Επιστολή προς ένα χριστιανικό έθνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιστολή προς ένα χριστιανικό έθνος
ΣυγγραφέαςΣαμ Χάρις
ΤίτλοςLetter to a Christian Nation
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης19  Σεπτεμβρίου 2006
Θέμαθρησκεία
ΤόποςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
LC ClassOL13786272W
Πρώτη έκδοσηΆλφρεντ Α. Κνοπφ
Vintage Books
ΠροηγούμενοThe End of Faith
ΕπόμενοThe Moral Landscape

Το βιβλίο Επιστολή προς ένα χριστιανικό έθνος (αγγλικά: Letter to a Christian Nation) του Σαμ Χάρις γράφτηκε ως απάντηση στα σχόλια που έλαβε το πρώτο του βιβλίο Το Τέλος της Πίσης. Το βιβλίο είναι γραμμένο σαν ανοικτή επιστολή προς ένα χριστιανό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Χάρις, δηλώνει πως στόχος του είναι να κατεδαφίσει τις φιλοσοφικές και ηθικές αξιώσεις του Χριστιανισμού στην καλύτερη τους μορφή. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2006 και μέχρι τον Οκτώβρη εμφανίστηκε στη λίστα καλύτερων πωλήσεων των New York Times.[2]

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η ηθική. Ο Χάρις δηλώνει[εκκρεμεί παραπομπή]

"Ερωτήσεις σχετικά με την Ηθική είναι ερωτήσεις σχετικά με την ευτυχία και τον πόνο. "[3]

Ο Χάρις απαντά σε ορισμένα επιχειρήματα σε μέλη της συντηρητικής και χριστιανικής Δεξιάς στην Αμερική. Απαντώντας στην καταφυγή τους στην Βίβλο για ερωτήματα περί ηθικής, επιλέγει συγκεκριμένα αποσπάσματα από την Παλαιά Διαθήκη και τον Μωσαϊκό νόμο (θάνατος για εξωγαμιαίες σχέσεις, ομοφυλοφιλία, ανυπακοή στους γονείς κτλ) και τα συγκρίνει, για παράδειγμα, με τον μη βίαιο Τζαϊνισμό. Ο Χάρις γράφει πως η εμπιστοσύνη και εξάρτηση σε ένα θρησκευτικό δόγμα, μπορεί να δημιουργήσει μια λανθασμένη ηθική η οποία δεν προσπαθεί να κατανοήσει την πραγματικότητα του ανθρώπινου πόνου και άρα να προσπαθήσει να τον απαλύνει. Έτσι οι θρησκευτικές ενστάσεις για την χρήστη του προφυλακτικού στην Αφρική, βοηθάει στην εξάπλωση του AIDS, όπως και οι ενστάσεις εμποδίζουν την έρευνα σε εμβρυικά κύτταρα, την σύγχρονη σεξουαλική εκπαίδευση και την χρήση εμβολίων για τον ιο HPV.


Ο Χάρις επίσης εξετάζει το πρόβλημα του Κακού, και την δυσκολία να πιστέψει σε ένα θεό ο οποίος αφήνει καταστροφές να συμβαίνουν, όπως ο τυφώνας Κατρίνα, αλλά και την σχέση θρησκείας επιστήμης. Μια έρευνα του 2005, έδειξε πως το 53% των αμερικανών αποδέχονται τον δημιουργισμός[5] και έτσι ο Χάρις επιχειρηματολογεί υπέρ της θεωρίας της Εξέλιξης:

Ο Χάρις εξετάζει την ποικιλότητα των διαφόρων θρησκειών στον κόσμο και εντοπίζει την θρησκευτική βάση πολλών εμφυλίων πολέμων ή διακοινοτικής βίας. Αντιθέτως με όσους διακηρύττουν την θρησκευτική ανεκτικότητα, τον αλληλοσεβασμό και τον διάλογο μεταξύ δογμάτων, ο Χάρις υποστηρίζει πως αυτή η τακτική κάνει πιο δύσκολο να ασκήσεις κριτική στον θρησκευτικό φανατισμό. Παρόλο που αποδέχεται ότι οι πνευματικές αναζητήσεις είναι σημαντικό κομμάτι στην ζωή κάποιου, ο Χάρις απορρίπτει ότι συνδέονται με θρησκευτικές απόψεις.

Ο Χάρις υποστηρίζει πως οι θρησκείες ίσως να έπαιξαν κάποιο θετικό ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά τώρα αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να κτιστεί ένας «παγκόσμιος πολιτισμός».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. OL13786272W.
  2. «Best Sellers – Hardcover Nonfiction». New York Times. 8 Οκτωβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2007. 
  3. page 8; Letter to a Christian Nation
  4. 4,0 4,1 «Letter To A Christian Nation: Quotes». Random House Inc. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2007. 
  5. Foust, Michael (19 Οκτωβρίου 2005). «Gallup poll latest to show Americans reject secular evolution». Baptist Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Letter to a Christian Nation (έκδοση 807344917) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).