Λουδοβίκος της Ορλεάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος της Ορλεάνης
Louis d'Orléans by Alexis Simon Belle, held at Rastatt.jpg
Γέννηση
Βερσαλλίες
Θάνατος
Παρίσι
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Αυγούστα του Μπάντεν-Μπάντεν
Τέκνα Λουδοβίκος Φίλιππος Α΄ της Ορλεάνης και Λουίζα Μαρία της Ορλεάνης
Γονείς Φίλιππος Β΄ της Ορλεάνης και Φραγκίσκη Μαρία των Βουρβόνων
Αδέλφια Jean Philippe d'Orléans, Philippine Élisabeth d'Orléans, Louise Diane d'Orléans, Καρλόττα Αγλαΐα της Ορλεάνης, Marie Louise Élisabeth d'Orléans, Angélique de Froissy, Louise Adélaïde d'Orléans και Λουίζα Ελισάβετ της Ορλεάνης
Αξίωμα διοικητής της Βρετάνης
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος, Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Υπογραφή
Signature of Louis d'Orléans, Duke of Orléans at the wedding of Louis, Dauphin of France to Marie Thérèse of Spain on 23 February 1745.png
Commons page Πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος της Ορλεάνης (Louis d'Orléans, Βερσαλλίες 1703Παρίσι 1752) ήταν δούκας της Ορλεάνης, μοναδικός γιος και διάδοχος του δούκα της Ορλεάνης Φιλίππου Β΄, αντιβασιλέα της Γαλλίας, και της Φραγκίσκης Μαρίας των Βουρβόνων, δεσποινίδος του Μπλουά.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λουδοβίκος της Ορλεάνης

Υπήρξε ευσεβής, χαριτωμένος, και καλλιεργημένος πρίγκηπας, που αρνήθηκε να αναμιχθεί στην πολιτική, λόγω της εχθρότητας του Καρδιναλίου Ντιμπουά.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του στις 2 Δεκεμβρίου του 1723 ο είκοσι ετών Λουδοβίκος ανέλαβε κληρονομικά τον τίτλο του Δούκα της Ορλεάνης και έγινε ο επικεφαλής του Οίκου της Ορλεάνης. Επίσης, έγινε ο επόμενος στη σειρά για τον θρόνο της Γαλλίας μέχρι τη γέννηση του πρωτότοκου γιου του Λουδοβίκου ΙΕ΄ το 1729.

Το 1730, ο καρδινάλιος Φλερί του αφαίρεσε την θέση του αρχιστράτηγου του πεζικού που κατείχε για εννέα χρόνια. Θλιμμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων, επέστρεψε στην ιδιωτική ζωή, κλείστηκε σε μοναστήρι και ασχολήθηκε ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του με τη μετάφραση των ψαλμών και των επιστολών του αποστόλου Παύλου.

Πέθανε στο Παρίσι στις 4 Φεβρουαρίου του 1752.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Ιουνίου του 1724 στη Γερμανία, νυμφεύτηκε τη Γερμανίδα πριγκίπισσα Αυγούστα του Μπάντεν-Μπάντεν (1704 – 1726) και ο γάμος τους επαναλήφθηκε στις 13 Ιουλίου στη Γαλλία. Στη γαλλική αυλή η νέα δούκισσα της Ορλεάνης έγινε γνωστή ως Ιωάννα του Μπάντεν-Μπάντεν. Μαζί της απέκτησε μόνο έναν γιο που επιβίωσε, καθώς η σύζυγός του πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννηση της κόρης τους που επίσης απεβίωσε νωρίς:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis d'Orléans, Duke of Orléans της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).