Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιστορικός (επάγγελμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ηρόδοτος (484– 425 π.Χ.) ήταν Έλληνας ιστορικός που έζησε τον πέμπτο αιώνα π. Χ. και ένας από τους πρώτους ιστορικούς των οποίων το έργο σώζεται.

Ιστορικός είναι ένα άτομο που, κατά κανόνα, ασχολείται επαγγελματικά με τη μελέτη της ιστορίας.

Ο ιστορικός ερευνά τις τάσεις της κοινωνίας σε διάφορες περιόδους και σε διάφορους τομείς, τις οικονομικές συνθήκες, την εξέλιξη του πολιτισμού,[1] της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της τέχνης. Υπάρχει ιστορία των εθνών, ιστορία της μουσικής, ιστορία της ιατρικής, ιστορία της αρχιτεκτονικής κ.λ.π.

Οι ιστορικοί πάντως εκφράζουν διάφορες απόψεις για το αντικείμενό τους, θεωρώντας το άλλοι επιστήμη και άλλοι τέχνη. Επίσης, διαφορετικές απόψεις εκφράζονται και για τη δυνατότητα της ιστορίας να είναι αντικειμενική[2], όπως γενικά και για τη φιλοσοφία της ιστορίας.

Ο Ηρόδοτος και αρκετοί άλλοι, κυρίως Ρωμαίοι συγγραφείς, είναι οι πρώτοι ιστορικοί. Την σήμερον ημέραν, ωστόσο, δεν θα ήταν ιστορικοί με την πραγματική έννοια της λέξης, καθώς αυτοί οι συγγραφείς δεν επιχείρησαν να καταγράψουν αντικειμενικά την ιστορία, πρισδίδοντας, πολλές φορές, εντυπωσιασμούς στις ιστορικές τους αναφορές. Προσπάθησαν να περιγράψουν ευανάγνωστα γεγονότα που είτε ήταν μάρτυρες είτε γνώριζαν από διάφορες πηγές. Το έργο τους συχνά έμοιαζε με αυτό των χρονικογράφων . Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των αρχαίων ιστορικών, παρά μια ορισμένη τάση, μπορούμε να βρούμε ορισμένα στοιχεία που εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις μεθόδους εργασίας των ιστορικών, το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα των οποίων είναι η προσπάθεια διαχωρισμού μεμονωμένων πηγών μεταξύ τους και, σύμφωνα με τους αξιοπιστία, συνθέστε την πιο πιθανή εκδοχή της ιστορίας. Στον αρχαίο και μεσαιωνικό κόσμο, μπορεί κανείς να βρει πολλά παραδείγματα για το πώς άλλαξε η κατανόηση του ιστορικού, πώς οι ιστορικοί της εποχής ήταν επιτυχημένοι και πώς περιέγραφαν μόνο γεγονότα ή πώς συχνά παραπλανούσαν εσκεμμένα αυτά τα γεγονότα.

Ένας αληθινός ιστορικός μοιάζει με τέρας παραμυθιού. Ξέρει ότι ο κυνηγότοπός του πρέπει να μυρίζει ανθρωπιά.

— Μαρκ Μπλοχ[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μεταξύ των βιβλίων για τον πολιτισμό και την τέχνη στο πλανήτη μας ιδιαίτερη θέση κατέχει η πολύτομη «Ιστορία του Πολιτισμού » (1935-1953) του Γουίλ Ντυράν (Wiill Durant)
  2. «Μπορεί η ιστορία να είναι αντικειμενική;». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2014. 
  3. BLOCH, Marc. Obrana historie aneb Historik a jeho řemeslo. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1967, s. 31

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]