Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Στιγμιότυπο από το Athens Pride του 2008

Η Ελλάδα είναι σχετικά ανεκτική με τους ομοφυλόφιλους, αμφισεξουαλικούς και τρανσέξουαλ, ωστόσο λείπουν νόμοι, διατάξεις και βασικά δικαιώματα που οι ομοφυλόφιλοι απολαμβάνουν στις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης και βόρειας Αμερικής και τα θέματα ΛΟΑΤ δεν γίνονται συχνά θέμα ανοικτής συζήτησης.

Ωστόσο η ομοφυλοφιλία φαίνεται γίνεται σταδιακά λιγότερο ταμπού και οι ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανσέξουαλ απολαμβάνουν αυξανόμενη προβολή μέσω των ΜΜΕ.

Επίσης μέρος της Εκκλησία της Ελλάδος επανειλημμένως πολεμάει θέματα ανοίγματος της κοινότητας ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ, όπως είναι η νομιμοποίηση γάμων μεταξύ 2 ανδρών ή 2 γυναικών.


Πίνακας περιεχομένων

Νόμοι ενάντια στην ομοφυλοφιλία [Επεξεργασία]

Η ομοφυλοφιλία έγινε νόμιμη το 1951 από τον νέο Ποινικό κώδικα που υιοθετήθηκε το 1950, αλλά ορισμένες διακρίσεις σε νόμους σε βάρος των ομοφυλοφίλων ισχύουν μέχρι και σήμερα. Την «ασέλγεια παρά φύση» (μεταξύ αρρένων) τιμωρεί το άρθρο 347 του Π.Κ. και προβλέπει προϋποθέσεις για το αξιόποινο. Για καμία από τις προϋποθέσεις που το άρθρο αναφέρει, δεν φαίνεται να συντρέχει λόγος εξειδικευμένης ρύθμισης, αφού οι προβλεπόμενες πράξεις τιμωρούνται ή ρυθμίζονται στο πλαίσιο του κολασμού αδικημάτων που αφορούν τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις (η κατάχρηση σχέσης εξουσίας και η αποπλάνηση προσώπου κάτω των 17 ετών, συνιστούν ποινικό αδίκημα που ρυθμίζεται από τα άρθρα 343 και 339 του Π.Κ.). Ακόμη στο άρθρο υπάρχει σαφής διακριτική μεταχείριση έναντι της ανδρικής ομοφυλοφιλικής πορνείας, την στιγμή που η ίδια πράξη στην περίπτωση ετεροφυλοφιλικών σχέσεων δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, υπάρχει μάλιστα νόμος του 1999 που ρυθμίζει τα σχετικά με τα «Εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα»[1]. Η πρόβλεψη διαφορετικού κατώτερου ορίου ηλικίας συγκατάθεσης (τα 17 χρόνια, έναντι των 15 σε άλλες διατάξεις), συνιστά επίσης διακριτική μεταχείριση ενώ τη διαφοροποίηση αυτή την θεωρεί δυσμενή διάκριση σε βάρος των ομοφυλοφίλων και η Διεθνής Αμνηστία [2].


  • Σύμφωνα με πόρισμα του Ιουνίου του 2003 του Συνηγόρου του Πολίτη περί «Νομίμων προϋποθέσεων προσαγωγών και αστυνομικών ερευνών», μετά από διερεύνηση σχετικών αναφορών που έγιναν προς τον Συνήγορο, αναφέρεται ότι:

