Τρανσέξουαλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Αμερικανίδα τρανσέξουαλ ηθοποιός και ακτιβίστρια Andrea James

Με τον διεθνή όρο τρανσέξουαλ (αγγλικά transsexual) όπου στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως μετάβαση φύλου, γίνεται αναφορά σε άτομα (άνδρες και γυναίκες) που έχουν προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής (ή ορθότερα επαναπροσδιορισμού) φύλου. Τα άτομα αυτά στην ελληνική γλώσσα αποκαλούνται διαφυλικά και σπανιότερα φυλομεταβατικά.

Δεν πρόκειται για περιπτώσεις όπου ένα άτομο καταφεύγει σε επέμβαση αλλαγής φύλου λόγω σεξουαλικής ταυτότητας, αλλά γιατί σύμφωνα με τη φύση του, πρόκειται για «μία γυναίκα που γεννήθηκε μέσα σε ένα ανδρικό σώμα» ή «για έναν άνδρα που γεννήθηκε μέσα σε ένα γυναικείο σώμα». Άρα η επέμβαση αυτή στην πραγματικότητα διορθώνει την ψυχοκοινωνική φύση του ατόμου και δεν την αντικαθιστά, ενώ αντίθετα σωματικά την αντικαθιστά.

Ο όρος τρανσέξουαλ πολλές φορές ταυτίζεται με τον όρο τρανστζέντερ (αγγλικά: transgender, μετάβαση γένους), αν και με τη δεύτερη έννοια νοούνται κυρίως τα άτομα που έχουν την κοινωνική συμπεριφορά του φύλου που τους ανέθεσε η φύση, δίχως να έχουν προχωρήσει απαραίτητα σε βιολογική αλλαγή («κοινωνικό φύλο»). Για τον λόγο αυτό, συχνά αποκαλούνται τρανς (χρησιμοποιώντας μόνο το πρώτο κοινό συνθετικό των δύο λέξεων) τα διαφυλικά άτομα, ομαδοποιώντας τόσο εκείνα που έχουν προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση, όσο κι εκείνα που έχουν προχωρήσει σε μικρές αλλαγές (όπως λήψη ορμονών) ή και καθόλου αλλαγές (απλή κοινωνική συμπεριφορά του επιθυμητού φύλου).

Τα διαφυλικά άτομα δεν θα πρέπει να συνδέονται με τον ερμαφροδιτισμό, καθώς στην περίπτωση αυτή συνυπάρχει σ' ένα άτομο η παρουσία αρσενικών και θηλυκών γεννητικών οργάνων και η τυχόν επέμβαση (συνήθως σε μικρή ηλικία) προσδιορίζεται με βάση ποιο από τα δύο φύλα τείνει να είναι το κυρίαρχο.

Το σύμβολο του Tρανσεξουαλισμού.

Στις περισσότερες κοινωνίες του κόσμου τα τρανσεξουαλικά (διαφυλικά) άτομα αναγνωρίζονται νομικά, ζουν και λειτουργούν με τη νέα τους ταυτότητα, ενώ στις περιπτώσεις όπου δεν έχει λάβει χώρα χειρουργική επέμβαση, το εργασιακό τους δικαίωμα δεν κατοχυρώνεται και δεν προστατεύεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξώθησή τους στην πορνεία, ώστε να εξασφαλίσουν το βιοπορισμό τους [1]. Αντίθετα, σε κάποια κράτη (όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία και Βραζιλία), τα τρανσεξουαλικά άτομα έχουν υπό προϋποθέσεις την δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων τους, χωρίς να έχει επέλθει χειρουργική επέμβαση. [2] [3]

Το σύνολο των τρανσεξουαλικών / διαφυλικών, παρενδυτικών / τραβεστί, ερμαφρόδιτων / μεσοφυλικών ατόμων (οι περιπτώσεις δηλαδή όπου υπάρχει διαφοροποίηση στην ταυτότητα φύλου), αποκαλούνται στην Ελλάδα με την γενική ορολογία διεμφυλικά άτομα. Στις 20 Νοεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς η παγκόσμια ημέρα μνήμης των διεμφυλικών ατόμων, τιμώντας την μνήμη όλων των διεμφυλικών που έχουν πέσει θύματα διακρίσεων, μίσους, βίας και φόνων, λόγω της ταυτότητας του φύλου τους. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα