Alpha TV

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Alpha TV
Alpha TV logo.jpg
Το νέο λογότυπο από τις 30 Σεπτεμβρίου 2013
Ίδρυση 1993
Πρώτη λειτουργία 1993
Έναρξη λειτουργίας 20 Σεπτεμβρίου 1993
Εικόνα 16:9 (576i, SDTV)
Τηλεθέαση 17.1%
Ημέρες Τηλεθέασης 7/4/2014 - 13/4/2014
Εταιρία Μέτρησης AGB
Ιδιοκτήτης Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία, Δημήτρης Κοντομηνάς
Σημαντικά πρόσωπα Ελένη Μενεγάκη, Λάκης Λαζόπουλος και Κατερίνα Καραβάτου, Αννίτα Πάνια, Βίκυ Χατζηβασιλείου, Αντώνης Σρόιτερ
Σλόγκαν Alpha
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής Πανελλαδικά
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα
Αναλογικά Συχνότητα 25
Ψηφιακά Συχνότητα 24
NOVA Θέση 109
OTE TV (Δορυφορικά) Θέση 108
OTE TV (Καλωδιακά) Θέση 6
Διαδικτυακά ALPHA TV LIVE

Ο Alpha TV είναι ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλήνιας εμβέλειας. Μέχρι το 1999 ο σταθμός ονομάζονταν ΣΚΑΪ, οπότε και άλλαξε το όνομά του σε Alpha Sky κι αργότερα στο τρέχον, μετά την πώλησή του από τον όμιλο Αλαφούζου. Μέχρι το 2005 ο όμιλος ΔΕΜΚΟ έλεγχε πάνω από το 50% των μετοχών του σταθμού, του οποίου ο κύκλος εργασιών την ίδια χρονιά ήταν 61.028.531 εκατομμύρια ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2008 το 66.6% των μετοχών του Alpha Media Group εξαγοράστηκαν από τον γερμανικό όμιλο RTL έναντι του ποσού των 125.7 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτήν την εξαγορά ο όμιλος RTL απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών (το υπόλοιπο των μετοχών ανήκει στον Δημήτρη Κοντομηνά) και πέντε θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς και διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Κρίστοφ Μάινους (Christoph Mainusch). Τη γενική διεύθυνση της τηλεόρασης κατέχει ο Clément Schweibig και την διεύθυνση του προγράμματος η Nατάσα Λεσιώτη.

Ο σταθμός μεταδίδει το πρόγραμμά του παγκοσμίως μέσω του ALPHASAT και της πλατφόρμας DISH NETWORK έπειτα από μη ανανέωση συμβολαίου με την πλατφόρμα DIRECT TV. Τον Ιανουάριο του 2012 ανακοινώθηκε η εκ νέου απόκτηση του συνόλου των μετοχών του σταθμού από τον Δημήτρη Κοντομηνά, σηματοδοτώντας έτσι την αποχώρηση του ομίλου RTL από την Ελλάδα.

Γενικές Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν 2012-2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επαναφορά του σταθμού ολοκληρωτικά στον Δημήτρη Κοντομηνά πολλές αλλαγές ακολούθησαν. Αρχικά μεγάλη έμφαση δόθηκε στον ενημερωτικό τομέα του σταθμού. Επιπλέον τα αυστηρά μοντέλα μετάδοσης που είχε επιβάλλει το RTL ως αναφορά την ώρα μετάδοσης των εκπομπών (ροή προγράμματος) παύουν να ισχύουν. Επιπλέον η φιλοσοφία των limited series που είχε το RTL σταματάει και όλα τα προγράμματα της Primetime (πλην του Όσα μου κρύβεις) έχουν πάρει έγκριση για όλη την σεζόν.

Ο σταθμός παρά την αρχική επιτυχία του προγράμματος και την αύξηση του ποσοστού στα δυναμικά κοινά 15-44 κατά τους πρώτους 3 μήνες της σεζόν (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) επιστρέφει στην 3η θέση σε σύνολο και 15-44, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού από τα υπόλοιπα κανάλια (ΑΝΤ1 & Μega Channel), αλλά και λόγω του "καψίματος" πολλών εκπομπών με πολλές επαναλήψεις (βλ. Οικογενειακές Ιστορίες) αλλά και την στροφή του σταθμού στην ενημέρωση. Σημαντική αναφορά είναι ότι ο σταθμός εδώ και μερικά χρόνια δεν έχει επίσημο Διευθυντή Προγράμματος μετά την παραίτηση της Νατάσας Λεσιώτη.

