Κατάλογος Ελλήνων βουλευτών (2019)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Κατάλογος των μελών της Βουλής των Ελλήνων 2019 αφορά τα 300 μέλη της Βουλής των Ελλήνων (βουλευτές) που εξελέγησαν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019.

Σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχική σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων
Τρέχουσα σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων
Κοινοβουλευτική Ομάδα Αρχική σύνθεση Τρέχουσα σύνθεση
Νέα Δημοκρατία
158 / 300
157 / 300
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία
86 / 300
85 / 300
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - Κίνημα Αλλαγής
22 / 300
22 / 300
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
15 / 300
15 / 300
Ελληνική Λύση
10 / 300
10 / 300
Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής
9 / 300
7 / 300
Ανεξάρτητοι
0 / 300
4 / 300

Κοινοβουλευτικές Ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νέα Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογική περιφέρεια Ονοματεπώνυμο Παρατηρήσεις
Παναγιώτης Πικραμμένος
Γιώργος Γεραπετρίτης
Τάκης Θεοδωρικάκος
Χρήστος Ταραντίλης
Θόδωρος Σκυλακάκης Αντικατάσταση Μαριέττας Γιαννάκου λόγω θανάτου
Όλγα Κεφαλογιάννη
Βασίλης Κικίλιας
Θάνος Πλεύρης
Νικήτας Κακλαμάνης Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Άγγελος Συρίγος
Φωτεινή Πιπιλή
Κωστής Χατζηδάκης
Άδωνις Γεωργιάδης
Νίκη Κεραμέως
Γιώργος Κουμουτσάκος
Θεόδωρος Ρουσόπουλος
Δημήτρης Καιρίδης
Ζωή Ράπτη
Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας
Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Γιάννης Λοβέρδος
Νίκος Δένδιας
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Διονύσης Χατζιδάκης
Χάρης Θεοχάρης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Άννα Καραμανλή
Σοφία Βούλτεψη
Μπάμπης Παπαδημητρίου
Γιάννης Καλλιάνος
Βασίλης Σπανάκης
Κώστας Κατσαφάδος
Γιάννης Μελάς
Νίκος Μανωλάκος
Νόνη Δούνια
Χριστόφορος Μπουτσικάκης
Δημήτρης Μαρκόπουλος
Γιάννης Τραγάκης
Γεωργία Μαρτίνου
Μάκης Βορίδης
Γιώργος Βλάχος
Βασίλης Οικονόμου
Θανάσης Μπούρας Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βαγγέλης Λιάκος
Γιώργος Κώτσηρας
Κώστας Καραγκούνης
Μάριος Σαλμάς
Σπήλιος Λιβανός
Γιάννης Ανδριανός
Κώστας Βλάσης
Γιώργος Στύλιος
Άγγελος Τσιγκρής
Ανδρέας Κατσανιώτης
Ιάσων Φωτήλας
Χριστίνα Αλεξοπούλου
Ανδρέας Κουτσούμπας
Ανδρέας Πάτσης
