Πιτροφός Άνδρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°48′51.8″N 24°52′36.8″E / 37.814389°N 24.876889°E / 37.814389; 24.876889

Πιτροφός
Πιτροφός is located in Greece
Πιτροφός
Πιτροφός
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΝοτίου Αιγαίου
ΔήμοςΆνδρου, Τοπική Κοινότητα Πιτροφού
Γεωγραφία
Υψόμετρο350 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος307
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΠίστροφος, Επιστροφός
Τηλ. κωδικός2282

Ο Πιτροφός είναι ορεινό χωριό της νήσου Άνδρου και βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ.

Το 1928 αριθμούσε 641 κατοίκους. Σήμερα φέρεται με πληθυσμό 305 κάτοικοι (απογραφή 2001).

Είναι το πρώτο χωριό του Δήμου Άνδρου Κυκλάδων που συναντά ο επισκέπτης καθώς έρχεται από το κύριο λιμάνι της Νήσου Άνδρου, το Γαύριο, και κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα του Νησιού, τη Χώρα. Με το πέρασμα από την περιοχή της Σταυροπέδας εμφανίζεται απλωμένο στην νότια πλαγιά του Πετάλου σε μεγάλη έκταση.

Πρόκειται για μεσόγειο χωριό με μεγάλες για τα δεδομένα της Άνδρου επίπεδες οροπεδιακές εκτάσεις αλλά και πολλές απόκρημνες πλαγιές. Η πλούσια βλάστηση είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του, καθώς επίσης και οι πολλές διάσπαρτες πηγές του, που αναβλύζουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Κύρια προϊόντα του χωριού είναι λάδι, σταφύλια, κρασί και δημητριακά.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης και τα αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται εντός των ορίων του Δημοτικού Διαμερίσματος του Πιτροφού ξεκινώντας από τον Ταξιάρχη της Μελίδας, χριστιανικός ναός, σταυροειδής με τρούλο του 11ου αιώνα, και φτάνοντας μέχρι τον νεολιθικό οικισμό ηλικίας 5000 ετών στην περιοχή του Στρόφιλα. Δυτικά του Πιτροφού υπάρχει ο οικισμός της Μελίδας, όπου διατηρείται ο Βυζαντινός ναός των Ταξιαρχών (12ος αιώνας). Νότια βρίσκεται ο οικισμός Ζαγανιάρι πάνω από την τοποθεσία Ζαγορά, όπου αναπτύχθηκε οικισμός της γεωμετρικής περιόδου.

Το χωριό του Πιτροφού διαθέτει επίσης και δύο αμμώδεις παραλίες, στις οποίες ο αμαξωτός δρόμος φτάνει μέχρι το κύμα: τον Χαλκολιμιώνα και τις Αποθήκες.

Σε πολύ παλαιά έγγραφα ο Πιτροφός γραφόταν με το όνομα "Επιστροφός", καθώς και "Πίστροφος".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]