Μάριος Σαλμάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μάριος Σαλμάς
Γέννηση
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα πολιτικός και καθηγητής πανεπιστημίου
Εργοδότης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πολιτικό κόμμα Νέα Δημοκρατία
Αξίωμα Έλληνας υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης‎
Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Υγείας
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας)

Ο Μάριος Σαλμάς (γεννήθηκε στην Αμφιλοχία στις 24 Φεβρουαρίου 1968) είναι Έλληνας ιατρός, πολιτικός και συγγραφέας. Είναι επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργός ορθοπαιδικός και αθλητίατρος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία. Είναι έγγαμος με τη δικηγόρο Ειρήνη Καρούνη και έχει δύο παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και έκανε την μετεκπαίδευση του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μπάλγκριστ της Ζυρίχης της Ελβετίας. Επίσης, έχει μετεκπαιδευτεί στο Massachusetts General Hospital του Harvard Medical School.

Επαγγελματική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει διατελέσει ιατρός της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών και πολλών αθλητικών σωματείων, καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (1988) και της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (1989).

Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος στο 1ο και στο 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής (1989-1991), στην Πανελλήνια Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών (1990) και εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία Υγειονομικών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (1993). Έχει κάνει 45 ανακοινώσεις σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά συνέδρια, 18 δημοσιεύσεις ερευνητικών εργασιών σε ξένα περιοδικά. Βραβεύθηκε με το Α΄ βραβείο του Πανελλήνιου Ορθοπαιδικού Συνεδρίου (Ρόδος 1995). Έχει τιμηθεί από την Ένωση Δωρητών Οργάνων Σώματος Ανθρώπου. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Αλεξανδρούπολης (1988).

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1997, αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ εξελέγη λέκτορας Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999. Το 2008, αναγορεύτηκε επίκουρος καθηγητής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υπεύθυνος του Τμήματος Χειρουργικής Άνω Άκρου - Ώμου της Α' Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου "ΑΤΤΙΚΟΝ".

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993 και το 1996 ήταν υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας με την Πολιτική Άνοιξη. Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε μέλος διαφόρων επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, όπως Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων, καθώς της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στις 7 Ιανουαρίου 2009, διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή, ενώ από τις 22 Ιουνίου 2012 έως τις 23 Ιουνίου 2013 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.[1][2] Επίσης, το 2012 διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (με απόφαση του προέδρου του κόμματος).[3]

Επιπλέον, έχει διατελέσει στη Νέα Δημοκρατία, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Ολυμπιακών Αγώνων (2000- 2004), υπεύθυνος του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών (2004- 2007), υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας (2009-2010), γενικός εισηγητής του Προϋπολογισμού του Κράτους το 2008 και μέλος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ).

Είναι επικεφαλής της ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου από τις 23 Ιουλίου 2014, σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Τον Ιούνιο του 2015 παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο: “Θέμα ιδεολογίας ή όχι μόνο;”.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]