Χρήστης:Cinadon36/Αθεϊσμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αθεϊσμός και άλλα κινήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έφτιαξα το πρότυπο {{Αθεϊσμός}}

Αθεϊσμός και παραφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχω γράψει το λήμμα του Αθεϊσμού. Το λήμμα ήτανε στα μαύρα του τα χάλια όταν το πρωτοαντίκρυσα. Την σημερινή του μορφή την έχω διαμορφώσει κατά 99%, με μετάφραση από την αγγλική ΒΠ, από λήμματα της αγγλικής ΒΠ (αθεϊσμος στην αρχαιοτητα/ισλαμ) και από άλλες έγκυρες δευτερογενείς πηγές. Θυμάμαι είχα ανοικτή την Internet Encyclopedia of Philosophy (IEP) και την Stanford Encyclopedia of Philosophy.Το λήμμα νομίζω πρέπει να είναι προβαλλόμενο αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ίσως ορισμένοι απεύχονται αυτό το ενδεχόμενο.

Έγραψα 3 λήμματα πέριξ του Αθεϊσμου, το Νέος Αθεϊσμός, το Ανθρωπισμός, το Τελεολογικό επιχείρημα και το κοσμολογικό επιχείρημα. Αυτά τα έγραψα εκ του μηδενός. Στο λήμμα Χριστιανισμός, πρόσθεσα την ενότητα Ιστορία την Κριτική. Επίσης, έφτιαξα το λήμμα Αντιθεϊσμός.

Δημιούργησα το λήμμα Σχέση θρησκείας επιστήμης, με μπόλικη αντιγραφή από την SEP και την en.WP. Στο λήμμα Θρησκεία έφτιαξα τον ορισμο να ανταποκρίνεται σε εγκυκλοπαιδικά επίπεδα. Ξεκινησα το λήμμα Κριτική Σκέψη, το οποίο πάντως εξακολουθεί και ειναι ανεπαρκές.

Επίσης, έφτιαξα τα λήμματα: Θεολογική αγνωσία, Αγνωστικιστικός αθεϊσμός, Μη θεϊσμός, Σαφής και ασαφής αθεϊσμός, απαθεϊσμός, Θετικός και αρνητικός αθεϊσμός και Αθεϊστικός φεμινισμός. Ελπίζω να δημιουργηθεί σιγά σιγά ένα πλέγμα λημμάτων που να καλύπτουν όσο περισσότερο φάσμα γίνεται από την σύγχρονη αθεϊστική σκέψη και να φωτίσουν τις διάφορες λεπτομέρειες και διαφορές νοημάτων που υπάρχουν ανάμεσα στους άφθονους πλέον αθεϊστικούς όρους. Εφτιαξα και το ιετσισμός, παρόλο που δεν έχει αθεϊστικό περιεχόμενο, αλλά ταιριάζει περισσότερο στην αθρησκία.

Ιστορία του Αθεϊσμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης τα Ιστορία του αθεϊσμού και Αθεϊσμός στην Αρχαία Ελλάδα

Αθεϊσμός και ηθική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόση λάσπη έπεσε για τους άθεους από τα αρχαία χρόνια; Έφτιαξα το Επιχείρημα από την ηθική και το Κοσμική ηθική΄

Άθεοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άθεοι από την Αρχαιότητα ως τον 20 αιώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα Κέλσος, αφαίρεσα POV κριτική χωρίς παραπομπές. Επέκτεινα κατά πολύ το λήμμα Πορφύριος, όπου σε ξεχωριστή ενότητα αναπτύσσεται το έργο του Κατά Χριστιανών.Δημιούργησα λήμμα για τον Ιμπν αλ-Ραουαντί, Αμπού Μπακρ αλ-Ραζί και Αμπού Ισά αλ-Ουαρράκ. Δημιούργησα το Ετιέν Ντολέ και λήμμα για τον Καζίμιες Ουιστσίνσκι. Τι φρικιαστικά βασανηστήρια είπε ο άνθρωπος, και πόσο οξύνους ήταν! Κρίμα που χάθηκε για πάντα το βιβλίο του. Έφτιαξα λήμμα για τον Βαρόνος του Χόλμπαχ και το βιβλίο του Το σύστημα της Φύσης. Επίσης Φρανσουά-Ζαν Λεφέβρ ντε Λα Μπαρ, Ζυλιέν Οφρέ ντε Λα Μετρί, Ματίας Κνούτσεν,George Holyoake, Jacques-André Naigeon, Ντέιβιντ Στράους

