Μπέρτα της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μπέρθα της Ολλανδίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μπέρθα της Ολλανδίας
Bertha of holland.jpg
Η Μπέρτα της Ολλανδίας
Βασιλική σύζυγος των Φράγκων
Περίοδος 1072-1092
Σύζυγος Φίλιππος Α' της Γαλλίας
Επίγονοι Κωνσταντία της Γαλλίας, Λουδοβίκος ΣΤ' της Γαλλίας
Οίκος Οίκος των Καπέτων
Πατέρας Φλωρέντιος Α' της Ολλανδίας
Μητέρα Γερτρούδη της Σαξονίας
Γέννηση ~1058
Θάνατος 1093
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )
O γάμος της Μπέρτας με τον Γάλλο βασιλιά Φιλίππο Α΄ - μικρογραφία 14ου αιώνα.
O βασιλιά Φιλίππoς Α΄ παντρεύεται την Βερτράδα, ο κόμης Φούλκων Δ΄ του Ανζού διαμαρτύρεται ενώ η Μπερθα κλείστηκε σε ένα κάστρο - μικρογραφία 14ου αιώνα.

H Μπέρτα της Ολλανδίας ή Μπέρτα της Φριζίας (Berthe de Hollande, 1055 - 15 Οκτωβρίου 1094), βασιλική σύζυγος της Γαλλίας (1072 - 1092) ως πρώτη σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Α΄ ήταν κόρη του Φλωρέντιου Α΄, κόμητος της Ολλανδίας και της Γερτρούδης της Σαξονίας. [1] Παντρεύτηκε τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο Α΄ (1072), ο γάμος ήταν το αποτέλεσμα των ειρηνικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον ίδιο τον Γάλλο βασιλιά και τον θετό της πατέρα Ροβέρτο της Φλάνδρας, ύστερα από 9 χρόνια στειρότητας απέκτησαν 3 παιδιά ανάμεσα στα οποία και τον διάδοχο του Φιλίππου στον Γαλλικό θρόνο Λουδοβίκο τον παχύ. Το 1092 ο σύζυγος της λόγω κεραυνοβόλου έρωτα με την Βερτράδη του Μόνφορ τέταρτη σύζυγο του κόμητος του Ανζού Φούλκωνος Δ΄ αποφάσισε να χωρίσει την Μπέρθα για να την παντρευτεί, ο γάμος αυτός ήταν μεγάλο σκάνδαλο επειδή και οι δυο χώρισαν τους προηγούμενους συζύγους τους για να παντρευτούν και έφερε την σφοδρά αντίδραση της εκκλησίας, η Μπέρτα πέθανε τον επόμενο χρόνο.

Γάμος της Μπέρτας με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπέρτα αναφέρεται πολλές φορές και ως Ματθίλδη, καταγόταν και από τους δυο γονείς της από υψηλές οικογένειες και είχε 6 αδέλφια, ο πατέρας της που βασίλευε στην περιοχή της Φριζίας δολοφονήθηκε (1061), [2] και η μητέρα της δυο χρόνια αργότερα (1063) παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο της τον Ροβέρτο Α' της Φλάνδρας, [3] ο οποίος ορίστηκε κηδεμόνας για την ίδια την Μπέρθα και για τα 6 αδέλφια της. Ο θετός της πατέρας μπλέχτηκε σε πόλεμο με τον Γάλλο βασιλιά Φίλιππο Α΄ για το ζήτημα διαδοχής της Φλάνδρας (1070), σε δυο χρόνια οι δυο ηγεμόνες αποφάσισαν να κλείσουν ειρήνη με τον θετό της πατέρα Ροβέρτο να προσφέρει στον Γάλλο βασιλιά για νύφη την θετή του θυγατέρα Μπέρθα η οποία είχε φτάσει σε ηλικία γάμου, ο γάμος έγινε μέσα στο 1072. [4]

