Ιμπν αλ-Ραουαντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιμπν αλ-Ραουαντί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση827
Χορασάν
Θάνατος911
Σαφαρίδες
Θρησκείααθεϊσμός
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Αμπού αλ-Χασάν Αχμαντ Ιμντ Ιαχια ιμν Ισκακ αλ-Ραουάντι (περσικά: ابو الحسن احمد بن یحیی بن اسحاق راوندی‎‎, αραβικά: أبو الحسن أحمد بن يحيى بن إسحاق الراوندي‎‎), γνωστός ως Ιμπν αλ-Ραουαντί (περσικά: ابن راوندی‎‎;‎ 827–911 [1]), ήταν φιλόσοφος ο οποίος έζησε αρχικά σαν Μουσουλμάνος και αργότερα το απέρριψε, όπως και κάθε θρησκεία γενικότερα.[2] Αν και κανένα από τα έργα του δεν διασώθηκε, οι απόψεις του είναι γνωστές από τα έργα κριτικών που του απαντούσανε και μουσουλμάνων απολογητών.[3]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιμπν αλ-Ραουαντί γεννήθηκε το 815 στο Μεγάλο Χορασάν, σήμερα στο Αφγανιστάν.[4] Ο πατέρας του, Yahya, ήταν εβραίος μελετητής του Ταλμούδ, έγινε μουσουλμάνος και δίδασκε μουσουλμάνους πως να καταρρίπτουν το Ταλμούδ.[5] Ο αλ-Ραουάντι, εγκατέλειψε το Ισλάμ για τον αθεϊσμό και δίδασκε πως να καταρρίπτει κανείς το Κοράνι.

Φιλοσοφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αλ-Ραουάντι απέρριπτε την εξ αποκαλύψεως αλήθεια κάθε θρησκείας. Σύμφωνα με το βιβλίο του, Zumurrud, τα θαύματα και οι παραδόσεις που τα συνοδεύουν, είναι αναγκαστικά προβληματικά. Τα θαύματα, μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να τα παρακολουθήσει, και οι αναφορές από μικρούς αριθμούς ανθρώπων δεν μπορούν να είναι αξιοπιστες, γιατί μπορούν εύκολα να συνωμοτήσουν για να πουν ψέματα. Ο αλ-Ραουάντι δείχνει και άλλες μουσουλμανικές παραδόσεις και εξηγεί γιατί είναι κωμικές, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις όπου άγγελοι προσπάθησαν να βοηθήσουν σε μάχες τον Μωάμεθ. Στο ίδιο βιβλίο του κάνει κριτική στην προσευχή.

Η ουσία της φιλοσοφίας του αλ-Ραουάντι είναι ότι το δόγμα δεν αντέχει στην λογική, και άρα πρέπει να απορριφθεί, τα θαύματα είναι απάτες και το Κοράνι δεν είναι εξ΄αποκαλύψεως αλήθεια.[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Al-Zandaqa Wal Zanadiqa, by Mohammad Abd-El Hamid Al-Hamad , First edition 1999, Dar Al-Taliaa Al-Jadida, Syria (Arabic)
  2. A History of Natural Philosophy By Edward Grant
  3. Ibn al-Rawandi, by Mehmet Karabela, in The Oxford Encyclopedia of Philosophy, Science, and Technology in Islam, edited by Ibrahim Kalin, vol. 1, New York: Oxford University Press, 2014.
  4. Medieval Islamic Civilization By Josef W. Meri, Jere L. Bacharach
  5. Routledge Encyclopedia of Philosophy: Genealogy to Iqbal Page 636
  6. On Ibn al-Rawandi, from the Encyclopaedia of Islam, 1971, Volume 3, E J Brill, Leiden, p 905


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]