Κωνσταντίνος Μπλούχος
Μάνος Κόνσολας
Βασίλης Υψηλάντης
Μίκα Ιατρίδη
Γιάννης Παππάς
Τάσος Δημοσχάκης
Χρήστος Δερμεντζόπουλος
Σταύρος Κελέτσης
Σίμος Κεδίκογλου
Θανάσης Ζεμπίλης
Σπύρος Πνευματικός
Κώστας Κοντογεώργος
Διονύσης Ακτύπης
Διονυσία Αυγερινοπούλου
Κώστας Τζαβάρας
Ανδρέας Νικολακόπουλος
Απόστολος Βεσυρόπουλος
Τάσος Μπαρτζώκας
Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Λευτέρης Αυγενάκης
Μάξιμος Σενετάκης
Βασίλης Γιόγιακας
Κώστας Καραμανλής
Κώστας Γκιουλέκας
Έλενα Ράπτη
Σταύρος Καλαφάτης
Στράτος Σιμόπουλος
Άννα Ευθυμίου
Δημήτρης Κούβελας
Θεόδωρος Καράογλου
Σάββας Αναστασιάδης
Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Κώστας Τασούλας Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Σταύρος Καλογιάννης
Μαρία Κεφάλα
Γιώργος Αμυράς
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Γιάννης Πασχαλίδης
Μακάριος Λαζαρίδης
Κώστας Τσιάρας
Γιώργος Κωτσός
Ασημίνα Σκόνδρα
Ζήσης Τζηκαλάγιας
Στέφανος Γκίκας
Παναγής Καππάτος
Γιώργος Γεωργαντάς
Στάθης Κωνσταντινίδης
Παρασκευή Βρυζίδου
Μιχάλης Παπαδόπουλος
Γιώργος Αμανατίδης
Χρήστος Δήμας
Νίκος Ταγαράς
Κώστας Κόλλιας Αντικατάσταση Μαριλένας Σούκουλη, λόγω απόφασης εκλογοδικείου
Γιάννης Βρούτσης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Κατερίνα Μονογυιού
Φίλιππος Φόρτωμας
Θανάσης Δαβάκης
Νεοκλής Κρητικός
Μάξιμος Χαρακόπουλος
Χρήστος Κέλλας
Στέλλα Μπίζιου
Γιάννης Πλακιωτάκης
Χαράλαμπος Αθανασίου Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Θανάσης Καββαδάς
Χρήστος Μπουκώρος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Ζέττα Μακρή
Θανάσης Λιούπης
Κώστας Μαραβέγιας
Αντώνης Σαμαράς
Γιάννης Λαμπρόπουλος
Μίλτος Χρυσομάλλης
Περικλής Μαντάς
Σπύρος Τσιλιγγίρης
Γιώργος Καρασμάνης
Διονύσης Σταμενίτης
Λάκης Βασιλειάδης
Φώντας Μπαραλιάκος
Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου
Σάββας Χιονίδης
Στέργιος Γιαννάκης
Γιάννης Κεφαλογιάννης
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Χριστόδουλος Στεφανάδης
Κώστας Καραμανλής
Φωτεινή Αραμπατζή Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Τάσος Χατζηβασιλείου
Θεόφιλος Λεονταρίδης
Κώστας Σκρέκας
Θανάσης Λιούτας
Κατερίνα Παπακώστα
Χρήστος Σταϊκούρας
Γιάννης Οικονόμου
Γιώργος Κοτρωνιάς
Θέμης Χειμάρας
Γιάννης Αντωνιάδης
Γιάννης Μπούγας Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας
Γιώργος Βαγιωνάς
Ντόρα Μπακογιάννη
Μανούσος Βολουδάκης
Βασίλης Διγαλάκης
Νότης Μηταράκης

