Σειρές Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°52′20″N 21°57′14″E / 37.87222°N 21.95389°E / 37.87222; 21.95389

Σειρές
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Σειρές
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΚαλαβρύτων
Δημοτική ΕνότηταΑροανίας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο933
Πληθυσμός76 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΒερσίτσι, Σειραί
Το "Τουρκογέφυρο" του Σειραίου ποταμού.

Οι Σειρές είναι πρώην κοινότητα του Νομού Αχαΐας, που μεταξύ των ετών 1997 - 2010 αποτέλεσε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αροανίας στον ίδιο Νομό. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας του "Καλλικρατικού" Δήμου Καλαβρύτων. Το χωριό κατέχει μία από τις ακραίες θέσεις του Νομού Αχαΐας. Προς το νότο συνορεύει με το Νομό Αρκαδίας και συγκεκριμένα με την Επαρχία Γορτυνίας.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία κώμη Σείραι ενώ η παλιά ονομασία Βερσίτσι είναι σλαβική και σημαίνει σειρές κορυφών[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα ανήκε στη γεωγραφική περιοχή της σημερινής Αρκαδίας, όπως όλη σχεδόν η Καλαβρυτινή γη, που τότε λεγόταν Αζανία και οι κάτοικοι της Αζάνες. Κατά το Μεσαίωνα (1200 μ.Χ. περίπου) πέρασε στην διοικητική περιφέρεια των Καλαβρύτων, στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα. Επί Τουρκοκρατίας το Βερσίτσι ήταν πρωτεύουσα Καλεμίου και περιλάμβανε τα χωριά Βερσίτσι, Σκούπι, Δεχούνι, Αλέσταινα και Λόπεσι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σειρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Σειρών[2] περιλαμβάνει, εκτός από το ομώνυμο χωριό, και τα χωριά "Άγιοι Θεόδωροι" με πληθυσμό 23 κατοίκων, "Άγιος Γεώργιος" με πληθυσμό 116 κατοίκων, "Θωμαίικα" με πληθυσμό 60 κατοίκων και την "Κρήνη" με πληθυσμό 75 κατοίκων. Αποτελεί πλέον Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας του Δήμου Καλαβρύτων. Στην απογραφή του 2011 ο ομώνυμος οικισμός βρέθηκε να έχει πληθυσμό 76 μόνιμους κατοίκους και όλη συνολικά η πρώην κοινότητα 263 κάτοικους[3].

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού του δημοτικού διαμερίσματος παρατηρείται στους οικισμούς που αναπτύχθηκαν κατά μήκος της κοιλάδας του Σειραίου ποταμού, δηλ. στους οικισμούς Κρήνη (συμπεριλαμβανομένου του συνοικισμού του Αγίου Βασιλείου) και Άγιο Γεώργιο.

Άγιοι Θεόδωροι Σειρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Αχαΐα, δείτε: Άγιοι Θεόδωροι Αχαΐας

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι το μικρότερο χωριό του δημοτικού διαμερίσματος Σειρών. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 751 μέτρων και σχηματίστηκε από τη μετοίκηση κατοίκων των Σειρών στην πιο πεδινή αυτή τοποθεσία. Οφείλει την ονομασία του στον ναό των Αγίων Θεοδώρων[1]. Παλιότερα ονομαζόταν Λόπεσι[4].

Άγιος Γεώργιος Σειρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Αχαΐα, δείτε: Άγιος Γεώργιος Αχαΐας

Ο Άγιος Γεώργιος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του δημοτικού διαμερίσματος μετά τις Σειρές. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 598 μέτρων και σχηματίστηκε από τη μετοίκηση κατοίκων των Σειρών στην πιο πεδινή αυτή τοποθεσία. Οφείλει την ονομασία του στον ναό του Αγίου Γεωργίου[1].

Θωμαίικα Καλαβρύτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Αχαΐα, δείτε: Θωμαίικα Αχαΐας

Τα Θωμαίικα είναι μικρός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 645 μέτρων. Ως νέος οικισμός την 18/03/2001 προσαρτάται στο Τοπικό Διαμέρισμα Σειρών του Δήμου Αροανίας[5]. Το όνομά του είναι ανθρωπωνυμικό[1].

Κρήνη Καλαβρύτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Αχαΐα, δείτε: Κρήνη Αχαΐας
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κρήνη (αποσαφήνιση).

Η Κρήνη είναι το τρίτο μεγαλύτερο χωριό του δημοτικού διαμερίσματος μετά τις Σειρές. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 601 μέτρων. Παλιότερα ονομαζόταν Καλύβια από τα χειμαδιά που διατηρούσαν σε παλαιότερες εποχές οι κάτοικοι των Σειρών για τα κοπάδια τους[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]