Φόγκο (Πράσινο Ακρωτήριο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φόγκο
Fogo
Δορυφορική εικόνα του Φόγκο
Γεωγραφία
Συντεταγμένες14°56′N 24°23′W / 14.93°N 24.38°W / 14.93; -24.38
Νησιωτικό σύμπλεγμαΣοταβέντο
Έκταση476 km²
Υψόμετρο2.829 μ
Υψηλότερη κορυφήΠίκο ντε Φόγκο
Χώρα
Μεγαλύτερη πόληΣάο Φιλίπε
Δημογραφικά
Πληθυσμός55.000
Πυκνότητα115 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Φόγκο (πορτογαλικά: Fogo, φωτιά) είναι νησί του Πράσινου Ακρωτηρίου. Είναι το ψηλότερο του νησιωτικού συμπλέγματος του Πράσινου Ακρωτηρίου, αφού η ψηλότερη κορυφή του, το Πίκο ντε Φόγκο, ένα περιοδικά ενεργό ηφαίστειο που έχει ύψος 2.829 μέτρα. Βρίσκεται κοντά στο δυτικό άκρο των νησιών Σοταβέντο. Μεγαλύτερη πόλη είναι η Σάο Φιλίπε στο δυτικό άκρο του νησιού και διαθέτει ένα αεροδρόμιο.

Το νήσι ήταν το δεύτερο νησί του αρχιπελάγους που κατοικήθηκε μετά από το Σαντιάγο. Στο νησί ανθούσε η καλλιέργεια βαμβακιού. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εγκατέληψε το νησί το 1688, εξαιτίας μιας ισχυρής έκρηξης του ηφαιστείου, η οποία έδωσε στο νησί το όνομα Φόγκο. Σήμερα, η οικονομία του νησίου βασίζεται σε αγροτικά προϊόντα, κυρίως το κρασί και τον καφέ.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καλντέρα και το Πίκο ντε Φόγκο

Το Φόγκο βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Μπράβα και Σαντιάγο, στο δυτικό άκρο του συμπλέγματος Σοταβέντο, στα νότια της χώρας. Το νησί Φόγκο αποτελείται από ένα τεράστιο στρωματοηφαίστειο και είναι το πιο εξέχον από τα νησιά της χώρας. Έχει σχεδόν κυκλικό σχήμα, διάμετρο 25 χιλιόμετρα. Το ηφαίστειο είναι ενεργό ανά περιόδους, με την τελευταία έκρηξη τον 20ό να συνέβη το 1995.[1] Το ηφαίστειο εξερράγη στις 23 Νοεμβρίου 2014 και η περιοχή γύρω του εκκενώθηκε.[2]

Στην κορυφή του ηφαιστείου βρίσκεται μια μεγάλη καλντέρα με διάμετρο 9 χιλιόμετρα, η οποία περιτειχίζεται από κάθετα βράχια ύψους ενός χιλιομέτρου. Η καλντέρα δε βρίσκεται στο κέντρο του νησιού αλλά νοτιοανατολικά από αυτό. Μέσα στην καλντέρα βρίσκεται ένας οικισμός, ο Τσα ντας Καλντέιρας (Chã das Caldeiras). Η καλντέρα σχηματίστηκε από την κατάρρευση του αρχικού βουνού, του ηφαιστειακού οικοδομήματος Αρμαρέλο. Στο κέντρο την βρίσκεται ένας μικρής ηλικίας ηφαιστειακός κώνος, το Πίκο, ο οποίος εξέχει ένα χιλιόμετρο πάνω από την καλντέρα. Το Πίκο είναι η ψηλότερη κορυφή του νησιού, περίπου 100 μέτρα ψηλότερο από τα τοιχώματα της καλντέρας. Στην κορυφή του βρίσκεται ένας κρατήρας με διάμετρο 500 μέτρα και βάθος 150 μέτρα.

Η νοτιοδυτική πλαγιά του Φόγκο έχει γόνιμο έδαφος και κλίση 10 με 15 μοίρες. Οι βόρειες και ανατολικές πλαγιές είναι απότομες και καλυμμένες με γρασίδι, ενώ το υπόλοιπο νησί είναι ξερό. Το νησί υψώνεται απότομα από τον ωκεάνιο πυθμένα που έχει βάθος κοντά στο νησί 4 χιλιόμετρα, ενώ προς τα δυτικά συνδέετε με μια ράχη με το νησί Μπράβα.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί Φόγκο χωρίζεται σε τρεις δήμους:

Δήμος Πρωτεύουσα Έκταση km² Πληθυσμός
Μοστέιρος Μοστέιρος 82 17.449
Σάντα Καταρίνα ντο Φόγκο Κόβα Φιγκέιρα a 15.350
Σάο Φιλίπε Σάο Φιλίπε 394 b 27.826

^a: Μέχρι το 2005 ήταν μέρος του δήμου Σάο Φελίπε
^b: Περιλαμβάνει και το δήμο Σάντα Καταρίνα ντο Φόγκο

Ενορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νησί Φόγκο συμπεριλαμβάνει τις τέσσερις από τις 32 ενορίες του Πράσινου Ακρωτηρίου:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fogo Αρχειοθετήθηκε 2021-04-01 στο Wayback Machine. Global Volcanism Program. Smithsonian Institute. Ανακτήθηκε την 9η Σεπτεμβρίου 2012.
  2. «Cape Verde residents evacuated as Pico do Fogo volcano erupts». BBC News. 24 Νοεμβρίου 2014. http://www.bbc.com/news/world-africa-30175986. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Fogo (Cape Verde) στο Wikimedia Commons