Ψαμμήτιχος Α΄ της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ψαμμήτιχος Α΄)
Ψαμμήτιχος Α' της Αιγύπτου
Ανάγλυφο με παράσταση του Ψαμμήτιχου Α΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος610 π.Χ.[1]
Tahpanhes
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑρχαία αιγυπτιακή γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
Οικογένεια
ΤέκναNitocris I
Νεχώ Β' της Αιγύπτου
ΓονείςΝεχώ Α΄ της Αιγύπτου
Οικογένειαεικοστή έκτη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ (664 π.Χ.–610 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Τοίχος από βασάλτη με παράσταση του Ψαμμήτιχου Α΄ (Βρετανικό Μουσείο)

Ο Ψαμμήτιχος Α΄ της Αιγύπτου ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Φαραώ της Αιγύπτου από την 26η δυναστεία. Ήταν ο Φαραώ που ενοποίησε ξανά την Αίγυπτο σε ενιαίο ισχυρό βασίλειο μετά τον κατακερματισμό της χώρας λόγω της κατάκτησης των Ασσυρίων.

Η δυναστεία της Σάιδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από την πόλη της Σάιδας. Ήταν γιος του Νεχώ Α', του τελευταίου από τους 20 βασιλείς, οι οποίοι ήταν διορισμένοι από τους Ασσύριους την εποχή του Εσαρχαδδών και του γιου του, Σαρδανάπαλου, βασιλείς της πόλης. Ονομάζονταν και βασιλείς των 12. Η ενοποίηση ολόκληρης της Αιγύπτου ξανά από τη δυναστεία της Σάιδας περιγράφεται αναλυτικά από τον Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο (Βιβλίο Β' : 151-157). Την εποχή του Νεχώ Α' οι Αιγύπτιοι άρχισαν να αντιδρούν έντονα απέναντι στον ζυγό των Ασσυρίων, άρχισαν να συμπαθούν περισσότερο τους Κουσίτες στα νότια που είχαν γίνει εκείνη την εποχή πολύ ισχυροί με βασιλιά τον Τανταμανί. Οι Κουσίτες επιτέθηκαν στα βόρεια, προκειμένου να αποσπάσουν την Αίγυπτο από τους Ασσυρίους. Στη μάχη που ακολούθησε το 664 π.Χ. σκοτώθηκε ο Νεχώ Α' και τον διαδέχθηκε στην πόλη της Σάιδας ο γιος του, Ψαμμήτιχος. Στα επόμενα 10 χρόνια ο ικανότατος Ψαμμήτιχος κατάφερε να ενώσει ξανά ολόκληρη την Αίγυπτο σε ένα ενιαίο βασίλειο ανεξάρτητο από τους Ασσύριους υπό την ηγεσία του.

Η ενοποίηση της Αιγύπτου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ενοποίηση ολόκληρης της Αιγύπτου σε ένα βασίλειο έγινε τον ένατο χρόνο της βασιλείας του Ψαμμήτιχου Α΄ στη Σάιδα (το 656 π.Χ.), όταν κατέλαβε τις Θήβες, καταλύοντας την 25η δυναστεία που είχε τοποθετηθεί από τον βασιλιά των Κουσιτών της Νουβίας Τανταμανί. Προσέλαβε την κόρη του βασιλιά Σεπενούπετ Β', την Νικοτρίς Α', ως σύμβουλό του, η οποία παρέμεινε βασιλική σύμβουλος 70 ολόκληρα χρόνια ως τον θάνατό της το 586 π.Χ. Στη συνέχεια αντιμετώπισε ο Ψαμμήτιχος επιτυχώς όλα τα επαναστατικά κινήματα και όλες τις επιδρομές από τη Νουβία, ισχυροποιώντας τη βασιλεία του. Στη μακρόχρονη βασιλεία του που κράτησε 54 χρόνια έφερε μεγάλη ανάπτυξη και ευημερία. Πέθανε το 610 π.Χ. και τον διαδέχθηκε ο γιος του, Νεχώ Β΄.

Το πείραμα του Ψαμμήτιχου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος στον δεύτερο τόμο των ιστοριών του (2,2) αναφέρει το πείραμα που έκανε ο Φαραώ Ψαμμήτιχος Α' με δυο βρέφη, προκειμένου να ανακαλύψει την καταγωγή της ανθρώπινης γλώσσας. Μεγάλωσε δυο βρέφη από την ώρα που γεννήθηκαν σε ένα κλειστό δωμάτιο με διαταγή να μην ακούσουν ποτέ λέξη από άνθρωπο, ώστε να ακούσει ο ίδιος την πρώτη γλώσσα που θα πουν από μόνα τους. Η λέξη τελικά που είπαν, όταν έφτασαν σε ηλικία 2 ετών, ήταν "βεκός", που ανήκει στη Φρυγική γλώσσα και είναι σχετική με το ψωμί. Με αυτόν τον τρόπο ο Ψαμμήτιχος έβγαλε το συμπέρασμα ότι η καταγωγή της ανθρώπινης γλώσσας ήταν Φρυγική και όχι Αιγυπτιακή, όπως πιστεύανε μέχρι τότε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames and Hudson, 1994. p.195
  • "Psamtek I Wahibre". Digitalegypt.ucl.ac.uk. Retrieved 2011-11-20.
  • "Psamtik I". Touregypt.net. Retrieved 2011-11-20.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Psammetichus I στο Wikimedia Commons


Προκάτοχος:
Τανταμανί
Φαραώ της Αιγύπτου
656 π.Χ.610 π.Χ.
Διάδοχος:
Νεχώ Β΄