Μεταβολές

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογική περιφέρεια Ονοματεπώνυμο Παρατηρήσεις
Βασίλης Βασιλικός
Έφη Αχτσιόγλου
Πάνος Σκουρλέτης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Αλέκος Φλαμπουράρης
Νίκος Βούτσης
Δημήτρης Τζανακόπουλος
Νίκος Φίλης
Χριστόφορος Βερναρδάκης
Ευκλείδης Τσακαλώτος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Κώστας Ζαχαριάδης
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Γιώργος Κατρούγκαλος
Γιάννης Δραγασάκης
Δημήτρης Βίτσας Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Χαρά Καφαντάρη
Νίκος Παππάς
Θεανώ Φωτίου
Γιάννης Μουζάλας
Γιάννης Μπαλάφας
Ραλλία Χρηστίδου
Θοδωρής Δρίτσας
Νίνα Κασιμάτη
Γιάννης Ραγκούσης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Τρύφων Αλεξιάδης
Χρήστος Σπίρτζης
Νάσος Αθανασίου
Πάνος Σκουρολιάκος
Γιώργος Τσίπρας
Γιώργος Βαρεμένος
Θάνος Μωραΐτης
Γιάννης Γκιόλας
Γιώργος Παπαηλιού
Όλγα Γεροβασίλη Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Αλέξης Τσίπρας Πρόεδρος ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Σία Αναγνωστοπούλου
Κωνσταντίνος Μάρκου
Γιώτα Πούλου
Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Νεκτάριος Σαντορινιός
Νατάσα Γκαρά
Βαγγέλης Αποστόλου
Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης
Διονύσης Καλαματιανός
Άγγελος Τόλκας Αντικατάσταση Φρόσως Καρασαρλίδου, λόγω απόφασης του Εκλογοδικείου
Χάρης Μαμουλάκης
Σωκράτης Βαρδάκης
Νίκος Ηγουμενίδης
Μάριος Κάτσης
Κατερίνα Νοτοπούλου
Γιάννης Αμανατίδης
Χρήστος Γιαννούλης
Κώστας Ζουράρις
Αλέκος Τριανταφυλλίδης
Σωκράτης Φάμελλος
Δώρα Αυγέρη
Μερόπη Τζούφη
Σουλτάνα Ελευθεριάδου
Σπύρος Λάππας
Ολυμπία Τελιγιορίδου
Αλέκος Αυλωνίτης
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Καλλιόπη Βέττα
Γιώργος Ψυχογιός
Νίκος Συρμαλένιος
Σταύρος Αραχωβίτης
Βασίλης Κόκκαλης
Άννα Βαγενά
Μανώλης Θραψανιώτης
Γιάννης Μπουρνούς
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Κατερίνα Παπανάτσιου
Αλέξης Χαρίτσης
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Θεοδώρα Τζάκρη
Μπέττυ Σκούφα
Κώστας Μπάρκας
Ανδρέας Ξανθός
Τάκης Χαρίτου
Λευτέρης Αβραμάκης
Σάκης Παπαδόπουλος
Γιάννης Σαρακιώτης
Πέτη Πέρκα
Κυριακή Μάλαμα
Παύλος Πολάκης
Ανδρέας Μιχαηλίδης

Μεταβολές

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - Κίνημα Αλλαγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογική περιφέρεια Ονοματεπώνυμο Παρατηρήσεις
Γιώργος Καμίνης
Κώστας Σκανδαλίδης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Ανδρέας Λοβέρδος
Νάντια Γιαννακοπούλου Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Τόνια Αντωνίου Αντικατάσταση Φώφης Γεννηματά λόγω θανάτου
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Ανδρέας Πουλάς
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Χρήστος Γκόκας
Γιώργος Παπανδρέου
Γεώργιος Μουλκιώτης
Χαρά Κεφαλίδου
Μιχάλης Κατρίνης Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΚΙΝ.ΑΛ.
Βασίλης Κεγκέρογλου
Χάρης Καστανίδης
Γιώργος Αρβανιτίδης
Δημήτρης Μπιάγκης
Γιώργος Φραγγίδης
Ευαγγελία Λιακούλη Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΚΙΝ.ΑΛ.
Μπουρχάν Μπαράν
Ιλχάν Αχμέτ
Απόστολος Πάνας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογική περιφέρεια Ονοματεπώνυμο Παρατηρήσεις
Αλέκα Παπαρήγα
Λιάνα Κανέλλη
Θανάσης Παφίλης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Δημήτρης Κουτσούμπας Γενικός Γραμματέας Κ.Κ.Ε.
Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ.Κ.Ε.
Χρήστος Κατσώτης
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιάννης Γκιόκας Αντικατάσταση Ελένης Γερασιμίδου, λόγω παραίτησης
Νικολός Παπαναστάσης
Νίκος Καραθανασόπουλος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Γιώργος Μαρίνος
Μανώλης Συντυχάκης
Γιάννης Δελής
Λεωνίδας Στολτίδης
Γιώργος Λαμπρούλης ΣΤ' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Μαρία Κομνηνάκα

