Σειραίος ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σειραίος ποταμός
ΕκβολέςΕρύμανθος
Το "Τουρκογέφυρο" του Σειραίου ποταμού.

Ο Σειραίος είναι παραπόταμος του Ερύμανθου.

Πρόκειται για μικρό χείμαρρο ο οποιος πηγάζει από τις πλαγιές του βουνού "Άγιος Αθανάσιος" ή "Αβρότι", κοντά στο εγκαταλελειμμένο χωριό Πάος (πρώην: Σκούπι), και από το Αφροδίσιο όρος, κοντά στο εγκαταλελειμμένο χωριό Δεχούνι, και έχει ρου από ανατολικά προς δυτικά διασχίζοντας την κοιλάδα των Τριποτάμων-Παγκρατίου μέχρι που χύνεται στον Ερύμανθο[1][2][3], στο ύψος του χωριού Τριπόταμα.

Προτού χυθεί στον Ερύμανθο, δέχεται τα νερά του χείμαρρου Τάρταρη ή χείμαρρο της Αλέσταινας[2][3]. To "ρέμα του Δεχουνίου" χύνεται στον Σειραίο και αποτελεί τροφοδότη του[4].

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του οφείλεται στο χωριό Σειρές του οποιου οι περισσότεροι οικισμοί βρίσκονται κατά μήκος της κοιλάδας που διασχίζει. Από την ονομασία "Βερσίτσι", το παλιό όνομα δηλαδή των Σειρών, ονομάζεται και "Βερσιτσιώτικο ποτάμι"[2]. Ονομάζεται και "Δεχουναίικο ποτάμι" ή και "Ποταμιά"[5].

Φυσιογνωμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει πάντα νερό, ακόμα και τους θερινούς μήνες, και στις όχθες του φύονται ιτιές και πλατάνια[2]. Στο ρου του υπάρχουν δύο πέτρινα γεφύρια: του "Αγίου Βασιλείου" ή της "Σανίδας" και το επονομαζόμενο "Τουρκογέφυρο", και τα δύο στην περιφέρεια του χωριού Σειρές[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νουχάκης 1901, σελ. 568
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Παπανδρέου 1906, σελ. 17
  3. 3,0 3,1 Αλεξοπούλου 2009, σελ. 19
  4. Παπανδρέου 1906, σελ. 229
  5. 5,0 5,1 Aνάρτηση στο ιστολόγιο "Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου". 03/07/2015. Ανακτήθηκε: 23/09/2016.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]