Πάλλαντας (αποσαφήνιση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Πάλλαντας (Πάλλας) είναι γνωστά τα παρακάτω 5 πρόσωπα:


  1. Γιος του Τιτάνα Κρείου και της Ευρυβίης, αδελφός του Πέρση και του Αστραίου. Ο Πάλλαντας ζευγάρωσε με τη Στύγα, κόρη του Ωκεανού, και μαζί απέκτησαν σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου 4 παιδιά: το Κράτος, τη Βία, τον Ζήλο και τη Νίκη (σε άλλες εκδοχές πάντως το Κράτος είναι νόθο παιδί του Δία). Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις, ο Πάλλαντας ήταν πατέρας της Ηούς.
  2. Ο ένας από τους 50 γιους του Λυκάονα της Αρκαδίας. Ο Πάλλαντας αυτός ήταν ο επώνυμος ήρωας της αρκαδικής πόλεως Παλλάντιο(ν). Κόρη του ήταν η Χρύση, η σύζυγος του βασιλιά Δαρδάνου, ενώ εγγονός του Πάλλαντα ήταν ο Εύανδρος.
  3. Ο Βιργίλιος αναφέρει και έναν άλλο Πάλλαντα, που ήταν δισέγγονος του προηγούμενου (γιος του Ευάνδρου), επώνυμος ήρωας του Παλλαντίου και ένας από τους Αινειάδες, τους συντρόφους δηλαδή του Αινεία, και συμμετείχε στον πόλεμο κατά του Τούρνου στην Ιταλία.
  4. Ένας από τους Γίγαντες, πατέρας σύμφωνα με μεταγενέστερο μύθο της θεάς Αθηνάς. Από αυτόν πήρε η Αθηνά το επίθετο Παλλάς. Ο Πάλλαντας προσπάθησε να βιάσει την Αθηνά, αλλά η θεά τον σκότωσε, τον έγδαρε και φόρεσε το δέρμα του, προσθέτοντας επιπλέον στα πόδια της τις λεγόμενες «πτέρυγες του Πάλλαντος».
  5. Γιος του Πανδίονα και πατέρας των 50 Παλλαντιδών, οι οποίοι επαναστάτησαν εναντίον του Θησέα. Αδελφοί του Πάλλαντα αυτού ήταν ο Λύκος, ο Νίσος και ο Αιγέας, ο πατέρας του Θησέα, συλλογικά γνωστοί ως Πανδιονίδες, που επανακατέλαβαν την εξουσία στην Αθήνα. Ο Πάλλαντας σκοτώθηκε μαζί με πολλούς από τους γιους του από τον Θησέα.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969