Εσαρχαδδών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εσαραδδών
Relief Esarhaddon Louvre AO20185.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος26  Οκτωβρίου 669 π.Χ.[1]
Χαρράν
Χώρα πολιτογράφησηςΑσσυρία
Βαβυλώνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςEšar-ḫamat[1]
ΤέκναΣαμάς σουμ ουκίν
Ασσουρμπανιπάλ
ΓονείςΣενναχειρείμ και Naqi'a
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Ασσυρίας (680 π.Χ.–668 π.Χ.)
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η στήλη του Εσαραδδών με παράσταση του βασιλιά

Ο Εσαρχαδδών (681 π.Χ. - 669 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Ασσυρίας και της Βαβυλώνας. Ήταν μικρότερος γιος και διάδοχος του Σενναχειρείμ ο οποίος δολοφονήθηκε από τους μεγαλύτερους αδελφούς του. Ο Εσαρχαδδών που βρισκόταν στο Χάνιγκαλμπατ ήρθε με στρατό νίκησε τους αδελφούς του πήρε τον θρόνο και οικοδόμησε τον ναό του Εσαγκίλα στη Βαβυλώνα που είχε καταστρέψει ο πατέρας του. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν ξανά οι Κιμμέριοι (679 π.Χ.) που είχαν σκοτώσει τον παππού του Σαργών Β', τους νίκησε και τους ανάγκασε να αποσυρθούν δυτικότερα προς την περιοχή της Μικράς Ασίας όπου και κατέστρεψαν το βασίλειο της Φρυγίας (676 π.Χ.). Ο βασιλιάς της Σιδώνας Αμπντί - Μικουλτί επαναστάτησε. Τότε ο Εσαρχαδδών κινήθηκε ταχύτατα, τον αποκεφάλισε και κατέστρεψε την πόλη μεταφέροντας τον πληθυσμό της στην Ασσυρία. Την εποχή εκείνη όλα τα παράλια της Φοινίκης και οι πόλεις της πεντάπολης των Φιλισταίων ήταν επαρχία της Ασσυρίας. Το 672 π.Χ. πέθανε πρόωρα ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Σιν ιντινά απλά. Ο δεύτερος γιος του Σαμάς σουμ ουκίν είχε εγκατασταθεί τοπικός διοικητής της Βαβυλώνας και διάδοχος ορίστηκε ο μικρότερος γιος του, Ασσουρμπανιπάλ. Το 671 π.Χ. εκστράτευσε εναντίον του Αιγύπτιου Φαραώ Ταχάρκα και τον νίκησε, ήταν ο πρώτος Ασσύριος βασιλιάς που υπέταξε την Αίγυπτο στήνοντας θριαμβευτική στήλη. Επιστρέφοντας στην Ασσυρία αντιμετώπισε επανάσταση των ευγενών ενώ πέθανε αιφνίδια σε νέο ταξίδι του στην Αίγυπτο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Amitai Baruchi-Unna, "Crossing the Boundaries: Literary Allusions to the Epic of Gilgamesh in the Account of Esarhaddon's Egyptian Campaign," in Mordechai Cogan and Dan'el Kahn (eds), Treasures on Camels' Humps: Historical and Literary Studies from the Ancient Near East Presented to Israel Eph`al (Jerusalem, Magnes Press, 2008)
  • Erle Leichty, "Esarhaddon's Eastern Campaign," in Mordechai Cogan and Dan'el Kahn (eds), Treasures on Camels' Humps: Historical and Literary Studies from the Ancient
  • Near East Presented to Israel Eph'al (Jerusalem, Magnes Press, 2008).


Προκάτοχος:
Σενναχειρείμ
Βασιλιάς των Ασσυρίων
681–669 π.Χ.
Διάδοχος:
Σαρδανάπαλος
Προκάτοχος:
Σενναχειρείμ
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
681–669 π.Χ.
Διάδοχος:
Σαμάς σουμ ουκίν