Πορφύριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πορφύριος
Porphyry.jpg
Γέννηση (περίπου) ή 
Τύρος
Θάνατος  ή 
Ρώμη
Υπηκοότητα Αρχαία Ρώμη
Ιδιότητα φιλόσοφος, θεωρητικός της μουσικής και ιστορικός
Commons page Πολυμέσα

Ο Πορφύριος (Τύρος, 234 - 305) ήταν νεοπλατωνικός φιλόσοφος από την Τύρο της Φοινίκης,[1] με σημαντική προσφορά στον τομέα της λογικής. Επιμελήθηκε και εξέδωσε τις Εννεάδες του Πλωτίνου, ο οποίος υπήρξε διδάσκαλός του. Η Εισαγωγή του, έργο το οποίο αποτελεί εισαγωγή στη λογική και τη φιλοσοφία, υπήρξε (σε λατινική μετάφραση) το βασικό σχολικό εγχειρίδιο επί της λογικής κατά το Μεσαίωνα.[2] Επίσης έγραψε σχόλια στον Ευκλείδη, τα οποία χρησιμοποίησε ως πηγή ο Πάππος Αλεξανδρεύς.[3] Έγραψε κείμενα κατά των χριστιανών τα οποία μετά το θάνατό του παραδόθηκαν στην πυρά από την εκχριστιανισμένη αυτοκρατορία.

Ο Πορφύριος, ο οποίος θεωρείται πως ήταν πιθανώς αραβικής καταγωγής,[4] έγραψε στα ελληνικά και έζησε στη Ρώμη και τη Σικελία. Το αρχικό όνομά του ήταν Μάλχος (που σημαίνει "βασιλεύς" στις σημιτικές γλώσσες),[4][5] επικράτησε όμως η ελληνική του ονομασία. Σημαντικό έργο του είναι το Κατά χριστιανών, ένα δεκαπεντάτομο έργο στο οποίο, δεχόμενος πως ο Ιησούς ήταν ευσεβής φιλόσοφος εν ζωή, επιχειρηματολογεί κατά των δογμάτων των χριστιανών, των ανακριβειών στις χριστιανικές γραφές και των χριστιανικών προφητειών. Το έργο παραδόθηκε στη πυρά με την εφαρμογή αυτοκρατορικού διατάγματος του Κωνσταντίνου, και διασώθηκε μόνο ένα κομμάτι του.[6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Για τις ημερομηνίες, τόπο γέννησης και φιλοσοφική σχολή του Πορφυρίου, βλ. Barker 2003. Ο Sarton 1936, σελ. 429-430, τοποθετεί τη γέννηση του Πορφυρίου στην Ιορδανία.
  2. Βλ. Barnes 2003, σελ. ix.
  3. Βλ. O'Connor και Robertson, "Porphyry Malchus".
  4. 4,0 4,1 Shahid, Irfan. 'Rome and the Arabs: A Prolegomenon to the Study of Byzantium and the Arabs, Dumbarton Oaks, Washington:1984, σελ. 154. ISBN 0-88402-115-7
  5. Για τις σημασίες του σημιτικού M-L-K δες Moloch 1911 Encyclopædia Britannica
  6. Gillian Clark (1983). On the Pythagorean Life. https://books.google.de/books?id=N9vrHlJVck8C&pg=PR9&lpg=PR9&dq=Porphyry,+Life+of+Pythagoras. 
  7. Βλ. Digeser 1998.

Έργα του σε νεοελληνική απόδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πορφύριος ο Τύριος, Κατά Χριστιανών. Τα ευρισκόμενα, μτφρ.Γιάννη Αβραμίδη, εκδ.Θύραθεν, Θεσσαλονίκη, 2000

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wikisource logo
Στη Βικιθήκη υπάρχει υλικό που έχει σχέση με το θέμα: