Κατάλογος χωρών ανά οικολογικό αποτύπωμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το εθνικό οικολογικό πλεόνασμα ή έλλειμμα ανά χώρα, το οποίο μετράται ως η βιοχωρητικότητα της χώρας ανά άτομο (σε παγκόσμια εκτάρια) μείον το οικολογικό αποτύπωμα ανά άτομο (επίσης σε παγκόσμια εκτάρια). Τα δεδομένα είναι για το 2013.[1]
  x ≤ -9
  -9 < x ≤ -8
  -8 < x ≤ -7
  -7 < x ≤ -6
  -6 < x ≤ -5
  -5 < x ≤ -4
  -4 < x ≤ -3
  -3 < x ≤ -2
  -2 < x ≤ -1
  -1 < x < 0
  0 ≤ x < 2
  2 ≤ x < 4
  4 ≤ x < 6
  6 ≤ x < 8
  8 ≤ x
  Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα

Αυτός είναι κατάλογος χωρών ανά οικολογικό αποτύπωμα. Ο πίνακας βασίζεται σε στοιχεία που εκτείνονται από το 1961 έως το 2013 από τις Εθνικές Αναφορές Αποτυπώματος του Παγκόσμιου Δικτύου Αποτυπώματος που δημοσιεύθηκε το 2016. Οι αριθμοί δίνονται σε παγκόσμια εκτάρια ανά κάτοικο. Το παγκόσμιο μέσο οικολογικό αποτύπωμα το 2012 ήταν 2.84 παγκόσμια εκτάρια ανά άτομο (22.1 δισεκατομμύρια παγκόσμια εκτάρια συνολικά). Με παγκόσμιο μέσο όρο βιοχωρητικότητας 1.73 παγκόσμια εκτάρια (gha) ανά άτομο (9.2 δισεκατομμύρια συνολικά), αυτό οδηγεί σε παγκόσμιο οικολογικό έλλειμμα 1.1 παγκόσμια εκτάρια ανά άτομο (7.8 δισεκατομμύρια συνολικά).

Για την ανθρωπότητα, η παραγωγή αποτυπώματος μικρότερου από τη βιοχωρητικότητα του πλανήτη είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα. Μετά από αυτά, η οικολογική υπερβολική χρήση είναι δυνατή μόνο προσωρινά. Μια χώρα που καταναλώνει περισσότερα κατά μέσο όρο από τα 1.73 gha ανά άτομο έχει ζήτηση πόρων που δεν αντιγράφεται εύκολα σε όλο τον κόσμο. Αντιστρόφως, με αποτύπωμα κάτω από 1.73 gha ανά άτομο, αυτό δεν είναι πάντα οικολογικά βιώσιμο, επειδή η ποιότητα του αποτυπώματος εξακολουθεί να μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή. Αν μια χώρα δεν διαθέτει επαρκούς οικολογικούς πόρους εντός της δικής της επικράτειας για να καλύψει το αποτύπωμα του πληθυσμού της, στη συνέχεια τρέχει ένα οικολογικό έλλειμμα και η χώρα ονομάζεται μια οικολογικός οφειλέτης. Διαφορετικά, έχει οικολογικό απόθεμα και ονομάζεται πιστωτής.

Χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση: Ο παρακάτω πίνακας βασίζεται στα αποτελέσματα του 2012 (έκδοση της Εθνικής Αναφοράς Αποτυπώματος για το 2016). Η τελευταία έκδοση (2018) είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Δικτύου Αποτυπωμάτων (http://data.footprintnetwork.org). Σημειώστε ότι αυτή η λίστα περιέχει μόνο 188 χώρες, καλύπτοντας τις περισσότερες από τις χώρες με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Κατάταξη Χώρα Οικολογικό αποτύπωμα (gha/άτομο) Βιοχωρητικότητα (gha/άτομο) Έλλειμμα ή απόθεμα βιοχωρητικότητας (gha/άτομο) Πληθυσμός (σε εκατομμύρια άτομα) Συνολική βιοχωρητικότητα (gMha)
1 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 15.82 1.68 -14.14 0.52 -7.35
2 Flag of Aruba.svg Αρούμπα 11.88 0.57 -11.31 0.1 -1.13
3 Flag of Qatar.svg Κατάρ 10.8 1.24 -9.56 2.05 -19.60
4 Flag of Australia.svg Αυστραλία 9.31 16.57 7.26 23.05 167.34
5 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 8.22 3.76 -4.46 317.5 -1416.05
6 Flag of Canada.svg Καναδάς 8.17 16.01 7.83 34.84 272.80
7 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 8.13 0.55 -7.58 3.25 -24.64
8 Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 7.97 0.05 -7.92 5.3 -41.98
9 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 7.93 0.56 -7.37 65.648 -483.83
10 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 7.92 1.56 -6.36 1.34 -8.52
11 Flag of Montserrat.svg Μοντσεράτ 7.78 1.36 -6.42 0.005 -0.03
12 Flag of Oman.svg Ομάν 7.52 1.92 -5.6 3.31 -18.54
13 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 7.49 0.58 -6.91 1.32 -9.12
14 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 7.44 1.19 -6.25 11.06 -69.13
15 Flag of Sweden.svg Σουηδία 7.25 10.62 3.38 9.51 32.14
16 Flag of Estonia.svg Εσθονία 6.86 10.53 3.67 1.29 4.73
17 Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 6.84 9.55 2.71 0.37 1.00
18 Flag of Latvia.svg Λετονία 6.29 9.55 3.26 2.06 6.72
19 Flag of Israel.svg Ισραήλ 6.22 0.35 -5.87 7.64 -44.85
20 Flag of Mongolia.svg Μογγολία 6.08 15.66 9.58 2.8 26.82
21 Flag of Austria.svg Αυστρία 6.06 3.07 -3 8.46 -25.38
22 Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν 5.93 1.0 -4.13 23.6 1.00
22 Flag of Finland.svg Φινλανδία 5.87 13.44 7.57 5.41 40.95
23 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 5.83 5.67 -0.17 3.03 -0.52
24 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 5.81 2.35 -3.47 2.07 -7.18
25 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 5.79 1.3 -4.48 8 -35.84
26 Flag of Bermuda.svg Βερμούδες 5.77 0.13 -5.64 0.06 -0.34
27 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 5.69 0.68 -5.01 49 -245.49
28 Flag of Russia.svg Ρωσία 5.69 6.79 1.1 143.17 157.49
29 Twemoji 1f1f0-1f1fe.svg Κέιμαν Νήσοι 5.65 0.32 -5.33 0.06 -0.32
30 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 5.61 0.5 -5.12 28.29 -144.84
31 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 5.6 10.14 4.54 4.46 20.25
32 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 5.57 3.73 -1.83 4.58 -8.38
33 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 5.55 3.41 -2.14 16.27 -34.82
34 Flag of Denmark.svg Δανία 5.51 4.78 -0.73 5.6 -4.09
35 Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 5.47 2.79 -2.68 5.17 -13.86
36 Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 5.38 0.94 -4.44 0.09 -0.40
37 Flag of Germany.svg Γερμανία 5.3 2.27 -3.02 82.8 -250.06
38 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 5.28 1.17 -4.11 16.71 -68.68
39 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 5.19 2.46 -2.73 10.66 -29.10
40 Flag of France.svg Γαλλία 5.14 3.11 -2.04 63.98 -130.52
41 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 5.09 3.64 -1.45 9.4 -13.63
42 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 5.02 0.72 -4.3 127.25 -547.18