«…Σε κάποιες περιπτώσεις, εστιαζόμενες σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους των Αθηνών (άλσος Ζαππείου, Πεδίον Άρεως), φέρεται ότι οι προσαγωγές συνοδεύτηκαν από σκαιή συμπεριφορά των αστυνομικών και από δυσμενή σχόλια για τις γενετήσιες επιλογές των προσαχθέντων, τις οποίες οι αστυνομικοί αυτοδυνάμως συνήγαγαν. Ενίοτε οι προσαγωγές ήσαν αθρόες και αποτελούσαν μέρος ευρύτερων αστυνομικών επιχειρήσεων σε δημόσιους χώρους "υψηλής εγκληματικότητας", φέρεται δε ότι συνοδεύτηκαν από απειλές ξυλοδαρμού και από απαξιωτικά σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση, την οικογενειακή κατάσταση, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την επαγγελματική ενασχόληση των προσαχθέντων, ή διενέργεια σωματικής έρευνας χωρίς αιτιώδη συνάφεια με υπόνοιες τέλεσης αξιοποίνων πράξεων.Ο Συνήγορος του πολίτη απευθύνθηκε στις οικείες Αστυνομικές Διευθύνσεις, εισηγούμενος διερεύνηση των καταγγελιών, όμως αυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν διαπιστώθηκε καμμία πειθαρχικώς ελέγξιμη συμπεριφορά αστυνομικού.[εκκρεμεί παραπομπή]

Προστασία με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό [Επεξεργασία]

Νόμος 3304/05 [Επεξεργασία]

Η σεξουαλική διάκριση δεν αναφέρεται πουθενά στο Ελληνικό σύνταγμα, ωστόσο ένας νόμος που προστατεύει τα ομοφυλόφιλα άτομα ενάντια στην άνιση μεταχείριση με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό υιοθετήθηκε το 2005 (Ν.3304/05) σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. [3]

Ο νόμος (Ν.3304/05) αναφέρει τα εξής:


Άρθρο 1 [Επεξεργασία]

    Σκοπός του Νόμου
Σκοπός του παρόντος νόµου είναι η θέσπιση του γενικού πλαισίου ρυθµίσεως για την καταπολέµηση των διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής καθώς και για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού στον τοµέα της απασχόλησης και της εργασίας, σύµφωνα µε τις οδηγίες 2000/43/ΕΚ του Συµβουλίου της 29ης Ιουνίου 2000 και 2000/78/ΕΚ του Συµβουλίου της 27ης Νοεµβρίου 2000, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρµογή της αρχής της ίσης µεταχείρισης.[4]    

Άρθρο 2 [Επεξεργασία]

    Η αρχή της ίσης µεταχείρισης
1. Απαγορεύεται η άµεση ή έµµεση διάκριση για έναν από τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 1.
2. Ως διάκριση νοείται και η παρενόχληση ή κάθε άλλη προσβλητική ενέργεια, η οποία εκδηλώνεται µε ανεπιθύµητη συµπεριφορά που σχετίζεται µε έναν από τους λόγους του άρθρου 1 και έχει ως σκοπό ή αποτέλεσµα την προσβολή της αξιοπρέπειας προσώπου και τη δηµιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος. Κατά την εξειδίκευση της έννοιας της παρενόχλησης λαµβάνονται υπόψη και τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη.
3. Ως διάκριση νοείται επίσης οποιαδήποτε εντολή για την εφαρµογή διακριτικής µεταχείρισης σε βάρος προσώπου για οποιονδήποτε από τους αναφερόµενους στο άρθρο 1 λόγους[5]    

Άρθρο 7 [Επεξεργασία]

...

    Η έννοια των διακρίσεων
1. Προκειμένου για διακρίσεις λόγω λόγω θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων,αναπηρίας,ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού τον τοµέα της απασχόλησης και της εργασίας:
α) συντρέχει άμεση διάκριση, όταν, για έναν από τους λόγους αυτούς, ένα πρόσωπο υφίσταται μεταχείριση λιγότερο ευνοϊκή από αυτήν της οποίας τυγχάνει ή θα ετύγχανε άλλο πρόσωπο σε σε ανάλογη κατάσταση.
β) συντρέχει έμμεση διάκριση, όταν μια φαινομενικά ουδέτερη διάταξη, κριτήριο ή πρακτική μπορεί να θέσει πρόσωπα ορισμένων θρησκευτικών ή άλλον πεποιθήσεων, ορισμένης ηλικίας ή ενός ορισμένου γενετήσιου προσανατολισμού, σε μειονεκτική θέση με άλλα πρόσωπα. Δεν συνιστά ανεπίτρεπτη έμμεση διάκριση τέτοια διάταξη, κριτήριο ή πρακτική, όταν δικαιολογείται αντικειμενικά από έναν θεμιτό σκοπό και τα μέσα επίτευξης του είναι πρόσφορα και αναγκαία ή όταν αφορά άτομα με αναπηρία και μέτρα που λαμβάνονται υπέρ αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος και το άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος.
2. Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου δεν θίγουν τα μέτρα που είναι αναγκαία για την τήρηση της δημόσιας ασφάλειας, τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, την πρόληψη ποινικών παραβάσεων, την προστασία της υγείας και την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων.[6]    

Άρθρο 16 [Επεξεργασία]

...

