Μαργαρίτα της Ναβάρρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαργαρίτα της Ναβάρρας
Marguerite d'Angoulême.jpg
Βασίλισσα της Ναβάρρας
Περίοδος 1526 - 1549
Γέννηση 11 Απριλίου 1492
Ανγκουλέμ, Βασίλειο της Γαλλίας
Θάνατος 21 Δεκεμβρίου 1549 (57 ετών)
Βασίλειο της Γαλλίας
Σύζυγος Κάρολος Δ', δούκας του Αλανσόν
Ερρίκος Β' της Ναβάρρας
Επίγονοι Ιωάννα Γ' της Ναβάρρας
Ιωάννης της Ναβάρρας
Οίκος Οίκος των Βαλουά
Πατέρας Κάρολος της Ορλεάνης
Μητέρα Λουίζα της Σαβοΐας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαργαρίτα της Ναβάρρας (Marguerite de Navarre, 11 Απριλίου 1492 - 21 Δεκεμβρίου 1549), γνωστή και ως Μαργαρίτα της Ανγκουλέμ, ήταν πριγκίπισσα της Γαλλίας, βασίλισσα της Ναβάρρας και δούκισσα του Αλανσόν και του Μπερί[1]. Παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β' της Ναβάρρας. Επιπλέον ήταν συγγραφέας.

Angoulême Marguerite 2012.jpg

Κόρη του Καρόλου της Ορλεάνης κι αγαπημένη αδελφή του μετέπειτα Φραγκίσκου Α΄της Γαλλίας, παντρεύτηκε τον Κάρολο του Αλανσόν και σε δεύτερο γάμο τον Ερρίκο Β΄, ψιλώ ονόματι βασιλιά της Ναβάρρας.

Προστάτις των λογίων και ποιητών, πολλοί από τους οποίους της αφιέρωσαν έργα τους (Μπαντέλλο, Αρετίνο, Ραμπελαί), υπήρξε και η ίδια ποιήτρια.

Σπουδαιότερα έργα της :

Miroir de l'âme pécheresse (Καθρέφτης της αμαρτωλήςψυχής, 1531), έργο που αποδοκιμάστηκε από την Σορβόννη ως αιρετικό, δηλ. προτεσταντικό.

Les Marguerites de la Marguerite des princesses (Οι μαργαρίτες της Μαργαρίτας των πριγκιπισσών, 1531)

L’Heptaméron (Το Επταήμερο, 1558). Συλλογή 72 διηγημάτων, κατά το πρότυπο του Δεκαήμερου του Βοκκάκκιου. Ήταν προορισμένη κι αυτή ν’ αφηγηθεί εκατό ιστορίες σε δέκα μέρες αλλά την στιγμή του θανάτου της Μαργαρίτας είχαν συμπληρωθεί μόνο οι επτά μέρες και είχαν γραφεί μόνο δύο διηγήματα από την όγδοη. Το έργο αυτό θεωρείται πολύτιμο για την ιστορία του πολιτισμού της εποχής του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Marie Dentiére, Epistle to Marguerite de Navarre and Preface to a Sermon by John Calvin, σελ. 51, Σικάγο: University of Chicago Press (2004)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]