερά του Χάβελ και χωρίζεται στον Β. και Ν. Έλβα. Περνά το Αμβούργο και διευρύνεται πολύ (πλάτος 15 χλμ.). Είναι πλωτός για 842 χλμ. και αποτελεί σπουδαία συγκοινωνιακή αρτηρία της κεντρικής Ευρώπης. Συνδέεται με διώρυγες με τους ποταμούς Εμς, Βέζερ, Ρήνο και Όντερ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε σύνορο των κτήσεων του Καρλομάγνου και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά την οθωνική περίοδο του εκγερμανισμού και εκχριστιανισμού των δυτικών Σλάβων.

Πάνω στον Έλβα, στις 25 Απριλίου 1945, συναντήθηκαν ο αμερικανικός και σοβιετικός στρατός, στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της Live-Pedia. (ιστορικό).

Η εισαγωγή του κειμένου της Livepedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.