    Ποινικές κυρώσεις
1. Όποιος παραβιάζει την κατά τον παρόντα νόμο απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής ή θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, κατά τη συναλλακτική διάθεση αγαθών ή προσφορά υπηρεσιών στο κοινό τιμωρείται με φυλάκιση έξι (6) μηνών μέχρι τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή χιλίων (1.000) έως πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
2. Το άρθρο 3 του ν.927/1979 (ΦΕΚ 139 Α') καταργείται.[7]    

...

Νέος αντιρατσιστικός νόμος [Επεξεργασία]

Στις 22 Φεβρουαρίου 2011 το Υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε προς δημόσια διαβούλευση [8] νέο αντιρατσιστικό νόμο, αντικαθιστώντας τον ήδη ισχύοντα 927 του 1979, ο οποίος πλέον επεκτείνει την προστασία του νόμου και σε ομάδες ή πρόσωπα που δεν προσδιορίζονται μόνο με βάση την φυλή, το χρώμα, την θρησκεία και την εθνική ή εθνοτική καταγωγή τους, αλλά και τον γενετήσιο - σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών [Επεξεργασία]

Δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Ωστόσο οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί πολιτικού γάμου δεν αναφέρουν ότι οι μελλόνυμφοι πρέπει να είναι αποκλειστικά διαφορετικού φύλου, κάτι που δεν απαγορεύει, άρα επιτρέπει στην θεωρία των γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής έχει ερμηνευτεί ώς ένωση γυναίκας και άνδρα, και κάποιοι πανεπιστημιακοί νομικοί επιμένουν ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι ανυπόστατος, ενω άλλοι νομικοί και συνταγματολόγοι επιμένουν πως μια τέτοια ερμηνεία του νόμου είναι αντισυνταγματική.[9]

Τον Απρίλιο του 2006 το ΠΑΣΟΚ με τον Γεώργιο Παπανδρέου έκανε μια πρόταση στην Βουλή για την αναγνώριση των ανύπαντρων ζευγαριών, ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων. Ωστόσο, με βάση ορισμένες οργανώσεις ΛΟΑΤ αυτό δεν είχε κανένα όφελος στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, αφού απαγόρευε την υιοθέτηση παιδιού από ομοφυλόφιλους.

Στις 3 Ιουνίου του 2008 ο δήμαρχος Τήλου κ. Αλιφέρης προχώρησε στην σύναψη πολιτικού γάμου μεταξύ δύο ομοφυλόφιλων ζευγαριών, πράγμα που το χαρακτήρισε "ανυπόστατο" ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς απαγόρευσε τους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου και διέταξε δίωξη κάθε δημάρχου που θα τελούσε γάμο ομοφυλόφιλων, με εγκύκλιό του την 30η Μαΐου 2008.

Ο εισαγγελέας Ρόδου έχει ξεκινήσει έρευνα για τη νομιμότητα των πράξεων του δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη. Υπέρ του γάμου τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ. Οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις ανακοίνωσαν πως θα εξαντλήσουν όλα τα νομικά μέσα για την αναγνώριση του δικαιώματος γάμου, αλλά δεν ανακοινώθηκε ακόμα καμιά σχετική ενέργειά τους.[10][11][12]

ΛΟΑΤ ζωή στη χώρα [Επεξεργασία]

