Θανάσης Παφίλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θανάσης Παφίλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8 Νοεμβρίου 1954
Πίτσιο Φθιώτιδας
ΚατοικίαΑθήνα
Πίτσιο Φθιώτιδας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΝομική Σχολή του Α.Π.Θ.
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΝομικός
Πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (1972-)
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (1989-1991)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (από 2015, εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών)[1]
Ευρωβουλευτής (Ιουλίου 2009 – Οκτώβριος 2009, Ελλάδα)[2]
Ευρωβουλευτής (2004–2009, Ελλάδα)[2]

Ο Θανάσης Παφίλης (Πίτσι Φθιώτιδας, 8 Νοεμβρίου 1954) είναι Έλληνας βουλευτής, κορυφαίο στέλεχος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1954 στο Πίτσιο του νομού Φθιώτιδας, κοντά στη Σπερχειάδα.[3] Μεγάλωσε σε αριστερή οικογένεια. Ο πατέρας του (Σπυρίδων Παφίλης) συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο, ως μέλος του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού. Η οικογένειά του συνολικά αριθμούσε πέντε θύματα στον Εμφύλιο. Όταν ήταν 12 ετών έφυγε από το χωριό του και μετακόμισε στην Αθήνα, σε έναν συγγενή του, για να εργαστεί, κυρίως ως οικοδόμος. Από μικρός ήταν υποστηρικτής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Υποστηρίζει ότι για τον ίδιο, η επιλογή αυτή ήταν μονόδρομος για δυο λόγους. Ο ένας ήταν ότι δούλευε από μικρό παιδί, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της οικογένειας του, κι έτσι ταυτίστηκε με το εργατικό κίνημα. Ο άλλος, οι πολιτικές πεποιθήσεις του ίδιου και της οικογένειάς του. Οργανώθηκε στα 18 του στην Κομμουνιστική Νεολαία, επί Δικτατορίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.[3] Έκτοτε έχει διαρκή πολιτική δράση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Δηλώνει ότι ανήκει σε αυτό γιατί παλεύει για μια δίκαιη κοινωνία.[4]

Πολιτική Πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου 1989 για την εκλογική περιφέρεια Φθιώτιδας ως υποψήφιος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, ενώ επανεξελέγη στην ίδια περιφέρεια και στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 και του 1990. Στις 16 Ιουλίου 1991, ύστερα από τη διάσπαση του Συνασπισμού, προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.[5]

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 1991. Από το 1994 μέχρι το 2000 ήταν γενικός γραμματέας της Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη, η οποία είναι το ελληνικό παράρτημα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. Επίσης, συμμετείχε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Από το 2002 μέχρι το 2004 διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος για τη Νομαρχία Αθηνών.[6]

Στις ευρωεκλογές του 2004 εξελέγη ευρωβουλευτής με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, συμμετέχοντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. Επανεξελέγη στις ευρωεκλογές του 2009, αλλά παραιτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2009 ύστερα από την εκλογή του στη Βουλή των Ελλήνων στις εκλογές του 2009.[3] Έκτοτε, εκλέγεται βουλευτής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014, ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής. Επανεκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές του 2019.

Εναντίον της Χρυσής Αυγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι από τους πολιτικούς που έχουν έρθει πολλές φορές σε ευθεία αντιπαράθεση με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κατηγορώντας τους για εθνικισμό και υποστήριξη σε εθνοπροδότες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Συγκεκριμένα, έχει δηλώσει ότι το μόρφωμά τους είναι φασιστικό, και οι ίδιοι πολιτικοί απόγονοι των Ταγματασφαλιτών, των παρακρατικών και των χαφιέδων της Χούντας. Για τους υπόλοιπους, που παρασύρονται νομίζοντας ότι είναι αντισυστημικοί, τόνισε ότι χρειάζεται απομόνωση και αγώνας, ώστε να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά.[4]

Προσωπικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρεί τη ζωή στην Αθήνα ασφυκτική και επισκέπτεται το χωριό του για να ηρεμήσει, όσο πιο συχνά γίνεται.

Είναι υποστηρικτής του Παναθηναϊκού, αν και -κατά δήλωσή του- δεν παρακολουθεί τα τεκταινόμενα του ποδοσφαιρικού τμήματος από την εποχή που οι ομάδες μετατράπηκαν σε Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ).

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. vouliwatch.gr/mp/pafilis-athanasios. Ανακτήθηκε στις 29  Νοεμβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 www.europarl.europa.eu/meps/en/28583.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Athanasios Pafilis». Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2013. 
  4. 4,0 4,1 «Θανάσης Παφίλης: «Χαραμίζομαι επειδή παλεύω για μια δίκαιη κοινωνία;»». popaganda.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2021. 
  5. «Κοινοβουλευτική θητεία του Αθανάσιου Παφίλη». Βουλή των Ελλήνων. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2013. 
  6. «Αθανάσιος Παφίλης». Βουλή των Ελλήνων. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2013.