Σαντιάγο (Πράσινο Ακρωτήριο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαντιάγο
Santiagu
Απόψη του δήμου Σάντα Καταρίνα στο δυτικό τμήμα του νησιού
Γεωγραφία
Συντεταγμένες15°04′N 23°38′W / 15.07°N 23.63°W / 15.07; -23.63
Νησιωτικό σύμπλεγμαΣοταβέντο
Έκταση991 km²
Πλάτος30 km
Υψόμετρο1.394 μ
Υψηλότερη κορυφήΠίκο ντα Αντόνια
Χώρα
Μεγαλύτερη πόληΠράια
Δημογραφικά
Πληθυσμός240.000
Πυκνότητα242 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Σαντιάγο (πορτογαλικά: Santiago ή στα κρεολικά του Πράσινου ακρωτηρίου Santiagu) είναι το μεγαλύτερο νησί σε έκταση και πληθυσμό του Πράσινου Ακρωτηρίου. Σε αυτό είναι κτισμένη η πρωτεύουσα της χώρας Πράια και ένα από τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της χώρας. Είναι το μεγαλύτερο αγροτικό κέντρο της χώρας. Χωρίζεται σε εννέα δήμους.

Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σοταβέντο, το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, ανάμεσα στα νησιά Μάιο και Φόγκο. Το νησί ανακαλύφθηκε το 1460 και τότε ήταν ακατοίκητο, οπότε και έγινε η εγκατάσταση των πρώτων Ευρωπαίων (Πορτογάλων), οι οποίοι ίδρυσαν την Ριμπέιρα Γκράντε, τη σημερινή Σιδάδε Βέγια, η οποία ήταν η πρώτη αποικιακή ευρωπαϊκή πόλη στους τροπικούς.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του νησιού

Το Σαντιάγο με έκταση 991 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το μεγαλύτερο νησί του Πράσινου Ακρωτηρίου. Έχει διαστάσεις 55 επί 30 χιλιόμετρα περίπου. Είναι ορεινό σε μεγάλο τμήμα του, ενώ στα νοτιοανατολικά είναι πιο επίπεδο. Ψηλότερη κορυφή είναι η Πίκο ντα Αντόνια στο κεντρικό τμήμα και έχει ηφαιστειακή πρόελευση. Άλλα σημαντικά βουνά είναι η οροσειρά Σέρρα ντα Μαλαγκουέτα στα βόρεια του νησιού με ύψος 1.064 μέτρα. Τα βουνά αυτά μπορούν να συμπυκνώσουν την υγρασία με αποτέλεσμα το ανατολικό τμήμα του νησιού να δέχεται μεγαλύτερα ύψη βροχής από το δυτικό, το οποίο είναι ξερό. Στα ανατολικά των βουνών επικρατούν συνθήκες που μπορούν να υποστηρίξουν την ύπαρξη ενός δάσους της βροχής, αλλά το περιβάλλον εξαιτίας της παρουσίας του ανθρώπου είναι υποβαθμισμένο.

Στο νησί βρίσκονται αρκετές πόλεις και κωμοπόλεις. Η Πράια βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού με 124.000 κατοίκους. Η Σιδάδε Βέλια, πρώην πρωτεύουσα, βρίσκεται 15 χιλιόμετρα δυτικά της Πράια. Είναι το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στη χώρα. Η Ασσομάδα βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βόρεια και η Ταρραφάλ στο βόρειο άκρο του νησιού. Κοντά στην Ασσομάδα είναι η κωμόπολη Πίκος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]