43 Flag of Norway.svg Νορβηγία 4.98 8.18 3.19 4.99 15.92
44 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 4.94 0.62 -4.31 0.05 -0.22
45 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 4.94 1.32 -3.62 6.30 -22.82
46 Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 4.84 5.27 0.43 0.74 0.32
47 Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία 4.73 1.37 -3.36 0.27 -0.91
48 Flag of Italy.svg Ιταλία 4.61 1.08 -3.53 60.92 -215.05
49 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 4.48 0.19 -4.29 0.28 -1.20
50 Flag of Poland.svg Πολωνία 4.44 2.08 -2.36 38.21 -90.18
51 Flag of Greece.svg Ελλάδα 4.38 1.61 -2.77 11.12 -30.80
52 Flag of Chile.svg Χιλή 4.36 3.63 -0.73 17.46 -12.75
53 Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 4.25 89.33 85.08 0.54 45.94
54 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 4.21 0.34 -3.87 1.13 -4.37
55 Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 4.16 10.52 6.36 6.69 42.55
56 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 4.06 2.87 -1.19 0.41 -0.49
57 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 4.06 2.71 -1.35 5.45 -7.36
58 Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 3.97 4.4 0.44 0.74 0.33
59 Flag of Croatia.svg Κροατία 3.92 2.8 -1.12 4.31 -4.83
60 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 3.88 1.51 -2.37 10.6 -25.12
61 Flag of Lebanon.svg Λίβανος 3.84 0.33 -3.51 4.65 -16.32
62 Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 3.83 3.47 -0.35 2 -0.70
63 Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 3.78 3.24 -0.54 0.62 -0.33
64 Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 3.71 2.41 -1.3 29.24 -38.01
65 Flag of Libya.svg Λιβύη 3.69 0.7 -3 6.16 -18.48
66 Flag of Spain.svg Ισπανία 3.67 1.25 -2.42 46.76 -113.16
67 Flag of Réunion.svg Ρεϋνιόν 3.65 0.18 -3.47 0.86 -2.98
68 Flag of FLNKS.svg Νέα Καληδονία 3.58 7.67 4.09 0.25 1.02
69 Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα 3.57 2.78 -0.79 29.96 -23.67
70 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 3.46 0.71 -2.75 1.24 -3.41
71 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 3.38 0.94 -2.44 1408.04 -3435.62
72 Flag of Turkey.svg Τουρκία 3.33 1.52 -1.81 74 -133.94
73 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 3.32 2.86 -0.46 7.28 -3.35
74 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 3.31 1.15 -2.16 52.39 -113.16
75 Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία 3.26 1.51 -1.75 2.11 -3.69
76 Flag of France.svg Γουαδελούπη 3.23 0.45 -2.77 0.46 -1.27
77 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 3.14 6.92 3.78 41.09 155.32
78 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 3.12 1.63 -1.49 3.83 -5.71
79 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 3.11 9.08 5.97 198.66 1186.00
80 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 3.11 1.26 -1.85 0.11 -0.20
81 Flag of Guyana.svg Γουιάνα 3.07 66.58 63.51 0.8 50.81
82 Flag of Grenada.svg Γρενάδα 2.98 1.96 -1.01 0.1 -0.10
83 Flag of Bolivia.svg Βολιβία 2.96 16.73 13.77 10.5 144.59
84 Flag of Nauru.svg Ναουρού 2.94 0.19 -2.76 0.01 -0.03
85 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 2.92 2.17 -0.75 9.98 -7.49
86 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 2.91 10.32 7.41 3.4 25.19
87 Flag of Fiji.svg Φίτζι 2.9 2.37 -0.52 0.88 -0.46
88 Flag of Mexico.svg Μεξικό 2.89 1.27 -1.62 120.85 -195.78
89 Flag of the British Virgin Islands.svg Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι 2.86 2.05 -0.81 0.03 -0.02
90 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 2.84 1.53 -1.31 4.8 -6.29
91 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 2.84 2.27 -0.58 45.53 -26.41
92 Flag of Iran.svg Ιράν 2.79 0.9 -1.89 76.42 -144.43
