Κλίμακα Κίνσεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κλίμακα του Κίνσεϋ προσπαθεί να περιγράψει την σεξουαλική ιστορία ενός ατόμου καθώς και τα επεισόδια της σεξουαλικής τους δραστηριότητας σε δεδομένη χρονική στιγμή. Χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0, που σημαίνει αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος, μέχρι το 6 που σημαίνει αποκλειστικά ομοφυλόφιλος. Συνήθως χρησιμοποιείται με λανθασμένο τρόπο για να ορίσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και ειδικότερα την αμφιφυλοφιλία σε όρους μονοσεξουαλικότητας. Στις αναφορές του Κίνσεϋ χρησιμοποιείται και ένας επιπλέον βαθμός για την ασεξουαλικότητα. Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Sexual Behavior in the Human Male (1948) από τον Άλφρεντ Κίνσεϋ.

Με την δημοσιοποίηση της κλίμακας, ο Κίνσεϋ ανέφερε:

Οι άνδρες δεν αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικούς πληθυσμούς, τους ομοφυλόφιλους και τους ετεροφυλόφιλους. Ο κόσμος δεν πρέπει να χωρίζεται σε αρνιά και κατσίκια... Είναι ένα βασικό στοιχείο της ταξινομίας και η φύση σπάνια έχει να κάνει με διακεκριμένες κατηγορίες ... Ο ζωντανός κόσμος είναι ένα συνεκτικό σύνολο όλων του των διαστάσεων.
Καθώς δίνουμε έμφαση στο συνεκτικό σύνολο των διαβαθμίσεων μεταξύ των αποκλειστικά ετεροφυλόφιλων και και αποκλειστικά ομοφυλόφιλων ιστοριών, έχει γίνει επιθυμητό να δημιουργηθεί ένα είδος κατηγοριοποίησης που θα μπορεί να βασίζεται σε σχετικά σύνολα ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων εμπειριών ή αντιδράσεων σε κάθε ιστορία...Σε κάθε άτομο μπορεί να ανατεθεί σε μια θέση πάνω στην κλίμακα για κάθε περίοδο της ζωής του...Μια κλίμακα εφτά βαθμών έρχεται πιο κοντά στο να δείξει τις πολλές διαβαθμίσεις που στην πραγματικότητα υπάρχουν. (Κίνσεϋ, (1948). σ. 639, 656)

Η κλίμακα είναι η εξής:

Βαθμολογία Περιγραφή
0 Αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος
1 Κυρίως ετεροφυλόφιλος, μόνο περιοδικά ομοφυλόφιλος
2 Κυρίως ετεροφυλόφιλος, αλλά περισσότερο από περιοδικά ομοφυλόφιλος
3 Ισομερώς ετεροφυλόφιλος και ομοφυλόφιλος
4 Κυρίως ομοφυλόφιλος, αλλά περισσότερο από περιοδικά ετεροφυλόφιλος
5 Κυρίως ομοφυλόφιλος, μόνο περιοδικά ετεροφυλόφιλος
6 Αποκλειστικά ομοφυλόφιλος
X Ασεξουαλικός

Ευρήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές Κίνσεϋ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άνδρες: Στο 11,6% των λευκών ανδρών ηλικίας 20-35 δόθηκε η βαθμολογία 3 στην κλίμακα για την δεδομένη περίοδο της ζωής τους.
  • Γυναίκες: Στο 7% των ανύπαντρων γυναικών ηλικίας 20-35 και στο 4% χωρισμένων γυναικών ηλικίας 20-35 δόθηκε η βαθμολογία 3 στην κλίμακα για την δεδομένη περίοδο της ζωής τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]