Φρανσουά-Ζαν Λεφέβρ ντε Λα Μπαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρανσουά Ζαν Λεφεβρ ντε λα Μπαρέ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
François-Jean Lefebvre de La Barre (Γαλλικά)
Γέννηση10  Σεπτεμβρίου 1745[1]
Φερόλ-Ατιγί
Θάνατος1  Ιουλίου 1766[2][3]
Αμπεβίλ
Αιτία θανάτουαποκεφαλισμός
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
ΚατοικίαΒασίλειο της Γαλλίας
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςsacrilege
Βλασφημία
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΙππότης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρανσουά Ζαν Λεφεβρ ντε λα Μπαρέ, (François-Jean Lefebvre de la Barre) (12 Σεπτεμβρίου 1745-1 Ιουλίου 1766) ήταν γάλλος ευγενής. Βασανίστηκε, αποκεφαλίστηκε και το σώμα του κάηκε στη φωτιά, έχοντας το βιβλίο του Βολταίρου Φιλοσοφικό Λεξικό καρφωμένο στο κορμί του.[5] Ο Λα Μπαρέ, συχνά λέγεται πως εκτελέστηκε επειδή δεν χαιρέτισε μια εκκλησιαστική πορεία, αν και στο κατηγορητήριο υπήρχαν και άλλες κατηγορίες. Στη Γαλλία θεωρείται ως σύμβολο της θρησκευτικής καταπίεσης, μαζί με τον Ζαν Καλάς και τον Πιερ Πολ Σιρβέν.

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Αυγουστου 1765, ένας ξύλινος σταυρός σε γέφυρα στην Αμπεβίλ βανδαλίστηκε από αγνώστους. Τότε, ο καθολικισμός ήταν η κρατική θρησκεία της Γαλλίας και αρκετοί Γάλλοι, ιδιαίτερα στην πολύ θρήσκα πόλη του Abbeville εξαγριώθηκαν. Ο Επίσκοπος του Αμιάνς (bishop of Amiens)ς πιστούς και τους ζήτησε να αποκαλύψουν τον ένοχο στους δικαστές. Κανένας δεν αποκάλυψε οτιδήποτε αλλά ο τοπικός δικαστής Du Maisniel de Belleval, ο οποίος είχε διαμάχη με τον νεαρό Λα Μπαρε, μάζεψε τεκμήρια εναντίον των φίλων του. Ανάμεσα σε άλλα, βρέθηκε πως 3 νεαροί, ανάμεσα τους και ο Μπαρέ, δεν είχαν σηκώσει τα καπέλα τους, όταν μια λιτανεία πέρασε από δίπλα τους. Αυτή αναφέρεται ως η κύρια κατηγορία, αν και άλλες πράξεις βλασφημίας υπήρξαν, όπως αφόδευση σε άλλο σταυρό, βλάσφημα τραγούδια και φτύσιμο σε θρησκευτικές εικόνες. Σύντομα, και άλλοι νεαροί εμπλέχθηκαν στην υπόθεση ως κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο ένας ήταν γιος δημάρχου και ο άλλος γιος του δικαστή που ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία. Αλλά όλοι αυτοί απαλλάχθηκαν και μόνοι κατηγορούμενοι τελικά παρέμειναν οι ορφανοί Λα Μπαρέ και ο Moisnel. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκε στο υπνοδωμάτιο του Λα Μπαρέ το απαγορευμένο βιβλίο του Βολταίρου Φιλοσοφικό Λεξικό και αποτέλεσε λόγο να κατηγορηθούν οι διανοούμενοι για την κακή συμπεριφορά των νεαρών.

Μνημείο για τον Μπαρέ στην Αμπεβίλ

Στις 20 Φεβρουαρίου 1766, οι δικαστές κατέληξαν σε ετυμηγορία, βρίσκοντας τον Λα Μπαρέ ένοχο για μια σειρά θεμάτων: ότι έχει διδάξει και τραγουδήσει ανίερα τραγούδια, βλάσφημα κατά του Θεού, για το ότι κακομεταχειριστεί το σημείο του σταυρού κάνοντας ευχές τις οποίες οποιοσδήποτε μετριόφρων δεν μπορεί να τις επαναλάβει, για το ότι εν γνώση του αρνήθηκε να δείξει σεβασμό στα ιερά λείψανα τα οποία μεταφέρθηκαν μπροστά του από τη θεία λιτανεία, για το ότι έδειξε σημεία λατρείας σε λανθασμένα και απαγορευμένα βιβλία τα οποία είχε στο δωμάτιο του, για ότι είχε βεβηλώσει το μυστήριο του κρασιού, το οποίο είχε το είχε κοροϊδεύει.

Η ποινή του ήταν, αφού ομολογήσει τα εγκλήματα του μπροστά στην πόρτα της εκκλησίας του Saint-Wulfram θα κοπεί η γλώσσα του και μετά θα αποκεφαλιστεί, στη δημόσια Αγορά, ενώ το κεφάλι του και το σώμα του θα καούν στην πυρά και οι στάχτες θα σκορπιστούν από τον άνεμο.

Στις 4 Ιουνίου, η βουλή του Παρισιού (περισσότερο δικαστικό παρά νομοθετικό σώμα) επιβεβαίωσε την ποινή. Ορισμένοι αναφέρουν ότι πρόσθεσε τον τυπικό βασανισμό πριν την εκτέλεση.
Την 1 Ιουλίου, ο Λα Μπαρέ βασανίστηκε το πρωί. Αρνήθηκε να κατονομάσει συνεργούς του, ακόμη και υπό βασανιστήρια. Αργότερα, αποκεφαλίστηκε και οι στάχτες του πετάχθηκαν στον ποταμό Σομ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]