Πρίσκος (ιστορικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Πρίσκος
PriscusofPanium.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση410
Τουρκία
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
ιστορικός
ρήτορας
συγγραφέας
φιλόσοφος[1]
Αξιοσημείωτο έργοHistory
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πρίσκος είναι βυζαντινός ιστορικός του 5ου αιώνα.

Γεννήθηκε το 410 περίπου, στο Πάνιον Ραιδεστού της Θράκης. Σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία, στα χρόνια του Θεοδοσίου Β'. Έλαβε μέρος σε διπλωματικές αποστολές των Βυζαντινών στο εξωτερικό και γράφει στο έργο του για τους λαούς που συνάντησε. Πιστεύεται ότι πέθανε γύρω στο 470.

Τα περισσότερα που είναι γνωστά γι' αυτόν, προέρχονται από το σύντομο λήμμα που του αφιερώνει η Σούδα: "Πρίσκος, Πανίτης, σοφιστής, γεγονὼς ἐπὶ τῶν χρόνων Θεοδοσίου τοῦ μικροῦ. ἔγραψεν ἱστορίαν Βυζαντιακήν, καὶ τὰ κατὰ Ἄτταλον1 ἐν βιβλίοις η΄· μελέτας τε ῥητορικάς, καὶ ἐπιστολάς."

Έγραψε Ιστορία Βυζαντιακή και τα κατ' Αττίλαν (441-472) σε οκτώ βιβλία. Περιγράφει τους Ούννους και τα έθιμά τους, ως αυτόπτης, και δίνει πληροφορίες για τις σχέσεις τους με τους γειτονικούς τους λαούς. Είναι αξιόπιστος ιστορικός, φαίνεται αμερόληπτος και δείχνει ανεκτικότητα προς τους θεωρούμενους τότε βαρβάρους.

Εκτός από ιστορία έγραψε και ρητορικές μελέτες και επιστολές. Το έργο του χρησίμευσε σαν πηγή στους κατοπινούς ιστορικούς όπως τον Προκόπιο. Χαρακτηρίζεται σαν σοφώτατος από τον συγγραφέα του Πασχάλιου χρονικού.

Από το έργο του σώζονται μόνο αποσπάσματα.

---
1: Πρόκειται για τον αρχηγό των Ούννων Αττίλα.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αγνή Βασιλικοπούλου-Ιωαννίδου, Η Βυζαντινή Ιστοριογραφία (324-1204) Σύντομη επισκόπηση, Αθήνα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Priscus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).


  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.