Πρότεινα το λήμμα Κάρολος Δαρβίνος, για προβαλλόμενο. Είναι αρκετά καλό, πληρεί τα κριτήρια και είναι ήδη προβαλλόμενο στην αγγλική ΒΠ. Για τέτοια λήμματα όμως, τα κριτήρια της ελληνικής ΒΠ είναι πιο ψηλά. Επειδή πάντως δεν υπήρχαν παραπομπές στην ελληνική έκδοση, τις μετάφερα από την αγγλική. Δυστυχώς δεν ήταν απλή μετάφραση, αλλά ελεύθερη, ενώ αλλάχτηκε και η δομή του λήμματος, οπόταν η μεταφορά των παραπομπών ήταν δύσκολή. Έφτιαξα και ένα μικρό λήμμα για το HMS Beagle, υποστηρικτικό του λήμματος του Δαρβίνου.

Σύγχρονοι άθεοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιούργησα το λήμμα Σαμ Χάρρις και επέκτεινα το Ντάνιελ Ντένετ. Δημιούργησα το λήμμα για την Φραντζέσκα Σταυρακοπούλου, την Καντίτα Μος και τον σπουδαίο Άλφρεντ Άυερ. Επίσης J. L. Mackie. Paul Draper‎, William L. Rowe, Quentin Smith, Theodore Drage και Μάικλ Μάρτιν. Επίσης για Victor J. Stenger, John Niemeyer Findlay, J. J. C. Smart

Έφτιαξα λήμματα για τους άθεους ακτιβιστές Madalyn Murray O'Hair, Annie Laurie Gaylor, Anne Nicol Gaylor

Επίσης για τον ανθρωπιστή Γκρεγκ Έπστιν, John Dewey και Ρόμπερτ Μπάκμαν

Προς τιμή της Καντιτα Μος, εφτιαξα και το Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ

Οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Secular Student Alliance, Freedom From Religion Foundation, American Atheists, Humanists UK, Διεθνής Ανθρωπιστική και Ηθική Ένωση

Βιβλίογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλασσικά βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεός δεν είναι μεγάλος, το Η περί θεού Αυταπάτη, το Πίστη εναντίον Δεδομένων: Γιατί η Επιστήμη και η Θρησκεία είναι Ασυμβίβαστες (βιβλίο) για το Επιστολή προς ένα χριστιανικό έθνος και το αγαπημένο: Η ουσία του Χριστιανισμού του Λούντβιχ Φόιερμπαχ. Επίσης αγαπημένο, Ο Αντίχριστος (βιβλίο), του Φρίντριχ Νίτσε. Και το Διάλογοι για τη φυσική θρησκεία του Νεϊβιντ Χιούμ.

Στο λήμμα για τον Ζαν Μεσλιέ, πρόσθεσα την πραγματεία του, την Διαθήκη. Εκπληκτικό έργο.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι δείχνω μια προτίμηση στους κλασσικούς άθεους συγγραφείς παρά στους "νέους άθεους". Α! δημιούργησα και το λήμμα Θεός και Κράτος για το βιβλίο του Μπακούνιν. Είναι πολιτικό ή θρησκευτικό έργο; Χμ....

Σύγχρονα βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιούργησα το λήμμα Ο μύθος των διώξεων (βιβλίο) της Καντιτα Μος, από μετάφραση του αντίστοιχου αγγλικού. Και αυτό το λήμμα συνάντησε, θυελλώδεις αντιδράσεις. Δημιουργησα το The impossibility of God, το The Improbability of God, το The Cambridge Companion to Atheism. Επίσης τα The Moral Landscape ‎ και το The Science of Good and Evil.