Επίσης λόγω περιορισμένων επεισοδίων του "hit" scripted reality Οικογενειακές Ιστορίες, λόγω των πολλών επαναλήψεων και των χαμηλών νούμερων το δελτίο ειδήσεων του σταθμού αυξάνεται για δεύτερη φορά κατά 30 λεπτά (πρώτη αύξηση έγινε κατά 12 περίπου λεπτά από 44 σε 56 πλην του δελτίου του Σαββατοκύριακου, τότε ξεκίνησε και η καθυστέρηση ροής των ακολούθων προγραμμάτων με αποτέλεσμα την πτώση των νούμερων κυρίως της μέρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή).

Επιπλέον ο σταθμός περνά στο format μετάδοσης 16:9 πλην των idents του σταθμού και του logo από την αρχή της σεζόν και από τα μέσα όλος ο σταθμός μαζί και το logo του (πλην των idents).

Κατά την διάρκεια της σεζόν 2012-2013 πολλά σημαντικά στελέχη αποχώρησαν διαφωνώντας με τις επερχόμενες αλλαγές και την στροφή του σταθμού ανάμεσά τους και η Αγλαΐα Λάτσιου που υπήρξε Γενική Διευθύντρια της Εταιρείας Παραγωγής «Plus Productions» που ανήκει στα συμφέροντα του ομίλου ALPHA.

Το κανάλι εντάσσει στο καλοκαιρινό του πρόγραμμα 3 ξένες σειρές (Glee, Two and a Half Men και Avenida Brasil) καθώς και το ψυχαγωγικό magazino ΠΕΔΕΣ.

Σεζόν 2013-2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέλοντας ο Δημήτρης Κοντομηνάς να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση του σταθμού, και μετά τις αρκετές αποχωρήσεις μεγάλων στελεχών περί τα τέλη Ιουνίου ανακοινώθηκε το νέο διοικητικό καθεστώς του σταθμού. Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, ο Τζώρτζης Ποφάντης στη διεύθυνση του προγράμματος, ο Κώστας Σούσουλας στη διεύθυνση της εταιρείας παραγωγών «Plus Productions» και η Άννα Βλαβιανού στη διεύθυνση της Εταιρικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων. Η Ζήνα Κουτσελίνη επιστρέφει στον Alpha ως υπεύθυνη ψυχαγωγικού προγράμματος, θέση που επίσης κατείχε στον σταθμό την περίοδο 2004-2007. Ο Alpha εντάσσει στο πρόγραμμα του άλλη μία εκπομπή ενημέρωσης (360°) καθώς και ειδικές ενημερωτικές εκπομπές περιορισμένων επεισοδίων (αλλιώς limited series) για μεγάλα γεγονότα (π.χ. Γερμανικές εκλογές) και ανανεώνει σχεδόν όλες του τις ψυχαγωγικές εκπομπές. Το κανάλι αποφασίζει μετά από πολλά χρόνια αποχής από την Ελληνική μυθοπλασία, να δώσει έγκριση για 2 νέες σειρές, Μην αρχίζεις την μουρμούρα (που προβάλλεται από τον Οκτώβριο) καθώς και την πρώτη ελληνική συμπαραγωγή σειράς με τον OTE TV Δια Ταύτα (που προβάλλεται από τον Φεβρουάριο). Το κανάλι αποφάσισε να κόψει τις εκπομπές Alpha Δημοσκόπηση, Alpha Check Up και ΠΕΔΕΣ λόγω χαμηλών νούμερων τηλεθέασης. Τέλος με την έναρξη της σεζόν από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 ξεκίνησαν να προβάλλονται τα νέα idents και promo του σταθμού ριζικά ανασχεδιασμένα, καθώς και το νέο λογότυπό του (αρχικά συμπαγές λευκό και στη συνέχεια διαφανές), ενώ την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών προβλήθηκαν idents και promo του καναλιού σε χριστουγεννιάτικους τόνους. Τη σεζόν αυτή το κανάλι πλασάρεται συχνά στη 2η θέση των πινάκων τηλεθέασης, αντιμετωπίζοντας ευθέως και επί ίσοις όροις τους άμεσους ανταγωνιστές ANT1 και Mega.

Εκπομπές που ανανεώθηκαν για τη σεζόν 2013-2014

 • Ελένη
 • Δέστε τους
 • Μες στην καλή χαρά
 • Stars System
 • Πάμε Πακέτο
 • Φως στο τούνελ
 • Αννίτα SOS
 • Κάτι ψήνεται
 • Οικογενειακές Ιστορίες
 • Όσα μου κρύβεις
 • Αλ Τσαντίρι Νιούζ
 • 60' Ελλάδα
 • Έτσι Απλά
 • Αυτοψία

Νέες Εκπομπές

Eκπομπές που δεν συνεχίζουν

 • Alpha Δημοσκόπηση
 • Alpha Check Up
 • ΠΕΔΕΣ

OTE TV[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Alpha TV ξεκίνησε να μεταδίδεται στην συνδρομητική πλατφόρμα του OTE TV από τον Αύγουστο του 2012.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]