Ιωάννα της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Ιωάννα της Σκωτίας
JoanEngland.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Havering-atte-Bower
Σύζυγος Αλέξανδρος Β΄ της Σκωτίας
Γονείς Ιωάννης της Αγγλίας και Isabella of Angoulême
Αδέλφια Alice de Lusignan, Countess of Surrey, Isabella of Lusignan, Joan, Lady of Wales, Isabella of England, Eleanor of Leicester, Aymer de Valence, 2nd Earl of Pembroke, Hugh XI of Lusignan, Ερρίκος Γ΄ της Αγγλίας, Richard, 1st Earl of Cornwall και William de Valence, 1st Earl of Pembroke
Commons page Πολυμέσα

H Ιωάννα της Σκωτίας (Joan of England, 22 Ιουλίου 12104 Μαρτίου 1238) ήταν βασίλισσα της Σκωτίας. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη και τρίτο παιδί του βασιλιά της Αγγλίας Ιωάννη του ακτήμονα και της Ισαβέλλας της Ανγκουλέμης.

Μετά το θάνατο του πατέρα της, η μητέρα της παντρεύτηκε τον Ούγο Ι’ των Λουζινιάν, με τον οποίο είχε δεσμό πριν τον γάμο της με τον Ιωάννη τον ακτήμονα. Την ίδια την Ιωάννα φρόντισε να την παντρέψει με τον Αλέξανδρο Β’ της Σκωτίας. Ο γάμος έγινε στις 21 Ιουνίου του 1221 στο Γιορκ Μίνστερ, γοτθικό καθεδρικό της Υόρκης: η ίδια ήταν 11 ετών και ο Αλέξανδρος 23.

Δεν απέκτησαν παιδιά μέχρι τον πρόωρο θάνατο της.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan of England, Queen of Scots της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).