Ιωάννης Αχ. Κεφαλογιάννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης
Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης.jpg
Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
9 Ioυλίου 2019
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Προϊστάμενος Υπουργός Κώστας Καραμανλής
Προκάτοχος Θάνος Μωραΐτης
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
17 Ιουνίου 2012
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση
Ρέθυμνο, Κρήτη, Ελλάδα
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελληνική
Πολιτικό κόμμα Νέα Δημοκρατία
Επάγγελμα Νομικός, Δικηγόρος
Ιστοσελίδα http://www.gianniskefalogiannis.gr

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1982 στο Ρέθυμνο και είναι γιος του Αχιλλέα Κεφαλογιάννη, αδελφού και στενού συνεργάτη του πολιτικού Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Κατάγεται από παλαιά πολιτική οικογένεια των Ανωγείων Μυλοποτάμου Ρεθύμνου και πρώτος ξάδελφος με την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σπούδασε Νομικά στη Νομική Αθηνών.[1] Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος John Nichoplas, υποτροφία που απονέμεται στον Έλληνα με τις καλύτερες επιδόσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των μεταπτυχιακών σπουδών, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Harvard στο τμήμα Νομικών Σπουδών με ειδίκευση στην τεχνική της διαπραγμάτευσης για δικηγόρους.[2]

Επαγγελματική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με εργασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ενώ με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως δικηγόρος - ποινικολόγος ασκώντας μάχιμη δικηγορία ως συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου Αλ. Λυκουρέζου και ως ελεύθερος επαγγελματίας με εξειδίκευση στο Ποινικό και Αστικό Δίκαιο.[3]

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινοβουλευτική πορεία του Γιάννη Κεφαλογιάννη είχε ως απαρχή την εκλογική διαδικασία της 18ης Ιουνίου 2012 όπου και εκλέχθηκε Βουλευτής Ρεθύμνου, έκτοτε εκλέγεται ως βουλευτής έως σήμερα.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν ο νεότερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην κοινοβουλευτική σύνθεση 2012 - 2014. Παράλληλα, κατά τη διαδικασία εκλογής του Προεδρείου της Βουλής, εκλέχθηκε στη θέση του Γραμματέα με 226 ψήφους, θέση στην οποία επανεκλέγεται ως σήμερα,[4] [5] ενώ είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.[6]

Τέλος, από το 2016 είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.[7]

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων, στη Νομική Αθηνών, ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό, όντας εκλεγμένο μέλος του Σ.Φ. Νομικής και Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής επί τρία συναπτά έτη. Στο τελευταίο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εξελέγη μέλος της Κ.Ε. Παράλληλα, έχει συνεισφέρει εθελοντικά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τις Γραμματείες Πολιτικού Σχεδιασμού και Διεθνών Σχέσεων, ενώ πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του υπεύθυνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κρήτης της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, είναι μέλος του Δ.Σ της Παγκρητίου Ενώσεως.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης (CUHA). Είναι μέλος της Unicef από το 1994, ενώ ήταν εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 για το άθλημα της υδατοσφαίρισης, στο οποίο διακρίθηκε ως μη επαγγελματίας αθλητής από το 1986 έως το 2009.[8]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]