Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Αυτού Μακαριότης
Χρυσόστομος Β΄
Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής
και πάσης Κύπρου
Chrysostomos II of Cyprus.jpg
Από 5 Νοεμβρίου 2006
Προκάτοχος Χρυσόστομος Α΄
Διάδοχος -
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 10 Ιουλίου 1941 (1941-07-10) (76 ετών)
Τάλα, Πάφος, Κύπρος
Εθνικότητα Ελληνική
Δόγμα Χριστιανός Ελληνορθόδοξος
Πρώην τίτλος Μητροπολίτης Πάφου (1978-2006)

Ο Μακαριώτατος κ. Χρυσόστομος Β΄ είναι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου και Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου από τις 5 Νοεμβρίου 2006.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου γεννήθηκε στις 10 Aπριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Αμέσως μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου. Μετά από μακροχρόνια, μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σαμπεζύ της Γενεύης το Μάιο του 2006, η οποία κήρυξε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου σε χηρεία. Έτσι, ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους με την εκλογή του Χρυσοστόμου Β΄. Η ενθρόνισή του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και όπως αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ είναι ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γνωστός για τον χαρακτηριστικό του δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Αρχιεπίσκοπος έθεσε στόχους για καλύτερη λειτουργία της Εκκλησίας της Κύπρου.[1] Πρώτον, ανέθεσε σε νομικούς, ακαδημαϊκούς και κατάλληλους προς τούτο μορφωμένους κληρικούς, να συντάξουν αναθεωρημένο καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου[2] που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και δεδομένα.

Δεύτερον, πρότεινε και πέτυχε κατόπιν διαβουλεύσεων με την Κυπριακή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών την δημιουργία του πρωτοποριακού «Ενιαίου φορέα μισθοδοσίας εφημεριακού κλήρου».[3] Με αυτό τον τρόπο πέτυχε την ανεξάρτητη μισθοδοσία του κλήρου και εξασφάλισε την αξιοπρεπή διαβίωση γηραιών και επαρχιακών κληρικών χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος.

Τρίτον, πήρε την πρωτοβουλία και προώθησε την διέυρυνση της Ιεράς Συνόδου. Αυτό πέτυχε την ανασύσταση μετά από οκτακόσια χρόνια κάποιων πάλαι ποτέ διαλαμψάντων Επισκοπών (π.χ. Κωνσταντίας, Ταμασού, Τριμυθούντος, Καρπασίας, Λήδρας, Χύτρων, Αμαθούντος, Νεαπόλεως) που είχαν καταργηθεί κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222. Ως φυσικό επακόλουθο η Εκκλησία της Κύπρου, ως Αυτοκέφαλος, πέτυχε να έχει πλήρη Σύνοδο (τουτέστιν έχουσα τουλάχιστον 13 μέλη) το οποίο σήμαινει ότι τώρα πλέον μπορεί να συγκαλέσει Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή άλλων Επισκόπων από άλλες Εκκλησίες. Δηλαδή διάφορα ζητήματα μπορούν πλέον να λύνονται εσωτερικά και γρηγορότερα.

Τέταρτον, πέτυχε αλλαγή και εκσυγχρονισμό στις Επισκοπικές Εκλογές με την εισαγωγή νέου σύγχρονου συστήματος σύμφωνα με το οποίο ο λαός μπορεί να εκλέξει κατευθείαν τους κληρικούς της αρεσκείας του.

Τέλος, το 2015, πέτυχε την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου[4], ένα σχέδιο το οποίο είχε οραματιστεί ο προκάτοχός του Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.[5]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' έχει δεχτεί κριτική για μια σειρά από πράξεις και λόγια του.

Κλοπή άμμου από την προστατευόμενη "περιοχή τοξεύτρα"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την δεκαετία του '90, ο τότε μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σήκωσε από την προστατευόμενη παραλία της Λάρας, όπου γεννούν οι χελώνες καρέτα καρέτα τα αυγά τους, αρκετούς τόνους άμμου προκειμένου να κατασκευάσει γήπεδο γκολφ. [6]

Καλωσόρισμα του ΕΛΑΜ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' δήλωσε ικανοποιημένος από την ένταξη του εθνικιστικού ΕΛΑΜ στην κυπριακή Βουλή.[7] Πιο πριν είχε χαρακτηρίσει τα μέλη του ΕΛΑΜ "καλά παιδιά με κρυστάλλινες θέσεις", προκαλώντας αντιδράσεις. [8] Ο αρχηγός της Χρυσής Αύγης, Νικόλαος Μιχαλολιάκος εξήρε την βοήθεια που είχε δώσει ο αρχιεπίσκοπος στο ΕΛΑΜ.[9]

