Κατάλογος νησιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Λίστα των μεγαλύτερων νησιών του κόσμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση: Η Αυστραλία γενικά θεωρείται ηπειρωτική γη, και όχι νησί. Αν ωστόσο κάποιος θεωρήσει την Αυστραλία ως νησί τότε θα είναι αυτή, και όχι η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί (Εκτός, βέβαια αν θεωρήσουμε νησί και την Ανταρκτική.)

  1. Γροιλανδία - 2.166.086 km² - αυτοδιοικούμενη περιοχή που ανήκει στη Δανία
  2. Νέα Γουινέα - 785.753 km² - το δυτικό τμήμα ανήκει στην Ινδονησία και το ανατολικό αποτελεί το κράτος της Παπούα Νέα Γουινέα
  3. Βόρνεο - 743.330 km² - μοιράζεται ανάμεσα στο κράτος του Μπρουνέι και στις Ινδονησία και Μαλαισία
  4. Μαδαγασκάρη - 587.041 km²
  5. Νησί Μπάφιν - 507.451 km² - τμήμα του Καναδά
  6. Σουμάτρα - 473.481 km² - τμήμα της Ινδονησίας
  7. Χονσού - 227.962 km² - τμήμα της Ιαπωνίας
  8. Βικτώρια - 217.291 km² - τμήμα του Καναδά
  9. Μεγάλη Βρετανία - 209.331 km² - τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου
  10. Έλσμιρ - 196.235 km² - τμήμα του Καναδά
  11. Σουλαβέσι (πρώην Κελέβη) - 174.600 km² - τμήμα της Ινδονησίας
  12. Νότιο Νησί - 150.437 km² - τμήμα της Νέας Ζηλανδίας
  13. Ιάβα - 126.700 km² - τμήμα της Ινδονησίας
  14. Βόρειο Νησί - 113.729 km² - τμήμα της Νέας Ζηλανδίας
  15. Νέα Γη - 108.860 km² - τμήμα του Καναδά
  16. Κούβα - 104.556 km²
  17. Λουζόν - 104.688 km² - ανήκει στις Φιλιππίνες
  18. Ισλανδία - 101.826 km²
  19. Μιντανάο - 94.630 km² - ανήκει στις Φιλιππίνες
  20. Ιρλανδία - 84.421 km² - Ιρλανδική Δημοκρατία και τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου
  21. Χοκάιντο - 77.981 km² - τμήμα της Ιαπωνίας
  22. Ισπανιόλα - 76.480 km² - Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία
  23. Σαχαλίνη - 72.492 km² - ανήκει στη Ρωσία
  24. Νησί Μπανκς - 70.028 km² - τμήμα του Καναδά
  25. Σρι Λάνκα - (παλιά Κεϋλάνη) 65.268 km²
  26. Τασμανία - 62.409 km² - ανήκει στην Αυστραλία
  27. Ντέβον - 55.247 - τμήμα του Καναδά
  28. Γη Αλεξάνδρου Α΄ - 49.070 km² - Κανενός
  29. Νήσος Σέβερνι - 48.904 km² - ανήκει στη Ρωσία, (Νόβαγια Ζέμλια)
  30. Γη του Πυρός - 47.992 - μοιράζεται ανάμεσα στο κράτος της Αργεντινής (Γη του Πυρός) και της Χιλής (Επαρχία Μαγγελάνου και Χιλιανής Ανταρκτικής)

Νησιά του κόσμου κατά περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανταρκτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(και γύρω νησιά)

Αρκτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ατλαντικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυστραλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καραϊβική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ινδικός Ωκεανός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]