Και το The Darkening Age, το οποίο περιγράφει τα εγκλήματα των πρώτων χριστιανών.

Βιβλιογραφία στο διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης, έφτιαξα το λήμμα για τους φοβερούς και τρομερούς Internet Infidels. Επίσης, παρότι δεν σχετίζονται άμεσα με τον αθεϊσμό, ωστόσο τα θεωρώ πολύ βοηθητικές ιστοσελίδες, έφτιαξα λήμμα για το Internet Encyclopedia of Philosophy και το Stanford Encyclopedia of Philosophy‎

Επιχειρήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα να καταγράψω στην Βικιπαίδεια, κάθε αθεϊστικό επιχείρημα που υπάρχει. Ωστόσο είναι πάρα πολλά. Έκανα μια προσπάθεια να τα τοποθετήσω όλα στο λήμμα του αθεϊσμού (δείτε τα επιχειρήματα σε αυτή την έκδοση. Δεν χωράνε δυστυχώς. Αφαίρεσα λοιπόν όλο αυτό το κείμενο, πρόσθεσα ένα άλλο σαφέστατα πιο μικρό και θα γράψω τα επιχειρήματα ένα-ένα σε καινούργια λήμματα. Θα συνδέονται μέσω του προτύπου αθεϊσμού. Έχουμε και λέμε: Στοίχημα του Πασκάλ και Στοίχημα του άθεου. Έγραψα ουσιαστικά από την αρχή το λήμμα πρόβλημα του κακού. Έφτιαξα το Επιχείρημα της ελεύθερης βούλησης, το Επιχείρημα της θρησκευτικής ποικιλομορφίας και το Eπιχείρημα από την μη πίστη

Σχετικά με τις θρησκείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θρησκευτική Ιστορία:Δημιούργησα το λήμμα Διώξεις παγανιστών στην ύστερη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.Στο λήμμα Θρησκεία στην Ελλάδα πρόσθεσα την ιστορία μετάβασης στον Χριστιανισμό, καθώς και οτι η εκκλησία ηταν φορολογικος μηχανισμος των Οθωμανών. Και κοιταζε το ποιμνιο της να μην εξεγείρεται.

Άλλα:Αφαίρεσα fake news γύρω από το Ισλάμ που μιλούσαν για γκετοποιήσεις με σκοπό την ισλαμοφοβία. Τοποθέτησα σήμανση στο λήμμα Άγιο Πνεύμα, γιατί είναι υπέρ ορθόδοξων θέσεων.

Χριστιανικό Σύμπλεγμα Δίωξης:Δημιούργησα το λήμμα Χριστιανικό σύμπλεγμα δίωξης, στο οποίο μπορει οι πηγές να ειναι αγγλοσαξωνικές, ομως εμφανίζεται νομιζω και στα μέρη μας. Το λήμμα είχε ταραχώδη πορεία και τώρα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο απάνεμο λιμάνι της αγγλικής ΒΠ [1] Στην ελ.ΒΠ, όπου φυσούν βοριάδες συνάντησε μπόλικες αντιδράσεις: Δείτε για παράδειγμα το α)Αγορά, Δεκέμβριος 2017 Ξενόγλωσσοι νεολογισμοί και μετάφραση και β)Συζήτηση:Χριστιανικό σύμπλεγμα δίωξης. Τελικά, το λήμμα διαγράφηκε, με την πίεση της πλειοψηφίας που είχε επικαλεσθεί το επιχείρημα πως είναι πρωτότυπη έρευνα. Ωστόσο, τίποτα εξ όσων έγραφε το λήμμα δεν ήταν Πρωτότυπη έρευνα, καθώς τα πάντα στο περιεχόμενο ήταν ήδη δημοσιευμένο σε ακαδημαϊκές ή αλλες αξιόπιστες πηγές. Είναι λυπηρή η διαγραφή και δείχνει το επίπεδο μη ανεκτικότητας προς την αντίθετη άποψη της ελληνικής ΒΠ, και πως οι κανόνες της ΒΠ γίνονται λάστιχο, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το «λαϊκό αίσθημα». Θυμίζει λιγάκι την αντιμετώπιση της διδασκαλίας της θεωρίας του Δαρβίνου στο bible belt, που απαγορευόταν για να μην θιγούν τα ήθη της κοινότητας. Ένα μικρό δείγμα κοινωνικής υστέρησης το οποίο ελπίζω να ξεπεράσουμε σύντομα, όταν θα ξαναγράψω το λήμμα. Ενδιαφέρον όμως είναι, πως η αγγλική έκδοση του λήμματος, την οποία μετάφρασα στα αγγλικά, πάει μια χαρά, και παρόλο που έγινε πρόταση για διαγραφή, πήρε κολακευτικά σχόλια. [2]

