Σοντοσίμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 34°30′49″N 134°17′08″E / 34.51361°N 134.28556°E / 34.51361; 134.28556

Εικόνα του Σοντοσίμα από το διάστημα
Ο «Δρόμος του Αγγέλου» στο Σοντοσίμα

Το Σοντοσίμα ((ιαπωνικά: 小豆島‎‎, Shōdo-shima) ή Νήσος Σόντο είναι ένα νησί της Ιαπωνίας στην Εσωτερική Θάλασσα. Το όνομά του σημαίνει «Νησί των φασολιών αζούκι». Είναι γνωστό στη χώρα ως ο τόπος όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα «24 μάτια» και οι κινηματογραφικές μεταφορές του και για την παραγωγή σόγιας και σόμεν[1]. Επίσης, ως η πρώτη περιοχή της Ιαπωνίας όπου καλλιεργήθηκε επιτυχώς το ελαιόδεντρο, γεγονός που του έδωσε και το προσωνύμιο «Νησί της Ελιάς».

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σοντοσίμα υπάγεται στον Νομό Καγκάβα και βρίσκεται βόρεια του Τακαμάτσου, πρωτεύουσας του νομού. Η έκταση του νησιού είναι 153,3 τ.χλμ.[2] και έχει μήκος ακτών 125 χλμ. Είναι το 19ο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Εσωτερική Θάλασσα μετά το Αβάτζι. Υπάρχουν δύο μικρές πόλεις πάνω στο νησί, η Τονοσό και η (ομώνυμη) Σοντοσίμα.

Στο Σοντοσίμα βρίσκεται το Στενό Ντομπούτσι (土渕海峡, Dobuchi-kaikyō), ο στενότερος πορθμός στον κόσμο, με πλάτος μόλις 9,93 μέτρα στο στενότερο σημείο του.

Πυκνά τακτικά δρομολόγια πορθμείων συνδέουν το νησί με το Τακαμάτσου, το Χιμέτζι, το Τεσίμα και το Οκαγιάμα. Υπάρχουν και αραιά δρομολόγια προς και από την Οσάκα και το Κόμπε.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σοντοσίμα ήταν κάποτε γνωστό ως Αζούκι-σίμα (Azuki-shima) και υπαγόταν στην Επαρχία Κίμπι (αργότερα γνωστή ως Επαρχία Μπιζέν). Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Επαρχία Σανούκι, πριν γίνει μέρος του Νομού Καγκάβα.

Τουρισμός και πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φαράγγι Κάνκα (Kanka-kei)

Το Σοντοσίμα αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό για τον εγχώριο τουρισμό της Ιαπωνίας. Εκτός από τα φυσικά χαρακτηριστικά όπως τα Στενά Ντομπούτσι, ο «Δρόμος του Αγγέλου», το Πάρκο Ελιάς της Σοντοσίμα και το Φαράγγι Κάνκα (寒霞渓, Kanka-kei), το Σοντοσίμα απέκτησε φήμη ως ο τόπος όπου διαδραματίζεται το αντιπολεμικό μυθιστόρημα 24 μάτιαΔώδεκα ζευγάρια μάτια, 1952) (二十四の瞳, Nijūshi no Hitomi), γραμμένο από την εντόπια συγγραφέα Σακάε Τσουμπόι (1899-1967)[3]. Το νησί είναι γενέτειρα και δύο άλλων διακεκριμένων συγγραφέων: του συζύγου της Σακάε, ποιητή Σιγκέτζι Τσουμπόι, και του πεζογράφου Ντέντζι Κουροσίμα. Και οι τρεις ήταν αξιόλογες μορφές του «προλεταριακού λογοτεχνικού κινήματος», ενός σημαντικού και ριζοσπαστικού ρεύματος της σύγχρονης ιαπωνικής λογοτεχνίας.

Το Σοντοσίμα είναι επίσης γνωστό για τις ελιές του, τη σάλτσα σόγιας, τους άγριους πιθήκους και τις παραλίες του. Επιπροσθέτως, αρκετοί τουρίστες προσελκύονται από τη μικρογραφία του «Προσκυνήματος του Σικόκου» με τους 88 ναούς του.

Το νησί είναι διάσημο και από το ότι υπήρξε η πρώτη περιοχή της Ιαπωνίας όπου καλλιεργήθηκαν επιτυχώς ελαιόδενδρα. Σήμερα πλέον ευδοκιμούν στη νήσο και τα σχετικά προϊόντα είναι αρκετά δημοφιλή στους τουρίστες. Ο «Ναός της Ελιάς»[1] (峰俐富神社 ή オリーブ神社) είναι ένας σιντοϊστικός ναός στο νησί, που ανεγέρθηκε το 1973 μέσα σε ένα ελαιώνα στο Πάρκο Ελιάς και έχει την αρχιτεκτονική μορφή ενός αρχαίου ελληνικού ναού, με στυλοβάτη, δωρικούς κίονες, επιστύλιο με τρίγλυφα και μπρούτζινα ανάγλυφα στο αέτωμα. Κάθε χρόνο διεξάγεται εκεί ένα φεστιβάλ με ελληνικά θέματα. Στο νησί κατασκευάστηκε επίσης και ένας ανεμόμυλος[1], δώρο της Μήλου.[4]

«Αδελφό» νησί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο «ανεμόμυλος» στο Πάρκο Ελιάς του Σοντοσίμα είναι δώρο στο νησί από το νησί της Μήλου.

Το ελληνικό νησί Μήλος είναι «αδελφοποιημένο» με το νησί Σοντοσίμα. Η αδελφοποίηση έγινε στις 8 Οκτωβρίου του 1989.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Shozu-gun Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα
  2. Επίσημα στοιχεία
  3. «二十四の瞳» (στα ιαπωνικά). TMS Entertainment. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2011. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. 4,0 4,1 GreeceJapan.com (3 Νοεμβρίου 2014). «Σοντοσίμα, το ιαπωνικό «Νησί της Ελιάς»». ΕΛΛΑΔΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Shōdo Island της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).