Παλαιά Κούτελη Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παλαιά Κούτελη
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Καλαβρύτων
Δημοτική ενότητα Καλαβρύτων
Τοπική κοινότητα Κούτελης
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου
Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας
Υψόμετρο 963
Πληθυσμός 10 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Κούτελη

Η Παλαιά Κούτελη είναι ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας που αποτελεί σήμερα τμήμα της Τοπικής Κοινότητας Κούτελης της Δημοτικής Ενότητας Καλαβρύτων του «Καλλικρατικού» Δήμου Καλαβρύτων. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 963 μέτρων νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από αυτά. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 10 κάτοικοι[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νυν Παλαιά Κούτελη αποτελούσε το αρχικό χωριό, προτού εγκαταληφθεί από τους περισσότερους κατοίκους της με τη δημιουργία σε χαμηλότερο υψόμετρο του νέου χωριού της Κούτελης τη δεκαετία του '70.

Παρότι θεωρητικά είχε εγκαταληφθεί και οι κάτοικοί της είχαν μετεγκατασταθεί στο νέο χωριό σύμφωνα με σχετική απόφαση του τότε κοινοτικού συμβουλίου, όπως φαίνεται και στο ΦΑΟ ΕΣΥΕ (1981), στην πράξη όμως ποτέ δεν εγκαταλήφθηκε ολοκληρωτικά[2]. Στην απογραφή του 2011 βρέθηκε να έχει 10 κατοίκους. Έτσι αναγνωρίστηκε διοικητικά εκ νέου ως οικισμός με το όνομα Παλαιά Κούτελη σε αντιδιαστολή με τη Νέα Κούτελη[3].

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]