Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Τουρκία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ανθρώπων στην Τουρκία είναι ένα από τα περισσότερο αμφιλεγόμενα θέματα της Τουρκίας. Καθώς η Τουρκία είναι μια λαϊκή κοσμική δημοκρατία σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη. Αλλά παρά τον σεβασμό που δέχτηκε από διάσημους και αξιοσέβαστους ανθρώπους, μια ανοιχτή εξωτερίκευση της ομοφυλοφιλίας από συνηθισμένους ανθρώπους θεωρείται ταμπού.

Νόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποινικός κώδικας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ομοφυλόφιλες πράξεις σε ιδιωτικό χώρο μεταξύ ενηλίκων δεν είναι παράνομο στην Τουρκία. Η ηλικία συναίνεσης είναι τα 18 τόσο για τους ετεροφυλόφιλους όσο και για τους ομοφυλόφιλους. Ο ποινικός κώδικας αορίστως αναφέρει την απαγόρευση τον «δημόσιο επιδεικτισμό» και «αδικήματα ενάντια στην δημόσια ηθική», τα οποία χρησιμοποιούνται για να κατηγορήσουν τους ομοφυλόφιλους και τρανσεξουαλικούς ανθρώπους.

Το άρθρο 428 απαγορεύει τα «αισχρά» και «ανήθικα» βιβλία, τραγούδια, ταινίες, κλπ.

Στρατιωτικός νόμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Τουρκία η υποχρεωτική στράτευση εφαρμόζεται σε όλα τα αγόρια ηλικίας 20 έως 41 ετών. Ωστόσο ο Τουρκικός στρατιωτικός νόμος απαγορεύει την στράτευση σε ομοφυλόφιλα άτομα γιατί θεωρεί την ομοφυλοφιλία ως ψυχική ασθένεια και αν βρεθούν ομοφυλόφιλα άτομα να υπηρετούν θα απολύονται κατευθείαν.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, ο στρατός το έχει βρει τόσο δύσκολο να αποδείξει την ομοφυλοφιλία, που οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι άντρες στρατεύονται υποχρεωτικά.

Νόμος μη άνισης μεταχείρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχει νόμος στην Τουρκία που να προστατεύει τα ΛΟΑΤ άτομα από την άνιση μεταχείριση.

Οικογενειακός νόμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τους ομοφυλόφιλους γάμους ή τις ομοφυλόφιλες πολιτικές ενώσεις. Στην Τουρκία απαγορεύεται σε ομοφυλόφιλα άτομα να έχουν την κηδεμονία παιδιών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]