Αυσόνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυσόνιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Decimus Magnus Ausonius (Λατινικά)
Γέννηση310[1][2][3]
Μπορντώ[4][3]
Θάνατος395[5][1][2]
Λανγκόν
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[6][7]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
συγγραφέας[6][8]
πολιτικός
στρατιωτικός
Αξιοσημείωτο έργοCaesares
Mosella
On Hebrew names
Chronicle
On Hebrew and Athenian names of months
On usurpers
On pre-Roman kings
Οικογένεια
ΣύζυγοςAttusia Lucana Sabina
ΓονείςJulius Ausonius
ΑδέλφιαAvitianus
Julia Dryadia
Aemilia Melania
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μνημείο του Αυσόνιου στο Μιλάνο.

Ο Δέκιμος Μάγνος Αυσόνιος (Decimus Magnus Ausonius, 310 - 394)[9] ήταν Λατίνος ποιητής και δάσκαλος της ρητορικής στο Μπορντό της Γαλλίας. Για ένα διάστημα διετέλεσε δάσκαλος του μελλοντικού αυτοκράτορα Γρατιανού, ο οποίος αργότερα του απένειμε το αξίωμα του Ύπατου.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Βουρδίγαλα της Γαλατίας, το σημερινό Μπορντό. Ήταν ελληνικής κατά το ήμισυ καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν αξιόλογος γιατρός ελληνικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του καταγόταν και από τους δύο γονείς της από αριστοκρατικές οικογένειες της νοτιοδυτικής Γαλατίας. Ο Αυσόνιος έλαβε αυστηρή ανατροφή από τη θεία του, την γιατρό Αιμιλία Ιλαρία, και τη γιαγιά του, που την έλεγαν κι εκείνη Αιμιλία. Η εκπαίδευσή του υπήρξε εξαιρετική, ιδίως στη Γραμματική και τη Ρητορική, αλλά έλεγε ότι η πρόοδός του στην ελληνική γλώσσα δεν ήταν ικανοποιητική. Μετά το πέρας των σπουδών του εξασκήθηκε για λίγο ως δικηγόρος, αλλά προτιμούσε να διδάσκει. Το 334 ίδρυσε σχολή ρητορικής στο Μπορντώ, που έγινε πολύ δημοφιλής. Ο γνωστότερος μαθητής του ήταν ο Άγιος Παυλίνος ο Νολανός, αργότερα επίσκοπος της Νόλας στην Ιταλία.

Μετά από τριάντα χρόνια στη σχολή, κλήθηκε από τον Ουαλεντινιανό Α΄ στην αυτοκρατορική αυλή για να διδάξει τον Γρατιανό ως διάδοχο. Ο πρίγκηπας σεβόταν πολύ τον δάσκαλό του, και όταν ανέβηκε στον θρόνο τον τίμησε με τους υψηλότερους τίτλους και τιμές, με αποκορύφωμα το αξίωμα του υπάτου το 379. Ο Αυσόνιος συμμετείχε και σε μια στρατιωτική εκστρατεία κατά των Αλεμάνων το 375, και μετά του δωρήθηκε η Σουηβή σκλάβα Bissula ως μέρος της λείας (αργότερα της απεύθυνε ένα ποίημά του).

Μετά τη δολοφονία του Γρατιανού το 383, ο Αυσόνιος αποσύρθηκε στα κτήματά του κοντά στα Βουρδίγαλα. Πιθανόν η έκτασή του να περιελάμβανε το σημερινό κτήμα του Château Ausone, που ονομάσθηκε από αυτόν. Εμφανίζεται ως εκχριστιανισθείς σε μεγάλη ηλικία.

Το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρότι θαυμάζονταν πολύ από τους συγχρόνους του, τα γραπτά του Αυσόνιου δεν συγκαταλέγονται γενικά στα καλύτερα της λατινικής λογοτεχνίας. Το ύφος του είναι εύκολο και ρέον, και το ποίημά του Mosella χαίρει ακόμα μεγάλης εκτιμήσεως για την περιγραφή της ζωής και των τοπίων κατά μήκος του ποταμού Μοζέλα. Ωστόσο, θεωρείται γενικώς ετερόφωτος και χωρίς πρωτοτυπία. Ο Εδουάρδος Γίββων στο έργο του «Παρακμή και πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» (τόμος Γ΄) παρατηρεί ότι «η ποιητική φήμη του Αυσόνιου καταδικάζει την αισθητική της εποχής του».

Ο Αυσόνιος αναφέρεται συχνά από ιστορικούς της οινοποιίας, καθώς τα έργα του παρέχουν πρώιμες ενδείξεις για αμπελοκαλλιέργειες σε μεγάλη κλίμακα στη σήμερα περίφημη οινοπαραγωγό περιοχή γύρω από τη γενέτειρά του Bordeaux.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]