Αμφιφυλοφιλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτησηΣύμβολο της αμφιφυλοφιλίας

Η αμφιφυλοφιλία ή αμφισεξουαλικότητα αναφέρεται σε άτομα και των δύο φύλων τα οποία ελκύονται ερωτικά από άτομα και των δύο φύλων. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα αμφιφυλόφιλα άτομα συχνά αποκαλούνται με τον αγγλικό προσδιορισμό του όρου, μπαϊσέξουαλ (Bisexual).

Τα αμφισεξουαλικά άτομα αποτελούν μέρος της ομάδας ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα) και είναι μία από τις τρεις βασικές εκφράσεις σεξουαλικότητας μαζί με την ετεροφυλοφιλία και ομοφυλοφιλία.

Η αμφιφυλοφιλία εμφανίζεται από τα αρχαία χρόνια, π.χ. στην Αρχαία Ελλάδα σπάνια οι άντρες παρουσιάζονται αποκλειστικά ομοφυλόφιλοι. Παρόλα αυτά η έννοια (όπως και οι έννοιες ομοφυλοφιλία και ετεροφυλοφιλία) εμφανίστηκαν μετά το 19ο αιώνα.

Στην κλίμακα του Κίνσεϋ, όπου το ένα άκρο είναι οι ετεροφυλόφιλοι και στο άλλο άκρο οι αποκλειστικά ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες, οι αμφιφυλόφιλοι βρίσκονται στη μέση της κλίμακας.

Τυπικές παρερμηνείες του όρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός ΛΟΑΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τυπική παρερμηνεία του όρου - κυρίως από άτομα εκτός ΛΟΑΤ - είναι ότι οι αμφισεξουαλικοί είναι "πραγματικά ομοφυλόφιλοι". Ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει για μια μερίδα ομοφυλόφιλων που πρωτοεμφανίζονται ως αμφισεξουαλικοί σαφώς δεν ισχύει για όλους.

Επίσης υποφέρουν από την τυπική προκατάληψη που ισχύει και για τους ομοφυλόφιλους, ότι ήταν απλά «επιλογή» και όχι γενετική κατεύθυνση ή ότι είναι «ψυχικά άρρωστοι» ή «μπερδεμένοι».