Φίλιππος της Ορλεάνης (1396-1420)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος της Ορλεάνης
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΙουλίου 1396
Ανιέρ-συρ-Ουάζ
Θάνατος1  Σεπτεμβρίου 1420[1][2]
Beaugency
Τόπος ταφήςΒασιλική Σαιν-Ντενί
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΛουδοβίκος Α΄ της Ορλεάνης και Βαλεντίνα Βισκόντι, δούκισσα της Ορλεάνης
ΑδέλφιαΚάρολος Α΄ της Ορλεάνης
Ιωάννης της Ορλεάνης (1399-1467)
Μαργαρίτα της Ορλεάνης (1406-1466)
ΟικογένειαΟίκος του Βαλουά
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕκατονταετής Πόλεμος
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φίλιππος (21/24 Ιουλίου 1396 - 1 Σεπτεμβρίου 1420) από τον Οίκο των Βαλουά ήταν κόμης του Βερτύ (Vertus) το διάστημα 1408-1420.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν δευτερότοκος γιος του Λουδοβίκου Α΄ δούκα της Ορλεάνης και της Βαλεντίνας Βισκόντι, κόμισσας του Βερτύ και κόρης του Τζαν-Γκαλεάτσο δούκα του Μιλάνου. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Κάρολος Α΄ δούκας της Ορλεάνης ήταν διάσημος ποιητής και ο μικρότερος αδελφός του ήταν ο Ιωάννης δούκας του Ανγκουλέμ.

Το 1410 πήρε το μέρος των Αρμανιάκ στην Ένωση του Ζιάν. Με τους όρους της Συνθήκης του Ωξέρ το 1412, θα νυμφευόταν την δεύτερη εξαδέλφη του Αικατερίνη, κόρη του Ιωάννη των Βαλουά δούκα της Βουργουνδίας.

Υπηρέτησε στο στρατό του θείου του Καρόλου ΣΤ΄ της Γαλλίας και τον ακολούθησε στην Πικαρδία και στο Αρτουά (1414). Όταν στη μάχη του Αζενκούρ (1415) ο αδελφός του Κάρολος Α΄ αιχμαλωτίστηκε, μερίμνησε για το οικογενειακό δουκάτο της Ορλεάνης. Υποστήριξε τον γιο του Καρόλου, τον διάδοχο Κάρολο Ζ΄ στη διαμάχη του με τους Άγγλους και τους Βουργουνδούς. Ορίστηκε υποδιοικητής του στρατού (1418) και πολιόρκησε και κατέλαβε το Παρτεναί στο Πουατού. Έμεινε στην υπηρεσία του διαδόχου και διοικούσε την περιοχή μεταξύ Σηκουάνα και Λίγηρα.

Απεβίωσε αιφνίδια, 24 ετών και ο διάδοχος έχασε τον καλύτερο υπερασπιστή του. Στην κομητεία του Βερτύ τον διαδέχθηκε η αδελφή του Μαργαρίτα και αυτήν ο γιος της Φραγκίσκος Β΄ δούκας της Βρετάνης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν άγαμος. Από μη νόμιμες σχέσεις είχε φυσικά τέκνα:

  • (νόθος) Αντώνιος, μπήκε στην υπηρεσία του θείου του Καρόλου Α΄. Έγινε κυβερνήτης του Μπλουά. Έλαβε μέρος στην πολιορκία του Μοντερώ, που το κατείχαν οι Άγγλοι. το 1443 ορίστηκε κυβερνήτης του Κουσύ από τον Λουδοβίκο Ζ΄. Απεβίωσε λίγο πριν το 1446.

Ο γλύπτης Καμίλ Κλωντέλ και ο αδελφός του ποιητής Πωλ Κλωντέλ είναι απόγονοι, σύμφωνα με έναν θρύλο, ενός νόθου τέκνου του Φιλίππου.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Françoise Autrand: Charles VI le roi fou.
  1. (Αγγλικά) Find A Grave. Ανακτήθηκε στις 29  Αυγούστου 2019.
  2. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00005736.