Edem City επάνω σε αρχαιολογικά μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε κριτική για την συμπεριφορά του αναφορικά με τεμάχιο στην Γεροσκήπου (αρχές Οκτωβρίου 2017), όπου είχαν βρεθεί αρχαιολογικά μνημεία. Στο συγκεκριμένο τεμάχιο, είχε συμφωνηθεί με Ούγγρο επιχειρηματία, να δημιουργηθεί μια νέα πόλη με πολυτελή ξενοδοχεία. Το τμήμα αρχαιοτήτων ανακάλυψε αρχαία στο συγκεκριμένο τεμάχιο και το χαρακτήρισε Μνημείο Τύπου Β, εμποδίζοντας να ξεκινήσουν τα έργα για τα ξενοδοχεία. Ο Αρχιεπίσκοπος απαίτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο να αποχαρακτηριστεί το τεμάχιο. Το τεμάχιο αποχαρακτηρίστηκε, και ήτανε η πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου που αποχαρακτηρίζεται αρχαιολογικό μνημείο.

Διατύπωσε και δημοσίως μάλιστα, πως απείλησε την διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων (η οποία αρνήθηκε αρχικά, να υπογράψει πως δεν υπάρχουν αρχαία στο συγκεκριμένο σημείο), πως "δεν θα μείνει τίποτα όρθιο", "και έτσι συμμορφώθηκε κι αυτή". Σχετικά με τις απειλές που "εκτόξευσε" ο Μακαριότατος, ο ίδιος ανέφερε πως δεν τις εννοούσε, και πως πρόθεσή του ήταν να μεταφέρει το μήνυμα πως "αν ο καθένας κάνει ετσιθελισμούς, τότε θα γίνει... κακό". Ενώ ανέφερε πως οι απειλές ήταν πως "Θα πάω να τα χαλάσω εγώ. Δεν θα στείλω άλλον γιατί θα πάει απευθείας φυλακή. Θα πάω εγώ που θα δυσκολευτούν να με βάλουν φυλακή".

Από την άλλη δήλωσε, πως αν υπάρχουν αρχαιότητες, "θα τις προστατεύσουν" και πως μπορεί να χτιστεί από πάνω το ξενοδοχείο, το οποίο να επενδυθεί με γυάλινο πάτωμα, και έτσι θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες, να δουν τις αρχαιότητες.

Ως παράδειγμα έφερε (ένα κοντινού ενδιαφέροντος κτίσμα με αρχαία ευρήματα) το μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε αρχαιότητες.

[10][11]

Ρατσιστικος λόγος κατά ΛΟΑΤ & σχολεία ήθους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκφράστηκε αρκετές φορές με προσβλητικούς χαρακτηρισμους κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας, χαρακτηρίζοντας τους κατά καιρούς ως "ξετσίπωτους" και "ανώμαλους"[12] γεγονός για το οποίο η κοινότητα ΛΟΑΤ απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. [13][14]

Ρατσιστικός λόγος για εποίκους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατηγορήθηκε για ρατσισμό, όταν αναφερόμενος στους έποικους από την Τουρκία τους χαρακτήρισε ανατολίτες, άξεστους και απολίτιστους, οι οποίοι όπως είπε "δεν θα γίνουν Ευρωπαίοι ποτέ" ενώ τους κατηγόρησε ότι «γεννοβολούν» συνεχώς.[15][16]

Αφαίρεση χρημάτων από εκκλησία στον Τράχωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με καταγγελίες της συντονιστικής επιτροπή της εκκλησίας της “Παναγίας του Τράχωνα”, στις 30 Ιανουαρίου 2015 η Ιερά Αρχιεπισκοπή με διατακτικό εσωτερικού δανεισμού αφαίρεσε από την εκκλησία το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, χωρίς να το επιστρέψει εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας. Δύο μήνες αργότερα, και σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του εκπροσώπου της συντονιστικής επιτροπής του προαναφερθέντος Ναού, η Ιερά Αρχιεπισκοπή απέσυρε από το λογαριασμό της εκκλησίας επιπλέον το ποσό των 350 χιλιάδων ευρώ. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξήγησε πως ο ίδιος έχει το δικαίωμα της διαχείρισης των χρημάτων όλων των εκκλησιών.[17]

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2004 αντιτάχθηκε με σφοδρότητα στο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, θεωρώντας ότι δεν είχε κανένα θετικό στοιχείο για τους Ελληνοκύπριους.

Τον Ιανουάριο του 2007 και εν μέσω προτάσεων εξαγοράς κυπριακών τραπεζών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ έκανε δηλώσεις αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι επενδυτές.

Τον Απρίλιο του 2015 κοινοποιήθηκε πως πλέον τα διαμερίσματα του Αρχιεπισκόπου διαθέτουν ιδιωτική κολυμβητική δεξαμενή στην ταράτσα της Αρχιεπισκοπής. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος είναι υδρομασάζ το οποίο απαιτείται για την θεραπεία του, καθώς όπως είναι γνωστό αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στον σπόνδυλο, για το οποίο είχε στο παρελθόν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην Γερμανία.

