Νέα Κορώνη Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 36°50′53″N 21°55′18″E / 36.84806°N 21.92167°E / 36.84806; 21.92167

Νέα Κορώνη
Άποψη από τα νότια
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Νέα Κορώνη
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Δήμος Μεσσήνης
Γεωγραφία και στατιστική
Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας
Υψόμετρο 10
Πληθυσμός 403 (2001)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Καντιάνικα

Η Νέα Κορώνη είναι χωριό του Νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή της Μεσσηνιακής χερσονήσου, μεταξύ της Κορώνης και του Πεταλιδίου, 44 χλμ. νότια της Καλαμάτας. Έχει 403 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Μεσσήνης, ενώ την περίοδο 1999 -2011 ανήκε στον Δήμο Αιπείας.

Η ιστορία της Νέας Κορώνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Κορώνη χτίστηκε με ένα ιδιαίτερο πολεοδομικό σχέδιο, σε διαμέρισμα του σημερινού δήμου Αιπείας.

Η διοικητική διαίρεση της χώρας το 1833 από τον Βασιλιά Όθωνα και η κατάργηση των δήμων από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1912 θέλει τα τότε Καστέλλια, και αργότερα Νέα Κορώνη, να είναι στο χρονικό αυτό διάστημα δημοτικό διαμέρισμα του τότε δήμου Κολωνίδων. Ο δήμος Κολωνίδων πήρε την ονομασία του από την αρχαία ομώνυμη πόλη, ενώ η Κορώνη έδωσε το όνομά της στο σημερινό δήμο Πεταλιδίου, ο οποίος τότε είχε ονομαστεί δήμος Κορώνης.

Η αρχαία πολίχνη των Κολωνίδων εστιάζεται στο λόφο με την σημερινή ονομασία Στυλιανόπουλο[1] και ειδικότερα ο Παυσανίας γράφει:

Κοντά δε εις την πόλη των Κορωναίων υπάρχει η γειτονική (πόλη), που λέγεται Κολωνίδες. Οι κατοικούντες εις αυτήν λέγουν πως δεν είναι Μεσσήνιοι, αλλά ισχυρίζονται ότι τους έφερε από την Αττική ο Κόλαινος. Ο Κόλαινος δε, κατόπιν μαντείας, είχε το πουλί Κόρυδον ως οδηγόν του δια την αποικίαν αυτήν. Τους έμελλε δε, με το πέρασμα του καιρού, και την γλώσσαν και τας συνήθειας να αλλάξουν και να μάθουν τα δωρικά. Ευρίσκεται δε ο συνοικισμός αυτός, οι Κολωνίδες, εις ύψωμα που ολίγον απέχει από την θάλασσα[2]

.

Επίσης, λέγεται ότι ο Κόλαινος έφερε και την αγγειοπλαστική στην περιοχή, η οποία άνθισε κυρίως στο χωριό Βουνάρια.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αναγνωστάκης, Ηλίας (2002). «Παράκτιοι οικισμοί της πρωτοβυζαντινής Μεσσηνίας. Η σιωπή των πηγών και η αποσπασματική μαρτυρία της αρχαιολογίας». Στο: Π. Γ. Θέμελη - Βούλα Κόντη, επιμ. Πρωτοβυζαντινή Μεσσήνη και Ολυμπία. Αστικός και αγροτικός χώρος στη Δυτική Πελοπόννησο. Πρακτικά του Διεθνούς Συμποσίου, Αθήνα 29-30 Μαΐου 1998. Αθήνα, σελ. 148-151. 
  • Αναγνωστάκης, Ηλίας (Αύγουστος 2005). «Μετονομασίες-μετοικεσίες. Η περίπτωση της Κορώνης». Ομηρική Αίπεια-αρχαία Κορώνη-Πεταλίδι:παρελθόν-παρόν και μέλλον, Επιστημονικό Συνέδριο δήμου Πεταλιδίου, Πεταλίδι 5-7 Αυγούστου 2005.. Πεταλίδι. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Κορώνη της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).