93 Flag of Panama.svg Παναμάς 2.79 2.94 0.15 3.8 0.57
94 Flag of Samoa.svg Σαμόα 2.77 1.93 -0.85 0.19 -0.16
95 Flag of Romania.svg Ρουμανία 2.71 2.32 -0.39 21.76 -8.49
96 Flag of Serbia.svg Σερβία 2.7 1.25 -1.44 9.55 -13.75
97 Flag of Tonga.svg Τόνγκα 2.7 1.48 -1.22 0.1 -0.12
98 Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 2.66 1.24 -1.42 66.78 -94.83
99 Flag of Dominica.svg Δομινίκα 2.57 1.03 -1.54 0.07 -0.11
100 Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 2.54 4.48 1.93 3.8 7.33
101 Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 2.52 0.62 -1.9 0.49 -0.93
102 Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 2.48 6.88 4.4 2.26 9.94
103 Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 2.45 0.34 -2.1 0.18 -0.38
104 Flag of French Guiana.svg Γαλλική Γουιάνα 2.34 111.35 109.01 0.24 26.16
105 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 2.34 0.93 -1.4 10.88 -15.23
106 Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 2.32 0.92 -1.4 28.54 -39.96
107 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 2.31 0.85 -1.46 9.31 -13.59
108 Flag of Peru (state).svg Περού 2.28 3.97 1.69 29.99 50.68
109 Flag of Armenia.svg Αρμενία 2.23 0.89 -1.35 2.97 -4.01
110 Flag of Albania.svg Αλβανία 2.21 1.18 -1.03 3.16 -3.25
111 Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 2.19 0.77 -1.42 0.86 -1.22
112 Ισημερινός Ισημερινός 2.17 2.2 0.03 15.49 0.46
113 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 2.15 0.56 -1.59 80.72 -128.34
114 Flag of Algeria.svg Αλγερία 2.12 0.59 -1.53 38.48 -58.87
115 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 2.1 0.21 -1.89 7.01 -13.25
116 Snake Flag of Martinique.svg Μαρτινίκα 2.08 0.39 -1.7 0.4 -0.68
117 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 2.07 0.61 -1.46 6.3 -9.20
118 Flag of Wallis and Futuna.svg Ουαλίς και Φουτουνά 2.07 1.51 -0.56 0.01 -0.01
119 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 2.02 26.31 24.29 1.63 39.59
120 Flag of Eswatini.svg Εσουατίνι 2.01 0.88 -1.14 1.23 -1.40
121 Flag of Ghana.svg Γκάνα 1.97 1.35 -0.62 25.37 -15.73
122 Flag of Cuba.svg Κούβα 1.95 0.76 -1.19 11.27 -13.41
123 Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 1.91 1.3 -0.61 5.47 -3.34
124 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 1.91 3.92 2.01 7.17 14.41
125 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 1.89 0.99 -0.9 15.08 -13.57
126 Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 1.89 0.43 -1.46 2.77 -4.04
127 Flag of Iraq.svg Ιράκ 1.88 0.29 -1.59 32.78 -52.12
128 Flag of Colombia.svg Κολομβία 1.87 3.6 1.72 47.7 82.04
129 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 1.78 0.8 -0.98 3.51 -3.44
130 Flag of Honduras.svg Ονδούρα 1.68 1.77 0.09 7.94 0.71
131 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 1.68 0.71 -0.96 32.52 -31.22
132 Flag of Lesotho.svg Λεσότο 1.66 0.78 -0.87 2.05 -1.78
133 Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 1.65 1 -0.65 90.8 -59.02
134 Flag of Georgia.svg Γεωργία 1.58 1.17 -0.41 4.36 -1.79
135 Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 1.58 1.26 -0.32 246.86 -79.00
136 Flag of Niger.svg Νίγηρας 1.56 1.24 -0.32 17.16 -5.49
137 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 1.53 0.56 -0.97 10.28 -9.97
138 Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 1.53 3.03 1.49 1.66 2.47
139 Flag of Mali.svg Μάλι 1.53 1.58 0.05 14.85 0.74
140 Flag of Syria.svg Συρία 1.51 0.6 -0.91 21.89 -19.92
141 Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 1.49 0.87 -0.61 0.19 -0.12
142 Flag of Chad.svg Τσαντ 1.46 2.03 0.57 12.45 7.10
143 Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 1.43 1.84 0.41 52.8 21.65
144 Flag of Benin.svg Μπενίν 1.41 0.88 -0.53 10.05 -5.33
