Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα Κορώνη Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°50′53″N 21°55′18″E / 36.84806°N 21.92167°E / 36.84806; 21.92167

Νέα Κορώνη
Άποψη από τα νότια
Νέα Κορώνη is located in Greece
Νέα Κορώνη
Νέα Κορώνη
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
ΔήμοςΜεσσήνης
Δημοτική ΕνότηταΑίπειας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΜεσσηνίας
Υψόμετρο10 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος234
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
ΠολιούχοςΙερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου (πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου)
Παλαιά ονομασίαΚαντιάνικα
Ταχ. κώδικας24004
Τηλ. κωδικός2725
Δημοτική Ενότητα Αίπειας

Η Νέα Κορώνη[1] είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή της Μεσσηνιακής χερσονήσου, μεταξύ της Κορώνης και του Πεταλιδίου, 44 χλμ. νότια της Καλαμάτας. Έχει 298 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Μεσσήνης, ενώ την περίοδο 1999 - 2010, ανήκε στον Δήμο Αιπείας.

Ιστορία - Πληροφορίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Κορώνη[2] χτίστηκε με ένα ιδιαίτερο πολεοδομικό σχέδιο και αποτελεί Κοινότητα, της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας, του σημερινού Δήμου Μεσσήνης. Η παλαιά ονομασία του, ήταν Καντιάνικα. Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου[3] και πραγματοποιείται πολυήμερη εμποροπανήγυρις, που δυστυχώς στις μέρες μας, κρατά ένα διήμερο, προσπαθώντας από την Κοινότητα να διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Η διοικητική διαίρεση της χώρας το 1833 από τον βασιλιά Όθωνα και η κατάργηση των δήμων από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1912, θέλει τα τότε Καστέλλια, και αργότερα Νέα Κορώνη,[4] να είναι στο χρονικό αυτό διάστημα δημοτικό διαμέρισμα του τότε Δήμου Κολωνίδων. Ο Δήμος αυτός πήρε την ονομασία του από την αρχαία ομώνυμη πόλη, Κολωνίδες, ενώ η Κορώνη (αρχαία πόλη) έδωσε το όνομά της στον σημερινό Δήμο Πεταλιδίου, ο οποίος τότε είχε ονομαστεί Δήμος Κορώνης.

Η αρχαία πολίχνη των Κολωνίδων εστιάζεται στο λόφο με την σημερινή ονομασία Στυλιανόπουλο[5] και ειδικότερα ο Παυσανίας γράφει:

Κοντά δε εις την πόλη των Κορωναίων υπάρχει η γειτονική (πόλη), που λέγεται Κολωνίδες. Οι κατοικούντες εις αυτήν λέγουν πως δεν είναι Μεσσήνιοι, αλλά ισχυρίζονται ότι τους έφερε από την Αττική ο Κόλαινος. Ο Κόλαινος δε, κατόπιν μαντείας, είχε το πουλί Κόρυδον ως οδηγόν του δια την αποικίαν αυτήν. Τους έμελλε δε, με το πέρασμα του καιρού, και την γλώσσαν και τας συνήθειας να αλλάξουν και να μάθουν τα δωρικά. Ευρίσκεται δε ο συνοικισμός αυτός, οι Κολωνίδες, εις ύψωμα που ολίγον απέχει από την θάλασσα.[6]

Επίσης, λέγεται ότι ο Κόλαινος έφερε και την αγγειοπλαστική στην περιοχή, η οποία άνθισε κυρίως στο χωριό Βουνάρια.[7]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Αναγνωστάκης, Ηλίας (2002). «Παράκτιοι οικισμοί της πρωτοβυζαντινής Μεσσηνίας. Η σιωπή των πηγών και η αποσπασματική μαρτυρία της αρχαιολογίας». Στο: Π. Γ. Θέμελη - Βούλα Κόντη. Πρωτοβυζαντινή Μεσσήνη και Ολυμπία. Αστικός και αγροτικός χώρος στη Δυτική Πελοπόννησο. Πρακτικά του Διεθνούς Συμποσίου, Αθήνα 29-30 Μαΐου 1998. Αθήνα. σελίδες 148–151. 
  • Αναγνωστάκης, Ηλίας (Αύγουστος 2005). «Μετονομασίες-μετοικεσίες. Η περίπτωση της Κορώνης». Ομηρική Αίπεια-αρχαία Κορώνη-Πεταλίδι:παρελθόν-παρόν και μέλλον, Επιστημονικό Συνέδριο δήμου Πεταλιδίου, Πεταλίδι 5-7 Αυγούστου 2005. Πεταλίδι. 
Χάρτης