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικό είναι και τα stub λήμματα που έφτιαξα Δίλημμα του Ευθύφρονα, Λογικός θετικισμός και Αναλυτική φιλοσοφία

Κληρικοί και εκκλησιαστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπολίτης Σάμου: Πρόσθεσα την επιστολή του, κατά των προσφύγων.

Μητροπολίτης Χίου: Πρόσθεσα την ρητορική μίσους

Μητροπολίτης Καλαβρυτών Αμβρόσιος: Πρόσθεσα τις σχέσεις του με την ΧΑ και τις χυδαίες υρβεις εναντίον των ομοφυλοφίλων. Ξεκαθάρισα τι εγινε με το ΚΚΕ (γιατί υπήρχε μια μικρή διαστρεύλωση όπως ηταν το λεκτικο, παρουσιάζοντας τον αμβρόσσιο ως λογικό). Εγραψα τι ειπε για τους μετανάστες. Πρεπει νομίζω, η ΒΠ να αναφέρει, οταν πληρουν τα εγκυκλοπαιδικά κριτήρια, όλες τις υβρεις των κληρικων κατά των μεταναστων και υπερ των νεοναζί, για να κατανοεί ευκολα ο αναγνώστης τι εστι η "Χριστιανική Αγάπη".

Μητροπολίτης Σπάρτης Ευσέβιος: Πρόσθεσα την στήριξη του στην Χρυσή Αυγή.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β': Πρόσθεσα την κριτική.

Πρόσθεσα στο λήμμα Χρυσή Αυγή τους εκκλησιαστικους που υποστηρίζουν την συγκεκριμένη οργάνωση

Αδελφότητα "η Χρυσοπηγή": Εφτιαξα το λήμμα, αλλά θελει πολύ δουλεια. Πρέπει να προσθέσω την ιδεολογια και τα σκάνδαλα της. Στο to do list. Ισως και μια κατηγορια για τους μητροπολίτες που είναι μέλη της χρυσοπηγής.

Μονή Χιλανδαρίου: Αφαίρεσα το απίθανο σχόλιο για το κλήμα της μονής "...οι καρποί του οποίου έχουν λύσει τη στειρότητα πολλών γυναικών..."

Δημιούργησα το λήμμα Phylax (άγαλμα) δημιουργησα το λήμμα, με τις αντιδράσεις από χριστιανούς, τελικά διεγράφη ως "μη εγκυκλοπαιδικό", μια άποψη με την οποία διαφωνώ. Δείτε εδώ και εδώ. Με το ίδιο σκεπτικό έφτιαξα το Επεισόδια στο Χυτήριο για την παράσταση Corpus Cristi

Πρόσθεσα λίγες απόψεις για το Άγιο Φως. Έφτιαξα και ένα stub λήμμα, το Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος, επειδή αρνήθηκε την ύπαρξη θαύματος για το Άγιο Φως

Διευκρίνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέλω πάντως να ξεκαθαρίσω πως δεν βλέπω αυτά τα λήμματα ως επίθεση στην θρησκεία, την οποία σέβομαι ως κοινωνικό φαινόμενο. Από τις μονοθεϊστικές αβρααμικές θρησκείες ως τα ξόρκια και τα ταμ-ταμ, χιλιάδες τόσοι θεοί, αποτελούν δημιούργημα και πολιτιστική κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Τα λήμματα αυτά λοιπόν, τα βλέπω ως υπεράσπιση και διάδοση της αθροισμένης ανθρώπινης διανόησης.