Δραΐνα Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°8′0″N 21°51′37″E / 37.13333°N 21.86028°E / 37.13333; 21.86028

Δραΐνα Μεσσηνίας
Δραΐνα Μεσσηνίας is located in Greece
Δραΐνα Μεσσηνίας
Δραΐνα Μεσσηνίας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
ΔήμοςΜεσσήνης
Δημοτική ΕνότηταΤρικόρφου
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΜεσσηνίας
Υψόμετρο495 μέτρα
Πληθυσμός50 κάτοικοι

Η Δραΐνα Μεσσηνίας,[1] είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που διοικητικά ως Κοινότητα Δραΐνας, ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Τρικόρφου, του Δήμου Μεσσήνης, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Επίσημη ιστοσελίδα του χωριού είναι :

https://instagram.com/drainamessinias?igshid=MzMyNGUyNmU2YQ==

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοτική Ενότητα Τρικόρφου Μεσσηνίας (Η Δραΐνα υπάγεται στη Δ.Ε. Τρικόρφου)

Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Τρίκορφο και Κορομηλιά. Έχει πλούσια παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου και άριστης ποιότητας σύκων. Ένα βασικό προνόμιο που κατέχει, είναι η μαγευτική θέα, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 495 μέτρων.[2] Επίσης διαθέτει ένα ποτάμι στην τοποθεσία Πορί,το ποτάμι ξεκινάει από το Ξεροκασι έπειτα διασχίζει την Κορομηλια, Δραινα, Στερνα και καταλήγει στην Βελικα. Επίσης το χωριό εχει αρκετες πηγες. Όλη η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικές ομορφιές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό ιδρύθηκε επί Τουρκοκρατίας. Λέγεται ότι το ίδρυσαν, διωκόμενοι από τους Τούρκους, Μακεδόνες. Σε ένα σπίτι, στην είσοδό του, υπάρχει λαξευμένη η χρονολογία 1861, αλλά ο οικισμός είναι παλαιότερος (ίσως από το 1700). Έναν από τους πρώτους κατοίκους, οι Τούρκοι τον κρέμασαν από το μουστάκι, σε μια βελανιδιά. Ανήκε στην οικογένεια Κουτέλα, η οποία ήταν και η πρώτη, η οποία έφτασε από τη Μακεδονία και καταγόταν από τη Μικρά Ασία, πιθανόν από το Αϊβαλί.

Η Δραΐνα αρχικά, ήταν το μέρος που ο Παπαφλέσσας, είχε σχεδιάσει να αντιμετωπίσει τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, πριν μετακινηθεί στο Μανιάκι. Ο Παπαφλέσσας έμεινε στην Δραΐνα, σε σπίτι στο βουνό. Εκείνο το σπίτι κατοικείται μέχρι και σήμερα.

Το χωριό πήρε το όνομά του από δύο μεγάλες βελανιδιές (δρυς), που βρίσκονταν στην ανατολική είσοδό του. Οι βελανιδιές αυτές ήταν εκεί μέχρι και τη δεκαετία του '50.

Το χωριό δε διαθέτει Δημοτικό Σχολείο, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πληθυσμός - Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μόνιμοι κάτοικοι το χωριού, σύμφωνα με την Ελληνική απογραφή του 2011, που διεξήχθη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανέρχονται σε 50[3] και ασχολούνται ως επί το πλείστον με αγροτικές εργασίες και κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς και την συγκομηδή των σύκων.

Εκκλησίες - Πανηγύρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαθέτει έναν Ιερό Ναό, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, έναν Ναό αφειερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη και το Ναό του Κοιμητηρίου, αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο.

Στις 17 Αυγούστου, γίνεται ένα πανηγύρι στην πλατεία του χωριού, με κλαρίνα, λαούτο και πολλά άλλα μουσικά όργανα. Διατίθεται άφθονη γουρουνοπούλα, μπύρες, χυμοί κ.ά. Στα όρια του χωριού υπάρχουν δύο εξωκλήσια, ο Άγιος Κωνσταντίνος και ο Άγιος Ιωάννης. Κατά τη διάρκεια των εορτών των αγίων αυτών, γίνονται στο χωριό τοπικά πανηγύρια.

Διοικητικές μεταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21-04-1835, ο οικισμός Δραΐνα[4] προσαρτάται στο Δήμο Υάμειας. Στις 18-12-1840,[5] προσαρτάται στο Δήμο Ιθώμης. Στις 31-08-1912,[6] ορίζεται έδρα της Κοινότητας Δραΐνας. Στις 04-12-1997,[7] ο οικισμός Δραΐνα προσαρτάται στην Κοινότητα Τρικόρφου και στις 07-06-2010,[8] προσαρτάται στο Δήμο Μεσσήνης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης