Μερόπη Τζούφη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μερόπη Τζούφη
Δ΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
29 Μαΐου 2023 – 3 Ιουλίου 2023
ΠρόεδροςΚωνσταντίνος Τασούλας
ΠροκάτοχοςΔημήτρης Βίτσας
ΔιάδοχοςΌλγα Γεροβασίλη
Βουλεύτρια Ιωαννίνων
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
25 Ιανουαρίου 2015
Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Περίοδος
28 Φεβρουαρίου 2018 – 9 Ιουλίου 2019
ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας
ΔιάδοχοςΣοφία Ζαχαράκη
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση18 Οκτωβρίου 1958 (1958-10-18) (65 ετών), Ιωάννινα, Ελλάδα
Εθνότητα Ελληνίδα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Πολιτικό κόμμαΣυνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (έως 2023) Νέα Αριστερά (2023-)
ΣύζυγοςΕυάγγελος Μακάριος
Παιδιά2 κόρες
ΣπουδέςΙατρική Σχολή ΕΚΠΑ
ΕπάγγελμαΚαθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδονευρολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Η Μερόπη Τζούφη είναι Ελληνίδα πολιτικός, βουλεύτρια Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς, πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδονευρολογίας στο Τμήμα Ιατρικής,[1] της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1958 στα Ιωάννινα (καταγωγή από το Κεντρικό Ζαγόρι) και αποφοίτησε το 1976 από το Γυμνάσιο Τρικάλων. Από το 1985 κατοικεί μόνιμα στα Ιωάννινα. Είναι παντρεμένη με τον Ευάγγελο Μακάριο, οικονομολόγο και συνταξιούχο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχεύτεσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) και έχουν δυο κόρες, την Αλεξάνδρα και τη Στεφανία.

Σπουδές και επαγγελματική δραστηριότητα [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μερόπη Τζούφη αποφοίτησε το 1982 από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνων (ΕΚΠΑ), ενώ στα πλαίσια των φοιτητικών ανταλλαγών είχε μεταβεί για κλινική άσκηση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ.

Εργάστηκε ως αγροτικός Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας (1983-1985) και στη συνέχεια ειδικεύθηκε στην παιδιατρική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (1985-1989), στο οποίο εργάσθηκε κατόπιν ως Επιμελήτρια του ΕΣΥ (1990-2002). Στη συνέχεια, μετέβη για μετεκπαίδευση στην Αγγλία, στο αντικείμενο της Παιδιατρικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Εξελέγη Λέκτορας Παιδιατρικής (2002) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στον Τομέα Υγείας του Παιδιού της Ιατρικής Σχολής και στη συνέχεια Επίκουρη Καθηγήτρια (2006-2012). Αργότερα, μετά τη συμπληρωματική μετεκπαίδευσή της στη Βρετανία, εργάστηκε από το 2012 ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ως υπεύθυνη της Παιδονευρολογικής Μονάδας, του Ειδικού Εξωτερικού Ιατρείου, καθώς και του Εργαστηρίου Νευροφυσιολογίας για παιδιά, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας,[2] ενώ διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Εταιρίας (για τρεις διετίες, έως το 2013). Επίσης είναι επιστημονική σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, για τη βελτίωση της φροντίδας, την επέκταση της λειτουργίας της και της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών για παιδιά και εφήβους με ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες (εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, νευρομυϊκά και νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αυτισμόΔΕΠΥ, κ.α.).

Πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ήταν μέλος της ΚΝΕ (1976-1983) και αργότερα του ΚΚΕ (1983 -1985). Στη συνέχεια υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, ενώ το 2013 υπήρξε εκλεγμένη σύνεδρος στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, υπήρξε εκλεγμένο μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ (2013-2014), καθώς και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, με το συνδυασμό Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή, με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση. Διετέλεσε ακόμη ενεργό μέλος επιστημονικών (ιατρικών) συλλόγων.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων[3] με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Ως βουλευτής συμμετείχε στις εξής Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων:

  • Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων,
  • Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων,
  • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,
  • Υποεπιτροπή για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία,
  • Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2018, ορίστηκε Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα[4], με αρμοδιότητες:

  • την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό,
  • την Επαγγελματική Εκπαίδευση,
  • την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση,
  • τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2019 επανεξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λαμβάνοντας 11.208 ψήφους και ανέλαβε αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του κόμματος. Στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2023 εξελέγη εκ νέου με 9.787 σταυρούς προτίμησης.

Τον Νοέμβριο του 2023 ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχε στη σύσταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]