Φίλια Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φίλια Καλαβρύτων)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°51′11″N 22°6′55″E / 37.85306°N 22.11528°E / 37.85306; 22.11528

Φίλια
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Φίλια
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Καλαβρύτων
Δημοτική ενότητα Κλειτορίας
Τοπική κοινότητα Φιλίων
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου
Νομός Αχαΐας
Υψόμετρο 874
Πληθυσμός 130 (2011)

Το χωριό Φίλια είναι κτισμένο στη βόρεια πλαγιά του "Προφήτη Ηλία" και πάνω στο λόφο "Μουζακέικα", σε υψόμετρο 874 μέτρα. Διακρίνεται για το ξηρό και υγιεινό κλίμα του και τον ανοικτό του ορίζοντα.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Φίλια της Επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας αποτελούν από το 2011 Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Κλειτορίας του "Καλλικρατικού" Δήμου Καλαβρύτων και σε αυτή υπάγονται η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου και οι οικισμοί Άγιοι Θεόδωροι, Άνω και Κάτω Καλύβια, Ζευγολατιό, Βίλα, Κυνηγάρι, Χάνια και Κουβέλιζα. Διαθέτει πενταμελές τοπικό συμβούλιο και ο πρόεδρός του συμμετέχει ως τακτικό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Προ της εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης "Καποδίστριας", αποτελούσε την Κοινότητα Φιλίων που ήταν πέμπτη στη σειρά από απόψεως πληθυσμού στην Επαρχία Καλαβρύτων. Διέθετε τριθέσιο Δημοτικό σχολείο, σταθμό Χωροφυλακής και ήταν έδρα μεταβατικού Ειρηνοδικείου. Ο πληθυσμός του οικισμού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 130 κάτοικοι ενώ όλη η πρώην Κοινότητα έχει 211 κάτοικους[1].

Η αρχαία κώμη Λυκούντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή του χωριού και σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Παυσανία, αφού η θέση της δεν έχει βρεθεί ακόμα, πιστεύεται ότι υπήρχε η αρχαία κώμη Λυκούντες[2]. Ανήκε στο κράτος του Κλείτωρα. Ήταν κώμη της Αζανίας της Αρκαδίας. Βρισκόταν κοντά στο δάσος του Σόρωνα και τις κώμες Αργέαθους και Νάσσους[3].

Διασημότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ηθοποιός/τραγουδιστής Τόνυ Σφήνος (κατά κόσμον Θάνος Κιούσης) έχει καταγωγή από τα Φίλια Καλαβρύτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΕΛ.ΣΤΑΤ. - Μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδος. Απογραφή 2011
  2. Παπανδρέου, Αζανιάς, Πύργος 1896, σελ. 6
  3. [8] ἀνελθὼν δὲ ἐκ Καφυῶν ὅσον σταδίους ἑπτὰ ἐπὶ Νάσους καλουμένας καταβήσῃ: πεντήκοντα δὲ προελθόντι αὐτόθεν σταδίους ἐστὶν ὁ Λάδων. διαβήσῃ τε δὴ τὸν ποταμὸν καὶ ἐπὶ δρυμὸν ἀφίξῃ Σόρωνα διά τε Ἀργεαθῶν καὶ Λυκούντων καλουμένων καὶ Σκοτάνης. [9] ἄγει μὲν δὴ ὁ Σόρων τὴν ἐπὶ Ψωφῖδος: θηρία δὲ οὗτός τε καὶ ὅσοι δρυμοὶ τοῖς Ἀρκάσιν εἰσὶν ἄλλοι παρέχονται τοσάδε, ἀγρίους ὗς καὶ ἄρκτους καὶ χελώνας μεγίστας μεγέθει:Παυσανίου Αρκαδικά

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]