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι ανεκτικοί με τους ομοφυλόφιλους και η σωματική βία εναντίον τους είναι πολύ σπάνια ωστόσο τα μικρά χωριά και οι μικρές κοινωνίες στην επαρχία και τα λιγότερο επισκεπτόμενα μέρη της χώρας θεωρούνται ομοφοβικά. Η πιο συχνή μορφή βίας κατά των ομοφυλοφίλων είναι η προφορική βία, οι προσβολές και η παρενόχληση. Eίναι ανησυχητική στην Ελλάδα η βία και η παρενόχληση ΛΟΑΤ από αστυνομικά όργανα. Η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων ενδεχομένως να αντλεί ασφάλεια και ατιμωρησία από την εν γένει νομιμοποιημένη ομοφυλοφοβική προκατάληψη που διατρέχει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η Αθήνα έχει αρκετές ΛΟΑΤ οργανώσεις και ένα αναπτυσσόμενο gay χωριό στην περιοχή Γκάζι καθώς και μια ετήσια εκδήλωση gay pride, το Athens Gay Pride.

Η ομοφυλόφιλη σκηνή στην Μύκονο και η λεσβιακή στην Ερεσό της Λέσβου είναι γνωστές παγκοσμίως.

Athens Pride [Επεξεργασία]

Στιγμιότυπο από το Athens gay Pride του 2008

To Athens Pride είναι μια ετήσια ΛΟΑΤ παρέλαση και φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε Ιούνιο (από τον Ιούνιο του 2005) στο κέντρο της Αθήνας. Το Athens Pride απολαμβάνει αυξανόμενη συμμετοχή της τοπικής ομοφυλόφιλης κοινωνίας καθώς και διεθνή προσοχή.[13] Η μόνη δημόσια αντίδραση που υπάρχει εναντίον του θεσμού προέρχεται από τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. [14]

Athens Rainbow Week [Επεξεργασία]

Το Athens Rainbow Week (Εβδομάδα Ουράνιου Τόξου της Αθήνας) είναι μία παράλληλη με το Athens Gay Pride εκδήλωση, η οποία καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2011. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, μακροπρόθεσμος στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη του gay τουρισμού στην Ελλάδα, με τα οικονομικά οφέλη από την οποία κάτι τέτοιο συνεπάγεται. [15]

Διάκριση από τις αρχές [Επεξεργασία]

  • Τον Νοέμβριο του 2003 το ΕΣΡ έδωσε πρόστιμο σε έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, το Mega, στο ύψος των 100.000 ευρώ γιατί έβγαλε στον αέρα ένα επεισόδιο της σειράς Κλείσε τα μάτια που έδειχνε δυο άνδρες να φιλιούνται, οι ηθοποιοί ήταν ο Χρήστος Λούλης και ο Κώστας Κάππας. Το 2006 ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας αναίρεσε αυτή την απόφαση γιατί την θεώρησε αντισυνταγματική, Σύμφωνα με το δικαστήριο η σκηνή της σειράς έδειχνε μια "υπάρχουσα κοινωνική πραγματικότητα, που αφορά μια κοινωνική ομάδα ανάμεσα σε πολλές που δημιουργούν μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, που οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις δεν πρέπει να επικρίνονται"[16]
  • Τον Δεκέμβριο του 2004 το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στον ραδιοφωνικό σταθμό 94 Eπικοινωνία FM στο ύψος των 5.000 ευρώ γιατί έκρινε ότι η εκπομπή 'Athens Gay and Lesbian Radio Show' υποβαθμίζει το πρόγραμμα [17]

Προτάσεις της ΕΕΔΑ [Επεξεργασία]

Τον Δεκέμβριο του 2004, η Εθνική επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε απόφαση - γνωμάτευση της ολομέλειάς της για ζητήματα σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος σεξουαλικών μειονοτήτων στην Ελλάδα (μετά από αίτημα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας) και την επέκταση του πολιτικού γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου (μετά από αίτημα της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας - ΟΛΚΕ), πρότεινε τα ακόλουθα:

1. Η ΕΕΔΑ υποστηρίζει την νομική αναγνώριση της πραγματικής συμβιωτικής σχέσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ούτως ώστε να αρθούν οι δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος τους σε κληρονομικό, φορολογικό, ασφαλιστικό, υγειονομικό, συνταξιοδοτικό, προνοιακό και εργασιακό επίπεδο. Προτείνεται η σύσταση Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία θα διερευνήσει όλες τις όψεις αυτής της αναγνώρισης, αξιοποιώντας την υπάρχουσα διεθνή πρακτική και το υφιστάμενο εγχώριο νομικό πλαίσιο, και προσμετρώντας τις τοποθετήσεις μιάς σειράς φορέων που μπορούν να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση του αποτελεσματικού χειρισμού του ζητήματος.