145 Flag of Guinea.svg Γουινέα 1.41 2.09 0.68 11.45 7.79
146 Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 1.39 2.25 0.87 5.99 5.21
147 Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 1.37 0.62 -0.75 13.72 -10.29
148 Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 1.32 0.44 -0.88 21.1 -18.57
149 Flag of Tanzania.svg Τανζανία 1.32 1.08 -0.24 47.78 -11.47
150 Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό 1.29 10.91 9.63 4.34 41.97
151 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 1.29 4.36 3.08 0.55 1.69
152 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 1.27 1.78 0.51 19.84 10.12
153 Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 1.24 7.87 6.62 4.53 29.99
154 Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 1.24 1.24 0 5.98 0.00
155 Flag of Somalia.svg Σομαλία 1.24 1.27 0.03 10.2 0.31
156 Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 1.24 0.59 -0.66 36.35 -23.99
157 Flag of Laos.svg Λάος 1.22 1.62 0.4 6.65 2.66
158 Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 1.21 0.98 -0.22 16.46 -3.62
159 Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 1.21 1.09 -0.11 14.86 -1.63
160 Flag of Liberia.svg Λιβερία 1.21 2.57 1.35 4.19 5.66
161 Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 1.21 1.05 -0.16 13.73 -2.20
162 Flag of Cameroon.svg Καμερούν 1.17 1.69 0.52 21.7 11.28
163 Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα 1.17 0.6 -0.57 24.76 -14.11
164 Flag of India.svg Ινδία 1.16 0.45 -0.71 1236.69 -878.05
165 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 1.16 0.7 -0.47 168.83 -79.35
166 Flag of Togo.svg Τόγκο 1.13 0.53 -0.6 6.64 -3.98
167 Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 1.1 0.54 -0.56 96.71 -54.16
168 Flag of the Comoros.svg Κομόρες 1.03 0.32 -0.7 0.72 -0.50
169 Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 1.03 0.82 -0.21 1.79 -0.38
170 Flag of Kenya.svg Κένυα 1.03 0.51 -0.52 43.18 -22.45
171 Flag of Yemen.svg Υεμένη 1.03 0.5 -0.53 23.85 -12.64
172 Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 1.02 0.58 -0.44 91.73 -40.36
173 Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 0.99 2.63 1.64 22.29 36.56
174 Flag of Zambia.svg Ζάμπια 0.99 2.23 1.24 14.08 17.46
175 Flag of Nepal.svg Νεπάλ 0.98 0.59 -0.38 27.47 -10.44
176 Flag of Angola.svg Ανγκόλα 0.93 2.55 1.61 20.82 35.52
177 Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 0.91 0.53 -0.38 8.01 -3.04
178 Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 0.87 2.06 1.19 25.2 29.99
179 Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 0.87 0.54 -0.32 11.46 -3.67
180 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 0.82 3.07 2.25 65.7 147.83
181 Flag of Malawi.svg Μαλάουι 0.81 0.66 -0.15 15.91 -2.39
182 Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 0.8 0.32 -0.48 9.85 -4.73
183 Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 0.79 0.5 -0.3 29.82 -8.95
184 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 0.79 0.35 -0.44 179.16 -78.83
185 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 0.72 0.38 -0.35 154.7 -54.15
186 Flag of Haiti.svg Αϊτή 0.61 0.27 -0.34 10.17 -3.46
187 Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 0.48 1.78 1.3 1.11 1.44
188 Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 0.49 1.3 0.88 6.13 5.39

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

World map of countries by ecological footprint (2007 data).
Παγκόσμιος χάρτης χωρών ανά οικολογικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο βιοχωρητικότητας 2.1 gha / άτομο το 2007.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Open Data Platform». data.footprintnetwork.org. Ανακτήθηκε στις 2018-03-30. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]