Άγιος Μαρτίνος (νήσος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Μαρτίνος
Saint-Martin  (γαλλικά)
Sint Maarten  (ολλανδικά)
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΚαραϊβική Θάλασσα
ΑρχιπέλαγοςΥπήνεμες Νήσοι, Μικρές Αντίλλες
Έκταση87 km²
Υψόμετρο414 μ
Υψηλότερη κορυφήΠικ Παραντίς
Κυριαρχία
Γαλλική Δημοκρατία
Υπερπόντια κοινότητα Άγιος-Μαρτίνος
ΠρωτεύουσαΜαριγκό
Μεγαλύτερη πόληΜαριγκό (5.700 κάτ.)
Βασίλειο των Κάτω Χωρών
Συστατική χώρα Άγιος Μαρτίνος
ΠρωτεύουσαΦίλιπσμπουργκ
Μεγαλύτερη πόληΛόουερ Πρινς Κουόρτερ (5.700 κάτ.)
Δημογραφικά
Πληθυσμός77.741 (2009)
Πυκνότητα892 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άγιος Μαρτίνος (γαλλικά: Saint-Martin, ολλανδικά: Sint Maarten) είναι νησί στη βορειοανατολική Καραϊβική, περίπου 300 χμ (190 mi) ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο. Το 87 τετραγωνικών χιλιομέτρων (34 τετραγωνικά μίλια) νησί χωρίζεται περίπου 61-39 μεταξύ της Γαλλίας (53 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 20 τετραγωνικά μίλια)[1] και του Βασιλείου των Κάτω Χωρών (34 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 13 τετραγωνικά μίλια)[2] με τα δύο μέρη να είναι περίπου ίσα σε πληθυσμό. Είναι το μικρότερο νησί το οποίο χωρίζεται μεταξύ δύο χωρών. Η διαίρεση της νήσου προέκυψε το 1648. Το νότιο τμήμα περιλαμβάνει τη Χώρα του Αγίου Μαρτίνου (Land Sint Maarten) και αποτελεί μία από τις τέσσερεις συστατικές χώρες που αποτελούν το Βασίλειο των Κάτω Χωρών. Το βόρειο τμήμα περιλαμβάνει την Κοινότητα του Αγίου-Μαρτίνου (Collectivité de Saint-Martin) μια υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του Αγίου Μαρτίνου

Ο Άγιος Μαρτίνος περιλαμβάνει μια έκταση 95 χλμ2, από την οποία τα 53 χλμ2 βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Γαλλίας και τα 42 χλμ2 υπό την κυριαρχία του Βασιλείου των Κάτω Χωρών.[1][3] Πρόκειται για το μοναδικό χερσαίο σύνορο που μοιράζονται η Γαλλία και το Βασίλειο των Κάτω Χωρών, καθώς οι δύο χώρες δεν συνορεύουν στην Ευρώπη.

Οι κύριες πόλεις είναι το Φίλιπσμπουργκ (στην ολλανδική πλευρά) και το Μαριγκό (στην γαλλική πλευρά). Η ολλανδική πλευρά διαθέτει μεγαλύτερο πληθυσμό από την γαλλική, παρότι η έκτασή της είναι μικρότερη. Ο μεγαλύτερος οικισμός στο νησί είναι το Λόουερ Πρινς Κουόρτερ, που βρίσκεται στην ολλανδική πλευρά.[4][5][6]

Το υψηλότερο όρος είναι η Κορυφή Παράδεισος στα 424 μέτρα, που βρίσκεται στο κέντρο μιας σειράς λόφων της γαλλικής πλευράς. Και οι δύο πλευρές είναι σχετικά ορεινές με μεγάλες βουνοκορφές. Οι οικισμοί είναι κατασκευασμένοι στις κοιλάδες και στα παράλια σημεία του νησιού. Στο νησί δεν υπάρχουν ποτάμια, αλλά υπάρχουν διάφορες ρεματιές. Ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών δίνει πρόσβαση στο δάσος που καλύπτει κορυφογραμμές και πλαγιές.[7][8][9]

Το νησί βρίσκεται νότια της Ανγκουίλα και χωρίζεται από αυτό το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος από το Στενό της Ανγκουίλα.[10] Ο Άγιος Μαρτίνος βρίσκεται βορειοδυτικά του Αγίου Βαρθολομαίου και χωρίζεται από αυτή τη γαλλική υπερπόντια κτήση από το Στενό του Αγίου Βαρθολομαίου.[11][12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 INSEE, Κυβέρνηση της Γαλλίας. «Démographie des communes de Guadeloupe au recensement de la population de 1999». Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2009.  (Γαλλικά)
  2. Central Bureau of Statistics Netherlands Antilles. «Area, population density and capital». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2009. 
  3. «Geography St Martin island - locate st martin island in the Caribbean - St Martin west indies sxm - tourism board st martin». www.stmartinisland.org (στα Αγγλικά). 
  4. https://www.antillesexception.com/en/Caribbean-destination/st-martin-holidays/st-martin-sectors/Philipsburg
  5. https://www.cruisehive.com/things-to-do-in-philipsburg-st-maarten-during-a-cruise/24914
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021. 
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021. 
  8. https://www.europcar-sxm.com/en/visit-sint-maarten/sport-hiking/top-5-hiking-trails
  9. https://www.st-martin.org/us/enjoy/must-see-must-do/at-the-top-of-paradise
  10. https://mf.geoview.info/anguilla_channel,3579797
  11. https://mapcarta.com/19372298
  12. https://sx.geoview.info/saint_barthelemy_channel,3513310

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]