2. Προτείνεται τροποποίηση του ν. 927/1979 προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της έννοιας των διακρίσεων ώστε να περιλαμβάνεται ρητά ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

3. Προτείνεται η υλοποίηση του σκέλους εκείνου των δύο κοινοτικών οδηγιών για την ίση μεταχείριση, που αφορά την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για το περιεχόμενο τους. Η ΕΕΔΑ θα μπορούσε να συμμετέχει στον φορέα που θα οριστεί ως αρμόδιος για την ενημέρωση.

4. Προτείνεται η κατάργηση του άρθρου 347 ΠΚ.

5. Προτείνεται προς το ΕΣΡ, να παρέμβει άμεσα και δραστικά , ώστε σε όλο το φάσμα των εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης, να μην προβάλλονται εικόνες, κρίσεις και απόψεις που συνιστούν παραβίαση του σεβασμού στην προσωπικότητα και την υπόληψη των ΛΟΑΤ ή που συμβάλλουν αμέσως ή εμμέσως στην πρόκληση διακριτικής συμπεριφοράς και μεταχείρισης απέναντι τους. Εξυπακούεται πως θα πρέπει να εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεων.

6. Προτείνεται προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης:

  • να διαμορφώσει πλέγμα συστάσεων / εγκυκλίων προς την κατεύθυνση του σεβασμού, από τα αστυνομικά όργανα, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ
  • να διαμορφώσει ένα σαφές πλαίσιο για τον σεβασμό των νομίμων προϋποθέσεων προσαγωγών και ελέγχων, ούτως ώστε να αποσείεται κάθε διάκριση βάσει οποιουδήποτε αθέμιτου κριτηρίου, ούτε να βρίσκουν έδαφος να εμφιλοχωρήσουν στο αστυνομικό σώμα διακριτικές συμπεριφορές και πρακτικές.
  • να εντάξει θέματα που αφορούν την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, στην εκπαίδευση των αστυνομικών.
  • να προωθήσει και διευκολύνει την διαδικασία παροχής ασύλου στους πρόσφυγες που διώκονται στην βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού στην χώρα προέλευσής τους, όπως και του δικαιώματος τους στην οικογενειακής επανένωση.

7. Τέλος, προτείνεται προς το Υπουργείο Παιδείας:

  • εφόσον αποφασίσει να προχωρήσει προς την -συνιστώμενη- ένταξη του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση, να εντάξει σε αυτήν τα ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, προς την κατεύθυνση της ανεκτικότητας και της αποδοχής σεξουαλικών συμπεριφορών που αποκλίνουν από την επικρατούσα.
  • να προχωρήσει προς την κατεύθυνση εξάλειψης διακρίσεων σε βάρος εκπαιδευτικών λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας κοινωνικού φύλου, μέσω σχετικών εγκυκλίων προς τις κατά τόπους εκπαιδευτικές επιθεωρήσεις.

Απόψεις [Επεξεργασία]

Μια έρευνα του "Ευρωβαρομέτρου" που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2006, δείχνει ότι το 16% των Ελλήνων είναι υπέρ του ομοφυλοφιλικού γάμου και το 11% υποστηρίζει το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στην υιοθέτηση παιδιού. Αυτά τα ποσοστά είναι αισθητά χαμηλότερα από τα 44% και 33% αντίστοιχα, που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 27. Έτσι η Ελλάδα κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις μαζί με την Πολωνία, την Λιθουανία, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.

Στην ελληνική αγορά εργασίας, έρευνες discrimination testing δείχνουν ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν 26,1% λιγότερες πιθανότητες απάντησης ως υποψήφιοι σε θέσεις απασχόλησης.

