Κριτική σκέψη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κριτική Σκέψη είναι η νοητική και συναισθηματική λειτουργία κατά την οποία το άτομο αξιολογεί την αξιοπιστία των πληροφοριών και αποφασίζει τι να σκεφτεί ή τι να κάνει μέσω συλλογισμών που γίνονται με βάση όλα τα δυνατά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή του.[1][2]

Ορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που η Ιστορία της Κριτικής Σκέψης μπορεί να πρωτανιχνευτεί στα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας, πρώτος ο John Dewey, φιλόσοφος που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης Κριτικής Σκέψης προσπάθησε να δώσει ένα ορισμό: "Ενεργητική, επίμονη και προσεκτική σκέψη πάνω σε κάθε πίστη ή υποτιθέμενη γνώση, υπό το φως των λόγων που το υποστηρίζουν και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει". [Active, persistent, and careful consideration of any belief or supposed form of knowledge in the light of the grounds that support it and the further conclusion to which it tends". (Dewey, 1933)]Ο Dewey θέτει αρκετή σημασία στην λογική και τις συνέπειες της σκέψης.

Ένας άλλος ορισμός από τον καθηγητή Ennis είναι "Κριτική σκέψη είναι η ορθολογιστική και στοχαστική σκέψη επικεντρωμένη στο να αποφασιστεί τι να πιστέψουμε ή να κάνουμε" "Critical thinking is reasonable and reflective thinking focused on deciding what to believe or do"   

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τι είναι και πώς καλλιεργείται η κριτική σκέψη;». tvxs. 13 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2017. 
  2. «Defining Critical Thinking». The Critical Thinking Society.