Σειρές Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°52′20″N 21°57′14″E / 37.87222°N 21.95389°E / 37.87222; 21.95389

Σειρές
Σειρές is located in Greece
Σειρές
Σειρές
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΚαλαβρύτων
Δημοτική ΕνότηταΑροανίας
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο933
Πληθυσμός76 (2011)
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΒερσίτσι, Σειραί
Το "Τουρκογέφυρο" του Σειραίου ποταμού.

Οι Σειρές είναι ορεινό χωριό και πρώην κοινότητα του Νομού Αχαΐας, που μεταξύ των ετών 1997 - 2010 αποτέλεσε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αροανίας. Σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες (Τοπικές) Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας του «Καλλικρατικού» Δήμου Καλαβρύτων.

Το χωριό κατέχει μία από τις ακραίες θέσεις του Νομού Αχαΐας και προς το νότο συνορεύει με το Νομό Αρκαδίας και συγκεκριμένα με την περιοχή της Επαρχίας Γορτυνίας.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία κώμη Σείραι. Παλαιότερα είχε την ονομασία Βερσίτσι, όπου πιθανότατα προέρχεται από σλαβική λέξη και σημαίνει «σειρές κορυφών»[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα ανήκε στη γεωγραφική περιοχή της Αρκαδίας, όπως όλη σχεδόν η Καλαβρυτινή γη, που τότε λεγόταν Αζανία και οι κάτοικοι της Αζάνες. Κατά το Μεσαίωνα (1200 μ.Χ. περίπου) πέρασε στην διοικητική περιφέρεια των Καλαβρύτων, στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα υπό την διοικητική μορφή Δήμου. Επί Τουρκοκρατίας το Βερσίτσι ήταν πρωτεύουσα Καλεμίου και περιλάμβανε τα χωριά Βερσίτσι, Σκούπι, Δεχούνι, Αλέσταινα και Λόπεσι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σειρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώην Δημοτικό Διαμέρισμα Σειρών[2] περιλαμβάνει, εκτός από το ομώνυμο χωριό, και τα χωριά "Άγιοι Θεόδωροι" με πληθυσμό 23 κατοίκων, "Άγιος Γεώργιος" με πληθυσμό 116 κατοίκων, "Θωμαίικα" με πληθυσμό 60 κατοίκων και την "Κρήνη" με πληθυσμό 75 κατοίκων. Αποτελεί πλέον (Τοπική) Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας του Δήμου Καλαβρύτων.

Κατά την απογραφή του 2011 ο ομώνυμος οικισμός βρέθηκε να έχει πληθυσμό 76 μόνιμους κατοίκους και όλη συνολικά η κοινότητα 263 κάτοικους[3].

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού του δημοτικού διαμερίσματος παρατηρείται στους οικισμούς που αναπτύχθηκαν κατά μήκος της κοιλάδας του Σειραίου ποταμού, δηλ. στους οικισμούς Κρήνη (συμπεριλαμβανομένου του συνοικισμού του Αγίου Βασιλείου) και Άγιο Γεώργιο.

Άγιοι Θεόδωροι Σειρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Αχαΐα, δείτε: Άγιοι Θεόδωροι Αχαΐας

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι το μικρότερο χωριό της Κοινότητας Σειρών. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 750 μέτρων και σχηματίστηκε από τη μετοίκηση κατοίκων των Σειρών στην πιο «πεδινή» αυτή τοποθεσία. Οφείλει την ονομασία του στον εκεί ναό των Αγίων Θεοδώρων[1]. Παλιότερα ονομαζόταν Λόπεσι[4].

Άγιος Γεώργιος Σειρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Αχαΐα, δείτε: Άγιος Γεώργιος Αχαΐας

Ο Άγιος Γεώργιος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της κοινότητος μετά τις Σειρές. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 560 μέτρων και σχηματίστηκε από τη μετοίκηση κατοίκων των Σειρών στην πιο «πεδινή» αυτή τοποθεσία. Οφείλει την ονομασία του στον εκεί ναό του Αγίου Γεωργίου[1].

Θωμαίικα Καλαβρύτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Αχαΐα, δείτε: Θωμαίικα Αχαΐας

Τα Θωμαίικα είναι μικρός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 645 μέτρων. Ως νέος αυτοτελής οικισμός την 18/03/2001 προσαρτάται στο Τοπικό Διαμέρισμα Σειρών του Δήμου Αροανίας[5]. Το όνομά του είναι ανθρωπωνυμικό[1].

Κρήνη Καλαβρύτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Αχαΐα, δείτε: Κρήνη Αχαΐας
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κρήνη (αποσαφήνιση).

Η Κρήνη είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός της κοινότητας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων. Παλιότερα ονομαζόταν Καλύβια από τα χειμαδιά που διατηρούσαν σε παλαιότερες εποχές οι κάτοικοι των Σειρών για τα κοπάδια τους[4]. Στην περιοχή υπάρχει ο ναός του Αγίου Βασιλείου, καθώς και Δημοτικό Σχολείο.

Χιλιομετρικές αποστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενδεικτικά, το χωριό απέχει οδικώς περίπου:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]