Μια έρευνα στα Ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα που διεξήχθη το 2003 από την Ελληνική Ομοφυλόφιλη Κοινωνία (ΕΟΚ) έθιξε το θέμα των φόρων, τις κληρονομιάς και άλλων νομικών δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι το 44% των βουλευτών ήταν υπέρ αυτών των δικαιωμάτων ενώ το 55% ήταν κατά των δικαιωμάτων αυτών. Ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το 55% ήταν υπέρ των δικαιωμάτων σε σύγκριση με το μόλις 27% των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους υπέρ αυτών των δικαιωμάτων ήταν ο Συνασπισμός με το 67% των βουλευτών να δηλώνει υπέρ. Το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος σε αυτή την δημοσκόπηση.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ομοφοβία στην Ελλάδα [Επεξεργασία]

Σε Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ομοφοβία στην Ελλάδα [18] (Φεβρουάριος 2007), επισημαίνονται τουλάχιστον 6 παράγοντες:

  • Ο κυρίαρχος ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία και η καθαρά ομοφοβική στάση της.
  • Η «ανδροπρεπής» και ομοφοβική συμπεριφορά της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών.
  • Η αρνητική παρουσίαση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Ο ρόλος της αστυνομίας
  • Η απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία
  • Η άρνηση όλων των κυβερνήσεων στα αιτήματα των ΛΟΑΤ για σχετική νομοθεσία.

Στην ίδια Έκθεση (σελίδα 22) επισημαίνεται ότι ο αντιρατσιστικός νόμος 927/1979 δεν περιλαμβάνει ως ποινικό αδίκημα την προσβολή της τιμής προσώπου ή ομάδας λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου του. Επίσης αναφέρεται ότι τα κηρύγματα μίσους δεν καταλαμβάνονται από το Νόμο 3304/2005 ο οποίος περιορίζεται στην παρενόχληση σε συγκεκριμένα πεδία όπως η εργασία, αλλά και ότι η ομοφοβία δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα (κάτι το οποίο πάντως άλλαξε το 2008 με την προσθήκη ως επιβαρυντικής περίστασης το μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού του θύματος στο άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα). [19]

Υποσημειώσεις [Επεξεργασία]

  1. Φυτράκης Ευτ., σε: Ν.Παρασκευόπουλο / Ε.Φυτράκη, Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2011, σ. 364 επ.
  2. Amnesty
  3. ΝΟΜΟΣ ΥΠ" ΑΡΙΘ. 3304/2005
  4. ΝΟΜΟΣ ΥΠ" ΑΡΙΘ. 3304/2005
  5. ΝΟΜΟΣ ΥΠ" ΑΡΙΘ. 3304/2005
  6. ΝΟΜΟΣ ΥΠ" ΑΡΙΘ. 3304/2005
  7. ΝΟΜΟΣ ΥΠ" ΑΡΙΘ. 3304/2005
  8. Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου»
  9. Οικογενειακό Δίκαιο
  10. Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του δημάρχου Τήλου που πάντρεψε χθες τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια
  11. Νομικός μαραθώνιος μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  12. Υπέρ των γάμων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ
  13. Athens Gay Pride
  14. Συγκριτική μελέτη του ομοφοβικού φαινομένου από την Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Βασίλης Χατζόπουλος, «Legal Study on Homophobia and Discrimination on Grounds of Sexual Orientation – Greece» (pdf) (Αγγλικά), Φεβρουάριος 2007, σ. 20.
  15. Επίκαιρα online: Ροζ... τουρισμός με χορηγό το υπουργείο Πολιτισμού
  16. Απόφαση 2856/2006, Τμήμα Δ'; Το Βήμα, Αναφορά Άρθρου#: B14932A701, 03/12/2006
  17. ΕΣΡ Αναφορά#:408-2004, 21/12/04
  18. Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεβρουάριος 2007 (pdf) (Αγγλικά)
  19. Ε-lawyer, Επέκταση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στα ΛΟΑΤ άτομα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι [Επεξεργασία]