Προσφωνήσεις του
Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄
Προσφώνηση αναφοράς Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε
Προφορική Μακαριώτατε
Εναλλακτική Δ/Δ
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Εκκλησία της Κύπρου - Ομιλία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου». Εκκλησία της Κύπρου. 13-09-2010. http://web.archive.org/web/20140816031202/http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=1358. Ανακτήθηκε στις 28-06-2016. 
 2. «Καταστατικός Χάρτης της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου». Εκκλησία της Κύπρου. 2010. http://www.churchofcyprus.org.cy/documents/KATASTATIKO_KAThAREYOYSA.pdf. Ανακτήθηκε στις 28-06-2010. 
 3. «Ιδού ο νέος Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας». www.sigmalive.com. 14-09-2010. http://www.sigmalive.com/archive/simerini/news/local/305125. Ανακτήθηκε στις 28-06-2016. 
 4. «Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου». theo.ac.cy. http://theo.ac.cy/. Ανακτήθηκε στις 2016-06-28. 
 5. «Εκκλησία της Κύπρου - Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου». http://web.archive.org/web/20151020161121/http://www.churchofcyprus.org.cy/service.php?serviceID=225. Ανακτήθηκε στις 2016-06-28. 
 6. «Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Ας μιλήσουμε για ήθος, λοιπόν». Philenews. http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/434366/archiepiskopos-chrysostomos-as-milisoyme-ga-ithos-loipon. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
 7. «Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου χαιρετίζει την είσοδο των εθνικιστών του ΕΛΑΜ στη Βουλή». http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/o-arxiepiskopos-kuproy-xairetizei-thn-eisodo-twn-ethnikistwn-toy-elam-sth-voylh.4081444.html. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
 8. «Βίντεο: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «ευλογεί» την είσοδο του ΕΛΑΜ στην κυπριακή Βουλή!». http://www.protothema.gr/greece/article/581722/video-o-arhiepiskopos-kuprou-eulogei-tin-eisodo-tou-elam-stin-kupriaki-vouli/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
 9. Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Ν. Μιχαλολιάκος: Ποιοι ιεράρχες στηρίζουν την Χρυσή Αυγή». TO BHMA. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=548747. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
 10. «Αποχαρακτηρίστηκε από Αρχαίο Μνημείο γη της Εκκλησίας». Philenews. http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/435408/apocharaktiristike-apo-archaio-mnimeio-g-tis-ekklisias. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
 11. Solutions, BDigital Web. «Αντιδράσεις για τον αποχαρακτηρισμό τεμαχίου στη Γεροσκήπου». Kathimerini.com.cy. http://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/antidraseis-gia-ton-apoxaraktirismo-temaxioy-sti-geroskipoy. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
 12. «Αρχιεπίσκοπος για ομοφυλοφιλία: Πρέπει να μάθουμε να υπερπηδούμε μερικές ανωμαλίες». 2016-11-01. http://archive.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/338502/archiepiskopos-i-omofylofilia-einai-ektropi-einai-amartia. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
 13. News, Πολίτης. «ACCEPT ΛΟΑΤ: Περιμένουμε απαντήσεις στο θέμα Αρχιεπισκόπου». ACCEPT ΛΟΑΤ: Περιμένουμε απαντήσεις στο θέμα Αρχιεπισκόπου. http://politis.com.cy/article/mazi-kata-tou-omofovikou-logou-disi-accept-loat. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
 14. «Στον Γεν. Εισαγγελέα καταγγέλλει τον Αρχιεπίσκοπο η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου» (στα αγγλικά). dialogos.com.cy. http://dialogos.com.cy/blog/ston-gen-isangelea-katangelli-ton-archiepiskopo-i-accept-loat-kiprou/#.Wd9XPSuUeSo. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
 15. News, Πολίτης. «Αντιακελικές δηλώσεις με δόσεις ρατσισμού από τον Αρχιεπίσκοπο». Αντιακελικές δηλώσεις με δόσεις ρατσισμού από τον Αρχιεπίσκοπο. http://politis.com.cy/article/antiakeliko-menos-ke-dosis-ratsismou-apo-ton-archiepiskopo. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
 16. «ΒΙΝΤΕΟ: «Άξεστοι, ανατολίτες που γεννοβολούν οι έποικοι…» Καυστικός ο Αρχιεπίσκοπος - Cyprus Times» (στα αγγλικά). Cyprus Times. 2017-05-16. http://cyprustimes.com/2017/05/16/vinteo-axesti-anatolites-pou-gennovoloun-epiki-kafstikos-o-archiepiskopos/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
 17. «Αρχιεπίσκοπος: Εγώ ασκώ διοίκηση, όποιου δεν αρέσει, έξω». 2015-04-07. http://archive.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/250779/archiepiskopos-ego-asko-dioikisi-opoiou-den-aresei-exo. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Χρυσόστομος Α΄
Μητροπολίτης Πάφου
1978-2006
Διάδοχος
Γεώργιος
Προκάτοχος
Χρυσόστομος Α΄
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
2006-σήμερα
Διάδοχος
Εν ενεργεία