Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκουντέριχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκουντέριχος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gundiohus (Λατινικά)
Γέννηση5ος αιώνας
Θάνατος473
Βορμς
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Βουργουνδών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγοςd:Q110197849
ΤέκναΧιλπέριχος Β΄ της Βουργουνδίας
Γκουντομπάντ
Γκοντομάρ Β΄
Γοδεγίσελος
ΓονείςΓκούντερ
ΑδέλφιαΧιλπέριχος Α΄ της Βουργουνδίας
ΟικογένειαΠαλαιός Οίκος της Βουργουνδίας

Ο Γκουντέριχος, Gunderic, Gondioc ή Gundowech, (απεβ. το 473) βασιλιάς της Βουργουνδίας (436 - 473) ήταν υποτιθέμενος γιος του βασιλιά Γκούντερ. Οι Βουργουνδοί με τον βασιλιά τους Γκούντερ διέσχισαν τον Ρήνο (406) και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, ύστερα από σχετική άδεια που τους έδωσε ο αυτοκράτορας Ονώριος. Οι βίαιες προσπάθειες του Γκούντερ να επεκτείνει το βασίλειο του προς τα δυτικά τον έφερε σε σύγκρουση 30 χρόνια αργότερα με την Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (436). Ο Ρωμαίος στρατηγός Φλάβιος Αέτιος με Ούννους μισθοφόρους συνέτριψε ένα στρατιωτικό σώμα Βουργουνδών, οι Ούννοι κατόπιν κατέστρεψαν την πρώτη τους πρωτεύουσα Βορμς.

Δημιουργία του βασιλείου των Βουργουνδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι από τους Βουργουνδούς που επέζησαν, υποτάχθηκαν στους Ρωμαίους και τους υπηρέτησαν με τον νέο τους βασιλιά Γκουντέριχο ως μισθοφόροι. Ο Φλάβιος Αέτιος τους εγκατέστησε σαν Φοιδεράτους στην δυτική Ελβετία και στην περιοχή που έμεινε γνωστή αργότερα σαν Σαβοΐα: ο στόχος ήταν να γίνουν μία ζώνη προστασίας απέναντι στους Αλαμαννούς. Με την εγκατάσταση αυτή ιδρύθηκε το Βασίλειο των Βουργουνδών με πρωτεύουσα την Γενεύη. Ο Γκουντέριχος συμμάχησε με τον Φλάβιο Αέτιο στην Μάχη των Εθνών εναντίον του Αττίλα (451). Αργότερα κατέστειλε μία εξέγερση στην Λυών και κατέλαβε την πόλη (457) παραβιάζοντας την συνθήκη που είχε κάνει με τους Ρωμαίους. Ο αυτοκράτορας Μαϊοριανός έστειλε τον Γκουντέριχο στην εξορία, αλλά μετά την δολοφονία του Μαϊοριανού (461) ξεκίνησε ξανά την επεκτατική του πολιτική. Ο Γκουντέριχος εγκατέστησε την νέα του πρωτεύουσα στην Λυών και κατέλαβε τις γύρω περιοχές όπως την Κοιλάδα του Ροδανού.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον θάνατο τού Φλάβιου Αέτιου (454) ο Γκουντέριχος νυμφεύτηκε την αδελφή τού Ρικίμερ, τού Γότθου στρατηγού που υπηρετούσε εκείνη την εποχή τους Ρωμαίους.[1] Τον Γουντέριχο διαδέχθηκε μετά το τέλος του ο μικρότερος αδελφός του Χιλπέριχος Α΄ της Βουργουνδίας (473) και εκείνον με την σειρά του (480) οι γιοι του Γκουντέριχου Χιλπέριχος Β΄, Γοδεγίσελος, Γκουντομπάντ και Γκοντομάρ Γ΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Prosopography of the Later Roman Empire, Τόμος. 2, σ. 523

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Prosopography of the Later Roman Empire, Τόμος. 2
Προκάτοχος
Γκούντερ
Βασιλιάς της Βουργουνδίας
437; – 473
Διάδοχος
Χιλπέριχος Α΄