Δικαιώματα ΛΟΑΤ στη Νιγηρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη Νιγηρία, σύμφωνα με την ενότητα 21 και παραγράφους 214, 217 (για τις νότιες περιοχές) και 284 (για τις βόρειες περιοχές) του νιγηριακού αστικού κώδικα. Τιμωρείται με φυλάκιση εως 14 χρόνια, ωστόσο η αντιμετώπιση είναι διαφορετική στη βόρεια Νιγηρία η οποία είναι ισλαμική και πολύ έντονα συντηρητική περιοχή. Σύμφωνα με τον νόμο της σαρία, που εφαρμόζεται εκεί, οι ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές τιμωρούνται με έως και 100 χτυπήματα με μαστίγιο και ένα χρόνο φυλάκισης, για όσους δεν είναι παντρεμένοι. Ωστόσο η ποινή για σοδομισμό είναι, στους παντρεμένους άντρες, συνήθως, η θανάτωση με λιθοβολισμό.[1] Από τον Μάρτιο του 2000, 12 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με λιθοβολισμό, αλλά οι ποινές δεν εφαρμόστηκαν ποτέ[εκκρεμεί παραπομπή].

Νόμοι εναντίον των ομόφυλων ζευγαριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Ιανουαρίου του 2007, το Ομοσπονδιακό Εκτελεστικό Συμβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγόρευε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και τον πέρασε στην Εθνική Συνέλευση για ψήφιση, εκεί όμως απορρίφθηκε.[2] Στις 29 Νοεμβρίου 2011, η Γερουσία της Nigeria ψήφισε σχέδιο νόμου που απαγόρευε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ("Same Sex Marriage (Prohibition) Bill, 2011"). Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη νιγηριανή Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 30 Μαΐου 2013, αλλά δεν υπεγράφη από τον πρόεδρο της χώρας, Goodluck Jonathan.[3]

Στις 13 Ιανουαρίου 2014, ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Goodluck Jonathan, υπέγραψε νόμο απαγόρευσης των ομοφυλοφιλικών γάμων ο οποίος είχε προηγουμένως ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2013. Ο νόμος αυτός είχε ως πρότυπο αντίστοιχο νόμο της Ουγκάντα, ο οποίος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και επιβάλλει ποινές φυλάκισης για ορισμένες μορφές ομοφυλοφιλικών ερωτικών πράξεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Centre for Islamic Legal Studies: Draft Harmonised Sharia Penal Code Annotated
  2. Appendix: A Bill For An Act To Make Provisions For The Prohibition Of Sexual Relationship Between Persons Of The Same Sex, Celebration Of Marriage By Them And For Other Matters Connected Therewith Αρχειοθετήθηκε 2008-06-12 στο Wayback Machine., ανατυπώθηκε στο "Human Rights, Homosexuality and the Anglican Communion: Reflections in Light of Nigeria", Fulcrum: Renewing the Evangelical Centre
  3. «Nigerian Same Sex Marriage Ban Violates LGBTI Rights | Freedom House». www.freedomhouse.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]