Μεταβολές

Ελληνική Λύση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογική περιφέρεια Ονοματεπώνυμο Παρατηρήσεις
Βασίλης Βιλιάρδος Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνικής Λύσης
Αναστασία Αλεξοπούλου Ανεξάρτητη (2020)
Μαρία Αθανασίου
Δημήτρης Βαγενάς
Σοφία Ασημακοπούλου
Αντώνης Μυλωνάκης
Απόστολος Αβδελάς Ζ' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Κώστας Χήτας Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Κυριάκος Βελόπουλος Πρόεδρος Ελληνικής Λύσης
Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνικής Λύσης
Κώστας Μπούμπας

Μεταβολές

Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογική περιφέρεια Ονοματεπώνυμο Παρατηρήσεις
Κλέων Γρηγοριάδης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Κρίτων Αρσένης
Σοφία Σακοράφα Η' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Φωτεινή Μπακαδήμα Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25
Μαρία Απατζίδη
Γεώργιος Λογιάδης
Γιάνης Βαρουφάκης Γενικός Γραμματέας ΜέΡΑ25
Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25

Μεταβολές

Ανεξάρτητοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογική περιφέρεια Ονοματεπώνυμο Παρατηρήσεις
Αγγελική Αδαμοπούλου Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (2019–2022)
Κωνσταντίνος Μπογδάνος Νέα Δημοκρατία (2019–2021)
Εθνική Δημιουργία (2022–σήμερα)
Παναγιώτης Κουρουμπλής Αντικατάσταση Θανάση Παπαχριστόπουλου, λόγω απόφασης του Εκλογοδικείου
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (2021)
Κωνσταντίνα Αδάμου Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - Κίνημα Αλλαγής (2022-σήμερα)
Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (2019–2021)

Χωροταξική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας της Βουλής έχει 357 καθίσματα, εκ των οποίων τα 251 διαθέτουν έδρανα. Οι βουλευτές μετά τις εκλογές του 2019 καταλαμβάνουν τις παρακάτω 300 θέσεις:[15]

Αίθουσα ολομέλειας.png

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βουλή: Ορκίστηκαν βουλευτές ο Κώστας Κόλλιας και ο Άγγελος Τόλκας
  2. Newsroom. «Διαγραφή Μπογδάνου από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2021. 
  3. Newsroom (5 Οκτωβρίου 2021). «Διαγραφή Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2021. 
  4. «Πέθανε η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου». in.gr. 27 Φεβρουαρίου 2022. 
  5. Ορκίστηκε βουλευτής της ΝΔ ο αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στη θέση της Μ. Γιαννάκου
  6. Παναγιώτης Κουρουμπλής: Επέστρεψε στη Βουλή - Ορκίστηκε βουλευτής
  7. Επιστρέφει οριστικά στον Κουρουμπλή η έδρα του Παπαχριστόπουλου
  8. Βουλή: Ορκίστηκαν βουλευτές ο Κώστας Κόλλιας και ο Άγγελος Τόλκας
  9. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (16 Δεκεμβρίου 2021). «Ο Τσίπρας διέγραψε τον Κουρουμπλή -Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2021. 
  10. «Παραιτήθηκε η Ελένη Γερασιμίδου από βουλευτής του ΚΚΕ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2019. 
  11. Λιβιτσάνος, Γεράσιμος (31 Αυγούστου 2020). «Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης που ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά άλλαξε γνώμη». vouliwatch - Δυναμώνουμε τη Δημοκρατία. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021. 
  12. Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου
  13. ΜέΡΑ 25: Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής, Κωνσταντίνα Αδάμου – Η αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη
  14. Ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΜΕΡΑ25 η Αγγελική Αδαμοπούλου
  15. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (17 Ιουλίου 2019). «Ο «χάρτης» της νέας Βουλής: Ετσι θα καθίσουν οι βουλευτές των έξι κομμάτων [εικόνα] | ΠΟΛΙΤΙΚΗ». 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]