Βασίλισσα της Γαλλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπέρθα παρά την υψηλή τάξη στην οποία ανήκαν οι γονείς της δεν είχε το κατάλληλο κύρος για να παντρευτεί έναν Γάλλο βασιλιά, αλλά ο Φίλιππος αναγκάστηκε να το δεχτεί επειδή δυσκολευόταν έντονα εκείνη την εποχή να βρει νύφη από τις δικές του τάξεις λόγω αποκλεισμού της εκκλησίας, [5] η Μπέρθα διέμενε στα βασιλικά κτήματα του συζύγου της γύρω από το Παρίσι και την Ορλεάνη. Λίγες πληροφορίες είναι γνωστές σχετικά με την Μπέρθα ως βασίλισσα της Γαλλίας, καταγράφηκε το γεγονός ότι χρησιμοποίησε την βασιλική της δύναμη για να εξορίσει τον ηγούμενο Γεράρδο του Αγίου Γεράρδου για να επαναφέρει ξανά τον προηγούμενο ηγούμενο Πόντιο που είχε εκδιωχθεί λόγω της κακοδιαχείρησης, ο Άγιος Αρνούλφος του Σουασόν την προειδοποίησε οι η πράξη της αυτή θα προκαλέσει την οργή του Θεού αλλά η Μπέρθα αρνήθηκε να τον ακούσει και τον οδήγησε στην εξορία όπου πέθανε ως ερημίτης (1087). Η Μπέρτα για 6 χρόνια δεν μπορούσε να συλλάβει παιδί κάτι που τους έκανε ιδιαίτερα ανήσυχους ιδιαίτερα τον βασιλιά Φίλιππο που δεν μπορούσε να αποκτήσει διάδοχο γεγονός ασυνήθιστο ιδιαίτερα για τους πρώτους βασιλείς από την δυναστεία των Καπετιδών. [6] Η κατάσταση αντιστράφηκε στην συνέχεια όταν η Μπέρθα γέννησε τρία παιδιά μια κόρη την Κωνσταντία (1078) και δυο γιους τον Λουδοβίκο (1081) ο οποίος θα είναι τελικά και ο διάδοχος του πατέρα του στο βασίλειο της Γαλλίας και τον Ερρίκο (1083) ο οποίος πέθανε σε βρεφική ηλικία. [7] Το ζευγάρι στην συνέχεια έστειλε ευχαριστίες στον ερημίτη Άγιο Αρνούλφο του Σουασόν τον οποίο η ίδια η βασίλισσα Μπέρτα τον είχε εξορίσει αλλά εκείνος τους είχε προειδοποιήσει ότι η βασίλισσα Μπέρθα θα γεννήσει τον διάδοχο σύντομα και θα του δώσει το όνομα Λουδοβίκος το οποίο είχε προέλευση από την δυναστεία των Καρολιδών.

Διαζύγιο της Μπέρτας από τον Φίλιππο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την γέννηση των τριών παιδιών ο γάμος φαίνεται ότι δεν είχε άλλα στηρίγματα, ο βασιλιάς Φίλιππος έψαχνε αφορμή να την χωρίσει με την κατηγορία ότι δεν μπορούσε να ζήσει άλλο μαζί της επειδή ήταν αρκετά παχιά παρά το ότι είχε γίνει και ο ίδιος τόσο παχύσαρκος που δεν μπορούσε να οδηγήσει ούτε ένα άλογο. Το 1192 ο Φίλιππος Α΄ ανακοίνωσε την απόφαση του να χωρίσει την Μπέρτα την θετή κόρη του Ροβέρτου της Φριζίας όπως την είχε ο ίδιος περιγράψει για να παντρευτεί την Βερτράδα του Μόνφορ σύζυγο του κόμητος του Ανζού Φούλκωνος Δ΄, η Μπέρτα πέθανε πολύ σύντομα στις 15 Οκτωβρίου 1094, [8] και αυτό επέτρεψε στον Φίλιππο να προχωρήσει στον δεύτερο γάμο του παρά το ότι ο σύζυγος της Βερτράδης Φούλκων Δ΄ του Ανζού ζούσε.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον σύζυγο της Μπέρτας Φιλιππο Α΄ βασιλιά της Γαλλίας παιδιά τους ήταν :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. William (of Malmesbury), Gesta Regum Anglorum: The History of the English Kings: General introduction and commentary, Volume 2, Roger Aubrey Baskerville Mynors, Rodney M. Thomson and Michael Winterbottom, (Oxford University Press, 1999), 244.
 2. van Bussel, Marion (2012). "Bertha van Holland (ca. 1055–1094)". Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Retrieved 8 February 2013.
 3. Bradbury, Jim (2007). The Capetians: The History of a Dynasty. Continuum International Publishing Group.
 4. Bradbury, Jim (2007). The Capetians: The History of a Dynasty. Continuum International Publishing Group.
 5. Nieuwenhuijsen, Kees (2016). Strijd om West-Frisia. De ontstaansgeschiedenis van het graafschap Holland: 900-1100. Omniboek, Utrecht, p. 221.
 6. Luscombe, David; Riley-Smith, Jonathan (2004). The New Cambridge Medieval History: Volume 4, c.1024-c.1198.
 7. Luscombe, David; Riley-Smith, Jonathan (2004). The New Cambridge Medieval History: Volume 4, c.1024-c.1198.
 8. Nieuwenhuijsen, Kees (2016). Strijd om West-Frisia. De ontstaansgeschiedenis van het graafschap Holland: 900-1100. Omniboek, Utrecht, p. 221.
 9. Richard Huscroft, Tales from the Long Twelfth Century: The Rise and Fall of the Angevin Empire, (Yale University Press, 2016), xi.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Women, Power, and Violence in Orderic Vitalis's "Historia Ecclesiastica", Jean Blacker, Violence Against Women in Medieval Texts, ed. Anna Roberts, (University Press of Florida, 1998)
 • Luscombe, David; Riley-Smith, Jonathan (2004). The New Cambridge Medieval History: Volume 4, c.1024-c.1198.
 • Nieuwenhuijsen, Kees (2016). Strijd om West-Frisia. De ontstaansgeschiedenis van het graafschap Holland: 900-1100. Omniboek, Utrecht
 • William (of Malmesbury), Gesta Regum Anglorum: The History of the English Kings: General introduction and commentary, Volume 2, Roger Aubrey Baskerville Mynors, Rodney M. Thomson and Michael Winterbottom, (Oxford University Press, 1999)


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bertha of Holland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).